Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

O navă nord-coreeană care transporta ilegal componente de rachetă – reţinută în Panama

Autorităţile din Panama au reţinut un vas sub pavilion nord-coreean, care transporta componente de rachete, a anunţat preşedintele panamez, Ricardo Martinelli, citat de Al Jazeera şi BBC.

Vasul, care avea la bord 35 de persoane nord-coreene, plecase din Cuba cu destinaţia Coreea de Nord, iar în momentul traversării Canalului Panama, a fost oprit de autorităţile panameze.

Preşedintele Ricardo Martinelli a declarat că „această acţiune a fost efectuată în baza unor informaţii potrivit cărora vasul ar transporta droguri, însă, în urma percheziţiei, s-au descoperit containere cu echipamente militare sofisticate, camuflate într-o încărcatură de zahăr”.

”Suspectam că este vorba despre droguri. Când am început să descărcăm nava, erau 220.000 chintale de zahăr, dar am găsit şi containere cu echipament sofisticat de rachetă”, a declarat preşedintele panamez, Ricardo Martinelli, potrivit Al Jazeera şi BBC.

Acesta a mai adăugat faptul că echipajul s-a revoltat în momentul intervenţiei poliţiei, iar căpitanul vasului a încercat să se sinucidă.

Coreea de Nord desfăşoară de decenii un program pentru dezvoltarea mai multor tipuri de rachete, nefiind clar dacă, până în prezent, au reuşit să construiască o rachetă cu rază lungă de acţiune, în care să poată integra un focos nuclear.

În plus, datorită ambiţiilor sale nucleare, Coreea de Nord trebuie să suporte sancţiuni economice şi comerciale, dar şi un embargo privind echipamentele militare, toate dictate de Consiliul de Securitate al ONU de-a lungul anilor.

Surse: AljazeeraBBC

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo Militar

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “O navă nord-coreeană care transporta ilegal componente de rachetă – reţinută în Panama”

  1. gigimarga says:

    Toate posturile TV anuta ca base a promulgat legea reparatorie pentru militarii in rezerva care au pierdut la pensie si administratorul infomondomilitar se face ca ploua!

  2. szilard says:

    La nord-coreeni totul este ilegal.