Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

O parte din armele de la Ciorogârla au fost găsite

arme ciorogarlaŞeful Direcţiei de Investigae a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, a declarat că au fost descoperite o parte din armele dispărute din unitatea de la Ciorogârla.


Anchetatori ai DIICOT şi ai Poliţiei au descins, duminică, în 45 de locuri din Bucurşti, Ilfov şi alte judeţe ale ţării, a precizat procurorul şef Codruţ Olaru, adăugând că luni va fi o conferinţă de presă pe acest subiect.

Incă de la primele ore ale dimineţii, au început descinderi în mai multe locaţii din judeţele Ilfov, Giurgiu precum şi în Bucureşti. Este vorba de circa 45 de percheziţii. De asemenea, 60 de persoane sunt suspectate că ar fi implicate în acest caz.

Potrivit unor surse judiciare, cea mai mare parte a armelor au fost descoperite într-un depozit de lemne din comuna Chiajna. Aceleaşi surse mai susţin că o implicare în acest dosar o are clanul Preda, cunoscut sub numele de clanului “Sportivilor”, implicat şi în scandalul de la Plazza România. Eugen Preda a fost “săltat” de poliţişti şi dus la audieri la DIICOT. Săptămâna trecută, militarii acuzaţi în dosarul furtului de armele de la Ciorogârla au fost eliberaţi.

Eugen Preda, şeful “Clanului Sportivilor”, a fost adus de poliţişti la DIICOT, pentru a fi audiat în legătură cu dispariţia armelor de la Ciorogârla. Locuința lui Preda a fost pe lista celor în care anchetatorii au derulat zeci percheziţii, duminică 27 decembrie dimineaţa.

Armele recuperate de anchetatori vor fi expertizate criminalistic, pentru a fi identificate cu certitudine ca fiind cele furate din depozitul de la Ciorogârla. În plus, procurorii şi poliţiştii vor verifica dacă aceste arme au fost sau nu folosite după sustragerea lor, susţin surse din IGP.

Fraţii Alexandru şi Liviu Iordan, doi dintre principalii suspecţi în dosarul armelor, sunt căutaţi de poliţişti, după ce aceştia nu au reuţit să îi captureze duminică dimineaţa. Potrivit IGP, suspecţii au fost văzuţi în urmă cu câteva ore în zona Poiana Ţapului – Buşteni, din Judeţul Prahova.

Cine poate da relaţii despre aceştia este rugat să sune la numărul unic de urgenţă – 112, sau să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Fraţii Iordan sunt proprietarii depozitului de lemne din Dragomireşti, acolo unde anchetatorii au descoperit cele mai multe dintre armele furate de la depozitul militar. Potrivit anchetatorilor, au fost descoperite câteva arme şi în locuinţele acestora. Cei doi fraţi deţin şi mai multe TIR-uri, ei fiind apropiaţi ai şefului clanului Preda.

Date generale despre furt:

Din UM 01916 situată în comuna ilfoveană Ciorogârla au dispărut peste 50 de arme, printre care se află o mitralieră cu afet, mai multe pistoale-mitralieră AKM, pistoale Carpaţi şi TT. Armele sunt de calibrul 7,65, 7,62 şi 9 milimetri.

În acest dosar, procurorii militari au trimis în judecată 11 pesoane, acuzate de furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn. Au fost trimişi în judecată sergentul Marius Tudorache(furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune), sergentul major Ionuţ Nicolae Gagea(furt calificat), caporalul Ion Petrică( furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor). De asemenea, au fost trimişi în judecată caporalul Crisitian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporalul Marian Tudorache, soldatul Marian Dinu, caporalul Constantin Marian Danciu, soldatul Daniel Gugea, soldatul Ştefan Stoilă şi sergentul Valerică Gavrilă – acuzaţi de călcare de consemn.

În 23 decembrie, acuzaţii arestaţi în dosarul privind furtul de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla au fost eliberaţi din Penitenciarul Rahova, potrivit deciziei Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, care le-a admis solicitările inculpaţilor în acest sens.

Iniţial, Tribunalul Militar Bucureşti a prelungit măsura preventivă pentru şapte dintre acuzaţi, însă miercuri instanţa superioară a decis revocarea ei, astfel că eliberarea acestora este definitivă.

Pe fondul dosarului, magistraţii militari au audiat toţi inculpaţii, precum şi toţi martorii propuşi prin rechizitoriu de către procurori. La termenul din 11 ianuarie 2010, instanţa va discuta două cereri de expertiză invocate de decanul Baroului Bucureşti, avocatul Ilie Iordăchescu. Avocatul a precizat instanţei militare că doreşte ca expertizele să fie efectuate de către Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) şi nu de Institutul de Expertize Criminalistice al IGPR.

Acesta a solicitat instanţei militare efectuarea unei expertize bio-criminalistice prin care, avocatul, a arătat că doreşte să se lămurească “dacă amprenta genetică a urmelor prelevate din câmpul infracţional corespunde cu vreuna dintre amprentele genetice ale celor doi clienţi ai mei”. Iordăchescu a mai solicitat o expertiză prin care să se compare urmele papilare şi palmare ridicate de la locul infracţional cu urmele papailare şi palmare ale celor doi clienţi ai săi, respectiv Ion Petrică şi Ionuţ Gagea.

Discutarea detaliată a ambelor cereri a fost amânată de instanţa militară pentru 11 ianuarie 2010, dată la care se reiau discuţiile pe fondul dosarului Ciorogârla.

În 2 martie 2009, 11 militari au fost trimişi în judecată în cazul furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla, pentru furt calificat, călcare de consemn şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Astfel, au fost trimişi în judecată sergentul Marius Tudorache – pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune, sergentul major Ionuţ Nicolae Gagea – pentru furt calificat, caporalul Ion Petrică – pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, toţi arestaţi preventiv.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei caporalul Crisitian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporalul Marian Tudorache, soldatul Marian Dinu, cercetaţi în arest preventiv, precum şi caporalul Constantin Marian Danciu, soldatul Daniel Gugea, soldatul Ştefan Stoilă şi sergentul Valerică Gavrilă – pentru călcare de consemn.

Procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea, constând în neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificărilor telefonice şi controalelor la posturile de santinelă şi neefectuarea în mod regulamentar a schimbării santinelelor.

De asemenea, sergentul ar fi determinant trei santinele, ce efectuau serviciul în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, să încalce consemnul general şi particular al postului, la luarea în primire şi părăsirea postului de santinelă.

Potrivit procurorilor, militarii ce asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore.

Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de peste 34.500 de lei.

sursa: MEDIAFAX; Gandul

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.