Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Obama anunţă menţinerea a 9.800 de militari în Afganistan până la sfârşitul lui 2016

barack-obama-speech-congresPreşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat, în cadrul unei intervenţii la Casa Albă, menţinerea a 9.800 de militari în Afganistan până la sfârşitul lui 2016. Anunţul făcut de preşedintele american a fost salutat de NATO, care apreciază aceasta ca fiind  “o contribuţie semnificativă” şi “în conformitate” cu planurile Alianţei Nord-Atlantice”, relatează AFP, citat de MEDIAFAX .
“Salutăm contribuţia semnificativă pe care Statele Unite o iau în calcul în cadrul misiunii Resolute Support NATO, vizând instruirea, consilierea şi asistarea forţelor afgane de securitate”, a declarat Oana Lungescu, citată într-un comunicat.

“Aceasta este în conformitate cu planurile noastre şi demonstrează angajamentul aliaţilor NATO”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice.

Pregătirea viitoarei misiuni şi contribuţiile ţărilor ce se vor oferi voluntare, vor fi discutate la următoarea reuniune a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, programată pentru săptămâna viitoare, la Bruxelles.

“NATO a avertizat – la fel ca Barack Obama – că misiunea este condiţionată de semnarea Tratatului bilateral de securitate (BSA) de către Kabul cu Statele Unite”, a mai spus Oana Lungescu.

Obama a declarat că a decis să menţină 9.800 de militari americani – faţă de 32.800 câţi sunt în prezent în Afganistan – după 2014. El a anunţat că retragerea completă va avea loc doi ani mâi târziu.

 

Sursa: AFP, MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Obama anunţă menţinerea a 9.800 de militari în Afganistan până la sfârşitul lui 2016”

  1. nebunul satului says:

    Interesant articol… totusi lipsesc ceva elemente din aceasta analiza: – in primul rand exista un resentiment in randul romanilor cu privire la americani; i-am asteptat ca pe niste izbavitori (ma refer la generatiile mai in varsta), iar ei au venit in Romania doar ca sa bombardeze Ploiestiul si Bucurestiul sau ca sa-l aplaude si sa-l decoreze pe Ceasca; – in al doilea rand, actuala pozitie a Romaniei (prin organele de conducere) fata de SUA nu este de natura a imbunatati perceptia generala cu privire la avantajele unei asocieri sau aliante cu americanii, exemplele abunda, incepind cu vizele, afacerea Motorola, autostrada, Bell helicopter, Teo Peter, mai recent, Chevron si afacerea cu F-16…. din toate aceste chestii am iesit sifonati… nu prea arata a parteneriat corect, ne-am cam nimerit de partea nasoala a p…i de fiecare data; – in al treilea rand, nici relatia cu NATO sau ONU nu abunda de exemple de urmat; foarte multi romani si-au pierdut viata sau au suferit diverse raniri si mutilari pe timpul cind executau misiuni pt cele doua organizatii… in schimb, am primit condoleante si ceva asigurari ca nu vom fi lasati de izbeliste; – nu in ultimul rand, camasa este mult mai aproape de piele decat sacoul… precum URSS-ul (pt ca asta este in acest moment) fata de SUA… pe cine alegi?… tinand cont de traditia noastra in sustinerea cauzelor pierdute (cazul Burebista), de supunere fata de toti (toti domnitorii si cel putin un rege), de intoarcere a armelor (din nou, cam toti domnitorii si ceva regi)… rezulta ca ne vom imbatosa la inceput, iar apoi, daca lucrurile vor deveni serioase, vom alege calea cea mai usoara…. cred ca e un blestem, niste farmece… ceva, care ne impiedica sa luam macar o data decizia corecta.