Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Obama este “pro” dezvoltarea capacităţilor de apărare ale UE

Preşedintele american Barack Obama s-a pronunţat în favoarea “dezvoltării capacităţilor de apărare ale Uniunii Europene, una dintre priorităţile Franţei”. Această afirmaţie a fost făcută de Barack Obama în cadrul întâlnirii cu avute cu Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer.
“Administraţia  preşedintelui Obama susţine dezvoltarea, în cadrul Uniunii Europene, a dimensiunii securităţii şi apărării”, a declarat Scheffer, care a fost primit în 25 martie la Washington de către preşedintele american.

“Dacă vreţi un exemplu, va fi mai uşor, cu Franţa deplin angajată în NATO, să discutăm despre Forţa de reacţie rapidă a NATO şi despre grupurile tactice ale Uniunii Europene, pentru că sunt aproape aceiaşi militari”, a precizat el.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat în 11 martie revenirea completă a Franţei în structurile militare ale Alianţei, apreciind că această reintegrare ar putea fi utilă dezvoltării apărării europene, una dintre priorităţile Parisului în ultimii ani.
Franţa părăsise comandamentul militar al NATO în 1966, în urma unei decizii a generalului Charles de Gaulle.

Cu doar câteva zile înaintea summitului aniversar NATO din aprilie de la Strasbourg şi Kehl, Jaap de Hoop Scheffer a reiterat ideea că “Alianţa nu vrea să fie jandarmul lumii”.

“NATO nu are nici ambiţia, nici fondurile pentru aceasta, iar în interiorul său nu va exista niciodată consens pentru un asemenea rol”, a spus el.

În încheiere, Secretarul general al NATO a spus că “perimetrul şi natura misiunilor NATO vor fi în centrul discuţiilor la Strasbourg şi Kehl”.

Sursa: Adevărul

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Obama este “pro” dezvoltarea capacităţilor de apărare ale UE”

  1. Bure Bista says:

    Declaratii de curtoazie sau poate Obama incearca sa-i stimuleze pe europeni sa faca cheltuieli mai mari pentru aparare.

  2. Ando says:

    Cam greu in aceasta perioada de criza. Dar se poate acolo unde se cunosc prioritatile.

  3. DE CE BAL says:

    Mesajul este pentru motivarea presedintelui francez, un orgolios bine studiat.