Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Obama în Afganistan

Preşedintele SUA, Barack Obama, a efectuat o vizită-surpriză în Afganistan duminică 28 martie, pentru a se informa despre situaţia din această ţară.

Vizita şefului statului american include o întâlnire privată cu preşedintele Hamid Karzai, o reuniune lărgită cu cabinetul liderului afgan şi cu oficiali americani, precum şi un discurs ţinut în faţa membrilor armatei americane.

După un zbor de noapte, şeful statului american a sosit în Afganistan pe întuneric pentru o vizită de câteva ore. El a fost transportat cu un elicopter de la baza aeriană de la Bagran în capitala ţării, Kabul, unde s-a întâlnit cu preşedintele Hamid Karzai şi cu cabinetul acestuia în palatul prezidenţial. Şeful statului afgan nu fusese prevenit despre această vizită decât cu o oră înainte, potrivit Casei Albe.

În cursul întrevederii, Barack Obama l-a invitat pe Hamid Karzai la Washington, data de 12 mai fiind reţinută pentru această vizită a preşedintelui afgan, a anunţat Casa Albă.

Preşedintele american a insistat pe lângă omologul său afgan să combată corupţia şi să întrerupă fluxul de bani provenind din traficul cu droguri care susţine rebeliunea. SUA vor, de asemenea, ca Hamid Karzai să pună capăt favoritismului de care beneficiază unii seniori ai războiului în cadrul guvernului şi să impună un sistem judiciar eficient şi credibil, potrivit consilierului pentru securitate naţională al lui Barack Obama, Jim Jones.

Vizita în Afganistan este a doua pe care Barack Obama o face într-o zonă de război după preluarea atribuţiilor prezidenţiale în ianuarie 2009. El s-a mai deplasat în Irak în urmă cu un an, tot în cel mai mare secret. Însă Barack Obama nu este la prima sa vizită în Afganistan; el a mai fost în această ţară în 2008, când era senator şi candidat în alegerile prezidenţiale, făcând parte dintr-o delegaţie oficială a Congresului american.

În decembrie 2009, Barack Obama a ordonat desfăşurarea a 30.000 de soldaţi suplimentari în Afganistan pentru a lupta împotriva insurecţiei talibane. Aceste întăriri, care trebuie să sosească până în vară, vor ridica efectivele americane la circa 100.000 de militari, faţă de 34.000, când preşedintele a depus jurământul.

sursa: Associated PressAGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.