Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Obama: viitoarele 18 luni ar putea fi periculoase pentru Irak

În cursul celei de-a treia vizite în Irak, prima calitate de preşedinte, Preşedintele american Barack Obama a avertizat, că viitoarele 18 luni ar putea fi periculoase pentru Irak, în contextul retragerii majorităţii contingentului american până la sfârşitul lunii august 2010.

“A venit vremea să le transferăm controlul irakienilor. Au nevoie să preia frâiele propriei lor ţări”, a declarat şeful Casei Albe, adresându-se celor aproximativ 600 militari americani, reuniţi în Camp Victory, în apropierea capitalei Bagdad.

Şeful statului american a sosit la Bagdad în cursul după amiezii de marţi, în cadrul unei vizite neanunţate din motive de securitate. Barack Obama s-a întâlnit cu comandantul forţelor americane în Irak, generalul Ray Odierno, într-una din fostele reşedinţe ale dictatorului Saddam Hussein.

Generalul Odierno a dat asigurări că, în pofida recentelor atentate, în ultimul an nivelul violenţelor a fost cel mai scăzut de la invadarea Irakului de forţa multinaţională condusă de SUA, în martie 2003, conform unui purtător de cuvânt al Casei Albe.

La rândul său, preşedintele Obama a indicat că, deşi Afganistanul este principala sa prioritate, mai sunt multe de făcut şi în Irak, care se pregăteşte pentru alegerile democratice ce vor avea loc la sfârşitul anului.

În cursul serii, preşedintele Obama şi premierul irakian Nouri al-Maliki au examinat problema privind retragerea trupelor americane din Irak, iar liderul american va avea o convorbire telefonică cu preşedintele irakian Jalal Talabani.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Obama: viitoarele 18 luni ar putea fi periculoase pentru Irak”

  1. DE CE BAL says:

    Posibila retragere a trupelor romane din Irak: decembrie 2009.

  2. Ando says:

    Nu intotdeauna interventiile straine solutioneaza problemele. Mai ales atunci cand se bazeaza pe interese.