Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Occidentul vrea să pună presiune pe Pakistan acuzându-l că sprijină talibanii prin servicul de informaţii

London School of Economics and Political Science a publicat un studiu al lui Matt Waldman, profesor la Harward, potrivit căruia Servicul de Informaţii pakistanez (ISI), oferă finanţare, antrenament şi adăpost talibanilor din Afganistan.

Studiul a fost realizat pe baza interviurilor cu nouă comandanţi talibani.

“Deşi talibanii au un puternic impuls intern, potrivit comandanţilor talibani, ISI orchetstrează, susţine şi influenţează puternic mişcarea,” scrie autorul Matt Waldman, în raportul “The Sun in the Sky: The relationship between Pakistan’s ISI and Afghan insurgents”.

“Aceştia susţin că este oferit adăpost atât pentru grupurile talibane, cât şi pentru gruparea insurgentă Haqqani, şi oferă un sprijin pentru antrenament, finanţare, muniţii şi provizii.”

Waldman arăta că ISI pare să exercite “o influenţă importantă” în privinţa luării deciziilor şi operaţiunilor talibane şi controlează cele mai violente unităţi insurgente, din care unele au baza în Pakistan.

Comandanţii insurgenţi susţin că ISI a fost chiar prezentă oficial, ca participant şi obsevator, la consiliul conducerii talibane.

Raportul arată că preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari i-a asigurat pe unii lideri talibani închişi că sunt “poporul nostru” şi chiar a susţinut eliberarea unora din închisoare.

Concluzia studiului e că efortul NATO în Afganistan contra insurgenţei va avea succes doar cu sprijin pakistanez.
studiul The Sun in the Sky The relationship between Pakistan’s ISI and Afghan insurgents

sursa: Foreign Policy

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.