Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Octombrie Roşu” – cel mai puternic atac cibernetic la adresa securităţii României

Prin purtătorul său de cuvânt, Serviciul Român de Informaţii ne anunţă că România a fost ţinta celui mai puternic atac cibernetic purtat de entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti.

Trecând dincolo de gravitatea excepţională a evenimentului şi modul jenant în care suntem informaţi (printr-un purtător de cuvânt,  niciun şef de instituţie responsabilă cu securitatea naţională necatadicsind să ofere explicaţii şi amănunte), putem spune că acesta reprezintă un atac direct la adresa securităţii naţionale a României.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava, a menţionat, pentru MEDIAFAX, că SRI a identificat activităţi derulate de entităţi cibernetice ostile care urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional, culegerea de informaţii confidenţiale, informaţii de politică externă a României, resursele naturale, politica în Zona Mării Negre, politica în domeniul economic.

“Considerăm că acesta a fost cel mai puternic atact cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani (cu certitudine nu a fost unul înainte n.r). Estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României“, a spus Sava.

Conform acestuia, SRI a informat prompt instituţiile vizate de acest atac, denumit “Octombrie Roşu” la momentul desfăşurării lui, adică în 2011, şi a întreprins, în cooperare, măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.

“Acest atac poate fi privit şi din perspectiva noastră de membri UE şi NATO. Observăm, din punct de vedere al SRI, că s-a schimbat fundamental lumea spionajului. Se acţionează asupra statelor cu tehnologii de ultimă generaţie şi în Cyber-Zone. Considerăm că este o turnură de moment asupra modului de acţiune a reţelelor de spionaj în Cyber-Spaţiu“, a spus Sava.

Pe 16 ianuarie a.c., SRI a postat un comunicat cu referire la atacul cibernetic denumit „Red October”, prezentat de către firma Kaspersky, în mass media în care preciza:

Precizăm că aceste aspecte au făcut şi fac obiectul investigaţiilor Serviciului Român de Informaţii (SRI), începând cu anul 2011, în cadrul activităţilor întreprinse în calitate de autoritate naţională în domeniul „CyberIntelligence”, în cooperare cu alte instituţii cu responsabilităţi din ţară (STS, SIE, CERT-RO) şi străinătate.

În conformitate cu atribuţiile sale legale, privind identificarea activităţilor derulate de entităţi cibernetice ostile ce urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de informaţii confidenţiale, SRI a informat prompt instituţiile vizate de acest atac cibernetic prin utilizarea unui troian, la momentul desfăşurării lui şi a întreprins în cooperare măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.

Impactul atacului este determinat atât de faptul că agresorul cibernetic urmăreşte să exfiltreze date/documente privind politica statului şi deciziile luate la nivelul unor instituţii, cât şi de faptul că, prin sustragerea parolelor de acces şi autentificare, se poate obtine accesul la alte sisteme informatice.

Din analiza malware a troianului plasat în sistemele informatice, a rezultat că acesta utilizează metode complexe de operare în calculatoarele infectate, în scopul protecţiei împotriva programelor antivirus, dar şi pentru asigurarea persistenţei prin mecanisme robuste de regenerare în cazul descoperii şi devirusării. În acest sens, operaţiunile derulate de SRI indică faptul că agresorul dispune de resursele necesare pentru valorificarea cu operativitate a informaţiilor exfiltrate şi preluarea iniţiativei pentru lansarea unor noi atacuri cibernetice asupra altor instituţii.

Având în vedere faptul că activitatea agresorului cibernetic aduce atingere securităţii naţionale a României, SRI continuă să întreprindă masuri active, inclusiv pentru localizarea şi identificarea acestuia.

Atacurile identificate în ultimii ani, ne permit să estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României şi aliaţilor săi, astfel încât creşterea nivelului securităţii cibernetice trebuie să constituie o prioritate a statului român.

Securitatea cibernetică a devenit una din componentele importante ale securităţii naţionale, sens în care Serviciul Român de Informaţii acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în strânsă cooperare cu celelalte instituţii ale statului român şi cu partenerii externi, precum şi în parteneriat cu domeniul privat.”

sursa: MEDIAFAX, SRI

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to ““Octombrie Roşu” – cel mai puternic atac cibernetic la adresa securităţii României”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  Stimata redactie.
  Va multumesc pentru publicare. Se pare ca siguranta nationala
  este o preocupare comuna. Va consider un blog de exceptie.
  La ultimele mele postari s-au facut comentarii care merita clarificari.
  Va rog a le posta.
  Va multumesc anticipat

  Pe blogul dv un cititor mi s-a adresat direct cerand clarificari ….

  Iata raspunsul
  Intradevar cea mai importanta mafie din Romania este mafia de arme.
  Ea are la dispozitie sume colosale de bani si controleaza mai totul….serviciile,parlamentul, justitia. In varful ei este Traian Basescu. Am reusit prin eforturi personale cateva rezultate importante. Introducerii numelui Basescu in procesul Victor Bout de la NY.
  Acum 3 ani am descoporit transportul catre Iran prin Romania a giroscoape pentru rachetele iraniene. Ca rezultat serviciile romanesti i-au asigurat protectia si libertatea. Cele americane au cerut extradarea sa ….si mandatoriu 20 de ani puscarie.
  Romania are o importanta extraordinara strategica. datorita pozitiei geografice.
  La umbra departe de ochiul lumii se duce o lupta “la baioneta ” intre serviciile rusesti si americane. Primii incearca scoaterea Romaniei din zona de influenta americana.
  Semnalul catre intraga filiera ruseasca a fost dat de Marga , un agent rus vorbind in fata parlamentului .in calitate de Ministru de Externe.

  Una din filierele rusesti cele mai periculoase este UDMR . Acoperirea maghiara este numai la suprafata iar Frundo este nu numai seful filierei ci si detine postul cheie ,de consilier principal al premierului Ponta.

  Eu am chemat politia la ICR New York. New York Magazin a facut restul …….
  iitorul scandal Marga va depasi cu mult scandalul Patapievici.

  Cel mai mare pericol pentru democratia romana este Dan Voiculescu care pe langa uriasa prezenta media are in mana o parte din servicii. Se ascunde adevarul. Crescent a fost o companie romano araba alimentand terorismul international…… si este si azi la fel. Serviciile secrete libiene si siriene au la baza securitatea lui Ceausescu si sunt formte din buni vorbitori de limba romana. Documentele descoperite de americani in Libia sunt explozive. Latul occidentului se strange.

  Predarea catre FBI a DOSARULUI DE TERORISM DAN VOICULESCU a creiat o panica totala. Consulul NY este a fost rechemat in tara. Cu acordul editorului promit desvaluiri importante ….unele terminale. Multumesc pentru atentie.

 2. Gyorgy F says:

  Bai Horvate, te-ai dilit rau frate. Pa cine reprezinti tu ? Cine sunt stapanii tai? Ce treaba ai tu cu ICR-ul? Ce te roade grija de arme, de Voiculescu, Basescu, Fratila, etc.Vezi ca fiscu american te cauta ca nu ai platit impozite si taxe pentru pozele porno urcate pe internet. Tu obtii notorietate injurand Romania si pe unii liederi?
  Vezi ca stim cine esti si ca te paste scaunul electronic pentru ca ai colaborat si colaborezi cu unele structuri care vor sa destabilizeze democratia> Moukles sakanaua Robert Horvath, tacerea e ca mierea.