Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oferta americanilor privind livrarea avioanelor F16 expiră pe 3 august

Oferta Guvernului SUA privind livrarea de avioane F16 pentru România expiră la data de 3 august 2010, adică, mâine. Oferta fusese aprobată de Congresul american la sfârşitul anului 2009 şi avea ca termen de valabilitate data de 3 iunie 2010. Însă 3 iunie a devenit… 3 august.

Până la această ultimă dată, România trebuia să trimită o scrisoare de intenţie şi să transfere prima tranşă de 750 de milioane de dolari în vederea achiziţiei.

După ce expiră oferta de avioane F16, o nouă ofertă de acest gen ar avea nevoie de o nouă aprobare din partea Congresului SUA.

MApN a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că achiziţia aeronavelor F16 în uz va face obiectul unui acord între guvernele României şi Statelor Unite ale Americii.

“Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliarde dolari SUA, costurile incluzând: 24 avioane revitalizate şi complet echipate, asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative”, explica MApN, preluat de Realitatea.

Avionele ar mai putea fi folosite zece ani.

În contraofertă, suedezii de la SAAB au oferit României 24 de avioane multirol Gripen C/D noi la acelaşi preţ cu cele americane F16 în uz.

Şi grupul european Eurofighter, din care fac parte Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie, a oferit României 24 de avioane Typhoon cu o vechime de cuprinsă între 3 şi 5 ani, tot pentru 1,3 miliarde de dolari.

În iunie, ministrul Finaţelor, Sebastian Vlădescu, declara că nu sunt bani pentru avioanele F-16.

“Nu văd de unde ar putea da România 1% din PIB pentru achiziţii militare. Nu există cheltuieli cu F16, e o discuţie, în niciun caz astfel de cheltuieli nu sunt posibile în momentul ăsta. Nu există nicăieri în buget o majorare de cheltuieli în zona achiziţiilor militare. Nu există în acest moment o aprobare a Parlamentului pentru această achiziţie. Este un subiect care astăzi este de neacceptat”, a recunoscut Vlădescu.

Ultimele avioane de luptă ale României vor fi scoase din exploatare în anul 2011, iar din acest motiv Armata Română încearcă, de mai mulţi ani, să deruleze un program pentru achiziţia de avioane noi.

Sursa: Realitatea

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Oferta americanilor privind livrarea avioanelor F16 expiră pe 3 august”

 1. micutzul says:

  Aceasta este cu adevarat o problema serioasa de siguranta nationala. Iar daca un alde Vladica sau Opinca nu stie de unde sa ia bani pentru inlocuirea resursei epuizate de aviatie a acestui stat, national, indivizibil si unitar, sunt doua variante
  1. Sa plece acasa la boutiqul lui si sa lase pe cineva capabil
  2. Sa vanda toate averile politicienilor corupti si sa asigure statului roman siguranta aeriana.
  Atrag atentia ca fara aviatie , nici o alta arma nu poate asigura stabilitatea si siguranta Romaniei. Aviatia este vitala.

 2. micutzul says:

  2 All

  Si nu sunt aviator de meserie..

 3. vios says:

  @micutzul,
  Ai dreptate! Exista o vorba: “Aviatia da senzatia” -asta spune totul. Personal, cred ca doar cu 10% din averile politrucilor nostrii, s-ar putea inzestra aviatia cu avioane noi. Poate acum, se vor gandi ca avem totusi o industrie aeronautica. IAR-ul 99 modernizat poate face fata misiunilor de politie aeriana pana la sosirea unui avion multirol (mai bine zis pana cand vor fi bani pentru acesta). Oricum trebuie facut ceva, altfel…Avioanele se pot inlocui, dar pilotii…ba. Apropo, a aparut noua oferta Eurofighter! 24 avioane ex-italiene, Tranche 2,o perioada de gratie de 5 ani in privinta platilor; credit pe 20 de ani. Dar -exista si un “dar” -avioanele vin doar cu armamentul de bord, in rest…+ofsset de 100%. La Gripen este in general asemanatoare, doar ca, guvernul suedez plateste avioanele (ne imprumuta ei banii), urmand ca noi sa le platim imprumutul in 20 de ani, cu o perioada de gratie de 5 ani. Dar vin tot cu armamentul de bord…Suedezii se angajeaza la mentenanta pe o perioada de 5 ani, pe care o vor face la Aerostar sau Craiova,iar avioanele vor fi noi. Poate acum vor decide modernizarea IAR-ului 99, proiectele fiind deja gata.

 4. micutzul says:

  @vios

  Noile oferte sau asa zis noile, le/am auzit si eu . Ce nu stiu pana acum la F-16 armamentul de bord si implicit rachetele sunt tot second hand ? HI HI HI.

 5. PKM says:

  AVIOANE NOI! Nu SH. Suntem prea saraci pentru lucruri proaste, bashca suntem si in criza in care ne-au adus in ultimiii 20 ani guvernantii. Amintiti-va de afacerile “FREGATA”, “HAWK”, “LAROM”, “Modernizare MIG21-LANCER” (ca o completare pe langa multe altele cu racheta France/MAGIC), “SOCAT-ul” s.a care nu au facut decat sa imbogateasca membrii partidelor politice si sa lase “in curul gol” ARMATA ROMANIEI, din pacate cu acordul tacit al unora cu stele multe pe umar! Nu ma provocati, din pacate stiu prea multe si efectiv mi-e sila…De-aia am plecat din sistem! As putea scrie o carte cu ceea ce stiu…

 6. Ravenmaster says:

  @ Vios
  Oferta italiana e pentru Tranche 1 si nu zice daca contine si pachetul de upgrade. De Tranche 2 si Tranche 3A are nevoie Aeronautica Militara. Cu banii luati de la romani, italienii vor sa bage banii in F-35. Deja au renuntat la urmatorul lot de Eurofighter in favoarea F-35. Romanii in cererea de oferta au cerut avion multirol – iara EF tranche 1 este mai mult un vanator pursange decat un multirol. Ca sa-l transforme in avion multirol trebuie schimbata toata arhitectura electronica de pe Typhoon (mission computers) si asta e o cheltuiala imensa. Daca pui la socoteala faptul ca vine fara armament (adica doar cu tunul de bord) si nu este optimizat pentru racheta Meteor sau IRIS-T, oferta italieneasca e o …. teapa. Da’ ma rog romanii se prind greu

 7. micutzul says:

  @ Ravenmaster

  Mai, romanii se prind foarte usor. Problema este ce interese sunt si care sunt comisioanele. Am lucrat cu cativa ingineri mil;itari care lucrau pentru import-export in anii 90. Te doare mintea ce aveau astia in cap. Erau doxati ceva de vis. In legatura cu EF fara rachete AA si AS si AR, este ca si cum ai cumpara o nava antisubmarin inarmata doar cu o mitraliera AA.
  Din cate stiu polonezii au un contract cu americanii , de 4,7 mlrd. In schimb americanii au returnat in economia poloneza prin investitii circa 6 mlrd.

 8. Ravenmaster says:

  @Micutzul
  Polonezii au obtinut contractul ala dintr-un motiv foarte simplu – SUA avea nevoie de sprijin politic si militar pentru Irak. Asta a fost catch-ul la offsetul ala. La capitolul riscuri de spaga si comisioane, tot europenii prezinta cel mai mare risc – au motive – vanzari putine, si au si antecedente – Eurofighter in Arabia Saudita si Gripen in Ungaria si Cehia. Nu am auzit sa fie legat pana acum F-16 de vreun scandal de spaga si modul in care il achizitioneaza Romania, exclude in mare parte aceste riscuri. Eu zic sa lasam naibii ofsetul sa ne concentram pe capabilitati, vedem dupa aia cum facem cu ofsetul. Probabil ca decizia va fi luata in toamna sau la inceputul lui 2011. Mai tarziu de atunci toate ofertele prezentate romanilor vor fi la mana a doua, inclusiv de la Gripen. Nici un producator nu poate scoate in mai putin de 2 ani 24 de avioane noi! Poate doar in caz de razboi se poate dubla sau tripla ritmul productie (nu e cazul de fata), dar mai mult de 1 avion pe luna nu am auzit sa se scoata in ultima perioada.

 9. vios says:

  @PKM,
  Chiar te rugam sa o faci! Da-i in gat pe ciocoflenderi, poate astfel ne ajuti si pe noi sa ne “prindem”. Poate te completam si noi…unii dintre noi mai stim cate ceva. Dar cine crezi tu ca are in Romanica, ochi de vazut si urechi de auzit!? Daca vei scrie o carte, anunta-ma, o voi cumpara sigur indiferent de pret. Asa ca, trece-ma pe lista de asteptare…Multi profesionisti au plecat din sistem, fiindca erau mult prea “patrioti”; altii au fost ajutati sa plece fiindca erau …”incomozi” si cu gura mare. Nu esti singur! Cu respect!

 10. JE SG1 says:

  Sunt in tara foarte multi care ii pupa undeva pe americani,nu avem nevoie de rablele lor depasite fizic si moral, ne trebuie avioane noi din Europa care sa vina cu ofsset mare sa aduca tehnologie, locuri de munca si bani,iar plata sa se faca peste cel putin 5 ani si cu finantare de la iei.Nu mai visati la F35 este ca si cum am vrea sa luam ‘cadilac’ Romania nu va avea niciodata bani pentru F35 si mai nou rusii au scos T 50 sau 51 care face ceva pe F35.Ne trebuie sisteme de detectie de ultima generatie pentru ca fiecare avion chiar si cel stealth, au o semnatura energetica in aer.Europa s-a supart pe Polonia ca au luat F16,bani lor trebuiau sa ajunga la firme europene,ca se vrea o Forta de reactie Euorpeana,sa avem un cuvant de spus,Europa nu trebuie sa depinda de nici o Forta militara.Polonezii au fost santajati sa ia F16 ca sa aiba si iei o felie in Irak dar SUA ia intepat,pe linga asta au primit o bila neagra de la tarile care fabrica avioane in Europa. Romania are nevoie de sisteme de rachete ultraperformante care vor dobori orice avion sau racheta

 11. Lucian* says:

  eu zic sa stati calmi.
  Din 1990 nu am vazut nici o achizitie majora pentru armata care sa nu fie de fapt o teapa sau care sa nu fie de fapt initiata inainte de 1990 sau care sa nu fi fost obligatorie din motive operationale.
  Tinand cont ca in momentul de fata politicienii se scobesc efectiv dupa bani pentru a reduce deficitul bugetar, nu cred ca se pune problema de nici o achizitie de tehnica in urmatorii 2 ani (estimare proprie).
  Sa fim logici, avem serii intregi de armament care ar fi trebbuit inlocuite/revitalizate sau modernizate si nu s-a facut cam nimic nici in perioada cand economia “duduia” si nici nu se va face acum cand se taie cu 25% pensii si salarii.
  Eu zic sa fim multumiti daca se vor plati salariile si pensiile astea castrate si daca oamenii care sunt in misiuni peste hotare vor primi macar combustibilul si munitia necesara.
  Nu se va cumpara nici un avion in urmatorii 2 ani si eu zic sa renuntam si la visul erotic F35.
  Astia nu sunt in stare sa platesca salarii si pensii pt ca si-au marit administratia ca sa servesca toata catelaria cotizanta la campaniile electorale.
  Stiu ca sunt cinic, dar am ajuns la concluzia ca poate ar fi mai bine ca Romania sa dea faliment, pt ca atunci conditiile impuse la reconstructia sa duca la realizarea unui sistem administratiuv cu adevarat performant si cu respect pt banul public.
  Va dau un exemplu: Singapore. In momentul expulzarii din Federatia Malayeziana erau efectiv muritori de foame si din cauza problemelor aparute de la tot felul de monopoluri sunt singurii din lume care in ziua de azi cand au nevoie de o materie prima isi asigura intotdeauna minim doi furnizori cu parti egale. De administratie nici nu are rost sa vorbim. Este probabil cea mai peformanta din lume.