Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oficialii afgani timorati de o posibilă începere a retragerii trupelor americane din Afganistan în 2011

Într-o declaraţie făcută la CNN, ambasadorul afgan la Washington, Said Tayeb Jawad, a afirmat că termenul de retragere a trupelor americane din Afganistan, iulie 2011, este nerealist iar stabilirea lui fermă poate “duce la prelungirea războiului”, deoarece “duşmanul devine mult mai îndrăzneţ”.

“În primul rând, dacă insişti prea mult asupra unui termen limită care nu este realist, îţi faci duşmanul mult mai îndrăzneţ. Prelungeşti războiul. Termenul limită ar trebui să fie realist. El ar trebui să se bazele pe realitatea din teren şi ar trebui să transmitem un mesaj clar duşmanului, teroriştilor care reprezintă o ameninţare pentru toată lumea, că Statele Unite, NATO şi afganii sunt acolo pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunea”, a declarat Jawad.

“Dacă nu se simte acest lucru, atunci am pierdut sprijinul poporului afgan şi permitem ţărilor învecinate, cu interese în zonă, să capete mult mai mult curaj în a interveni în Afganistan”, a continuat el.

Punctul de vedere al ambasadorului afgan survine ca urmare a declaraţiilor Preşedintelui SUA, Barack Obama, şi generalul David Petraeus, care l-a înlocuit pe generalul Stanley McChrystal în funcţia de comandant al ISAF, care au declarat că vor începe retragerea în iulie 2011, în funcţie de condiţiile de pe teren.

Senatorul republican John McCain, fostul contracandidat al lui Obama la prezidenţialele din 2008, şi-a exprimat îndoiala, la postul ABC, în legătură cu stabilirea unei date limită ferme de retragere a forţelor americane.

“Sunt pentru stabilirea de date privind retragerea, dar după ce strategia reuşeşte, nu înainte”, a declarat McCain, care s-a aflat în Afganistan de Ziua Naţională a Statelor Unite, 4 iulie.

sursa: CNN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.