Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ofiţeri angajaţi ilegal în Jandarmerie

În urma unui control tematic la nivelul M.A.I., I.G.J.R. şi I.G.P.R., a Corpului de Control al Ministrului asupra modului de respectare a prevederilor legale cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaţilor din sursă externă s-au constat grave nereguli în angajarea unor ofiţeri în Jandarmerie fără să se respecte legea.

Concluziile rezultate în urma controlului au arătat faptul că, în perioada 15-18 octombrie 2010, la propunerea conducerii I.G.J.R., cu viza directorului general al D.G.M.R.U., a directorului general al Direcţiei Generale Financiare şi aprobarea secretarului general al M.A.I., s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română, pentru încadrare din sursă externă, prin derogare de la O.M.A.I. nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I., O.M.A.I. nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din M.A.I. şi O.M.A.I. nr. II/3184/25.06.2010 prin care a fost suspendată ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante, cu recrutarea personalului din sursă externă.

În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de I.G.J.R. şi au avut loc, deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă; nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică; nu toate documentele de studii erau legalizate; la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de incadrare).

Corpul de Control al Ministrului a constatat astfel că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs din sursă externă, cu încălcarea prevederilor legale, ca şi „necesitate imperioasă a încadrării posturilor în scopul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităţilor respective, cu personal de specialitate”, au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale M.A.I. şi apoi implicit în Poliţia Română.

Drept urmare ministrul de Interne a întreprins următoarele:

1) A sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

2) A trimis în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul M.A.I. a Primului Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

3) A trimis în faţa Consiliului de Judecată al I.G.J.R. a şefului Direcţiei Resurse Umane din I.G.J.R. şi a ofiţerului din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs.

4) A eliberat din funcţie pe Directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I. şi l-a pus la dispoziţia M.A.I. pe o perioadă de 6 luni.

5) A eliberat din funcţie pe un ofiţer specialist principal din Direcţia Generală Management Resurse Umane – M.A.I. şi a trei ofiţeri încadraţi la 25.10.2010 în Jandarmeria Română din sursă externă.

6) A dispus declanşarea cercetării prealabile, în conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 şi art. 18 alin. 2 din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului M.A.I. asupra a trei ofiţeri cu funcţie de conducere din cadrul M.A.I. şi I.G.P.R., a unui ofiţer care la data respectivă îndeplinea o funcţie de conducere, precum şi a unui ofiţer cu funcţie de execuţie din D.G.M.R.U.- M.A.I..

7) A atenţionat, în conformitate cu prevederile ordinului care reglementează regimul disciplinar al cadrelor, pe şeful I.G.J.R., pe 6 ofiţeri din Jandarmeria Română, un ofiţer şi un agent din I.G.P.R.

sursa: Direcţia Informare şi Relaţii Publice – Ministerul Administraţiei şi Internelor

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Ofiţeri angajaţi ilegal în Jandarmerie”

 1. popescu says:

  problematica in cauza trebuie urgent extinsa si la celalalte structuri si autoritati ale statului inclusiv in justitie -mai mult ,toti vinovatii in aceste cazuri ,trebuie sa raspunda si material si moral avand in vedere statutul lor ;cand verticalitatea morala si profesionala va inlocui acest putregai ,in Romania ,va fi ordine ; FELICIT pe ministrul Igas pentru acest demers ,ii recomand sa fie consecvent si indiferent de interventiile nocive ale unor influenti ,sa ridice exigenta la rang de obisnuinta …doamne-ajuta !

 2. cititor says:

  Probabil cei de la jandarmi au primit sarcina de rezolvare si solutia,iar ei au pus-o in aplicare.Daca nu o puneau ,veneau masuri represive.Este un cerc vicios. Cine nu se conformeaza superiorilor dispare,de pe functie ,sau este eliminat din sistem.Daca se descopera tatrasenia…cel care a dispus,verbal , actiunea…nici usturoi nu a mancat,nici gura nu-i miroase. Este posibila si o capcana pentru schimbari “justificate ” la nivelul unor sefi din minister sau jandarmerie. Ecourile protestelor politistilor inca nu s-au stins.

 3. razasul says:

  mda, oamenii, probabil nici nu ar da crezare daca, ar stii toate istoriile legate de aceste “aranjamente” si care este de fapt amploarea lor, dedesupturile si “initiatorii ascunsi”, iar, odata cu aceste “mijmasuri”, intradevar vot fi inlaturati si unii care, probabil deranjeaza, “intortocheate sunt caile Domnului” …

 4. DECE BAL1 says:

  cine nu munceste ,nu greseste

 5. briza says:

  Fas! Fas! Fas! portocaliu de cumetrie in sabi…..
  Cine nu vede si nu stie e ca pruncul, gangureste,
  Acuma Iglas plateste niste polite, si plata sunt oamenii lui Blaga, vezi ca si secretarul general a fost inlocuit, acolo nu au avut nevoie de o asa zisa cercetare a corpului de control, ca respectivul era imputernicit, a fost usor. Dar cu seful resurselor umane din minister trebuia o bomba de presa sa vedem cat de fortos este Iglas si cum lupta el cu balaurii coruptiei, si normal din multimea de dosare a unor lucratori in MAI, angajati ” prin derogare de la actele normative” s-au gasit cativa fara pile si iata bomba. Oare cate dosare de angajare au fost aranjate asa in MAI? de fapt o vedem prin rezultate si imagine. Nene Iglas lemnul se lucreaza mult mai usor decat coruptia din MAI, mai bine ramaneai la prima meserie……
  Alo…. se mai aude ceva de nenea Fatuloiu marele incoruptibil, si de celelalte anchete cu personal MAI?….. ca eu aud doar fas fas ca la unele pocnitori stricate din noaptea de anul nou

 6. TONI says:

  VINO NENE LA MINISTERUL APARARII NATIONALE SA VEZI AVANSARI IN GRAD!!!!! RAMAI MUT DE UIMIRE CUM NEICA CIVILUL AJUNGE PESTE NOAPTE MAIOR, FARA SA MAI FIE NEVOIE DE ATATEA EXAMENE SI CURSURI CA PENTRU CEILALTI FRAIERI. SAU CUM TOATA FAMILIA (FIU SI NORA) INTRA PESTE NOAPTE IN RANDUL CADRELOR MILITARE. GENERALUL RISTEA STIE CEVA DE CHESTIA ASTA???