Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

ONG-uri, servicii şi organizaţii, partide, mass-media sunt gata „să sfâşie Republica Moldova”

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a Republicii Moldova, Mihai Bălan, a declarat în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă, că  peste 100 de ONG-uri, servicii şi organizaţii, partide, mass-media sunt gata să sfâşie acest pământ, să rupă în bucăţi ţara”.

El a precizat că SIS a a elaborat o hartă a riscurilor şi ameninţărilor securităţii statului, pe care sunt plasate aceste organizaţii.

„Cu părere de rău, provocatori de aceștia sunt mai mulți decât cei care iubesc Republica Moldova”, afirmă şeful SIS, în interviul  citat de UNIMEDIA.

În context, Balan a precizat că Serviciul de Informații şi Securitate nu va permite destabilizarea situaţiei în ţară, iar cei care întreprind tentative de a organiza acţiuni subversive nu vor scăpa nepedepsiţi.

„Menţionez doar că SIS-ul cunoaşte și monitorizează în limitele legislaţiei aceste structuri şi persoane. Să nu se creadă că totul se permite în ţara noastră. Vă sigur că nicio declaraţie cu tentă extremistă sau separatistă nu este lăsată fără atenţia SIS-ului. Şi dacă nu azi, mâine autorii acestora vor trebui să răspundă în faţa legii”, a declarat Bălan.

Anterior secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, declarase că în curând organele de forţă vor face publice mai multe dosare penale instrumentate împotriva mai multor persoane care au organizat sau care au pus la cale acte subversive în adresa statului. Păduraru a specificat că instituţiile abilitate ale statului îşi fac bine datoria şi că persoanele care încalcă legea vor fi trase la răspundere.

pe 2 septembrie a.c., Ion Pădurar declarase că „Instituțiile statului funcționează, mă refer la SIS, o să vedeți. Din regiunea de sud deja sunt condamnaţi. Sunt şi dosare penale împotriva celor care au încercat să facă acte de diversiune în Republica Moldova. Instituţiile statului documentează şi instrumentează dosare şi ele vor fi făcute publice atunci când va fi finalizată urmărirea penală”.

Judecătoria din Comrat a condamnat doi tineri la câte 5 ani de închisoare pentru acordarea suportului serviciilor secrete străine în scop terorist şi pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale.

De asemenea, Colegiul Serviciului Intern de Informaţii şi Securitate a decis într-o şedinţă extraordinară să-l suspende din funcţie pe Mihail Jelezoglo, şef al direcţiei teritoriale a SIS în Găgăuzia pentru faptul că a tergiversat fără motive raportarea unei informaţii operative de interes prioritar ce şine de asigurarea securităţii naţionale.

Precizăm că în ultima perioadă Republică Moldova este ţinta unor acţiuni ostile care urmăresc destabilizarea ţării în contextul crizei din Ucraina şi a intenţiilor Rusiei de reconfigurare a frontierelor în regiune.

sursa: UNIMEDIA

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.