Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

ONU: negocierile pentru semnarea primului tratat internaţional de reglementare a comerţului cu arme convenţionale intră “în linie dreaptă”

Se pare că negocierile din cadrul ONU pentru semnarea primului tratat internaţional de reglementare a comerţului cu arme convenţionale intră “în linie dreaptă”, potrivit AFP, preluat de AGERPRES.
Cele 193 de ţări membre trebuie să cadă de acord prin consens până la miezul nopţii asupra regulilor pentru această piaţă de 70 de miliarde de dolari anual.

Neliniştit de “progresele foarte limitate” ale negocierilor, Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut negociatorilor “să dea dovadă de flexibilitate”.

Asociaţii ca Amnesty International şi Oxfam au criticat primul proiect de tratat propus în cursul acestei săptămâni de diplomatul argentinian Roberto Moritan, care prezidează negocierile demarate la începutul lunii iulie. Asociaţiile au denunţat “lacune şi ambiguităţi”, în special în lista armamentului restrictiv şi lipsa de precizie cu privire la muniţii.

O a doua redactare a textului, propusă de Moritan în urmă cu o zi, şi care urma să fie discutată până târziu în noapte, corăspunde parţial acestor obiecţii, potrivit lui Whitney Brown.
“Unele lacune care ne îngrijorau au fost, dacă nu completate, cel puţin reduse”, a spus aceasta pentru AFP.

Potrivit textului, “fiecare ţară va trebui să evalueze dacă armele pe care le comercializează riscă să fie utilizate pentru ‘violări grave ale drepturilor omului şi acţiuni teroriste”.

Sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.