Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Open Skies Treaty: inspectori militari români şi americani execută zboruri de inspecţie deasupra Rusiei şi Belarusului

Inspectori militari români şi americani vor efectua zboruri de supraveghere în spaţiul aerian al Rusiei şi Belarusului, în cadrul Tratatului Internaţional ”Open Skies”, începând de astăzi şi până pe 19 iulie, potrivit RIA Novosti.

Experţii din România şi Statele Unite vor efectua aceste misiuni de inspectare la bordul unui avion de tip Antonov An-30B (Clank), precizează aceeaşi sursă.

Tratatul ”Open Skies” a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002, şi stabileşte un regim de zboruri de observaţie  deasupra teritoriilor celor 34 de state membre, cu scopul de a promova deschiderea şi transparenţa forţelor şi acţiunilor militare.

Aeronavele utilizate pentru aceste inspecţii sunt echipate cu un sistem care presupune camere optice panoramice, camere video cu display în timp real, senzori termici infraroşu şi echipament radar.

Imaginile înregistrate în timpul zborurilor de observaţie sunt furnizate ţărilor semnatare ale tratatului, pentru a sprijini monitorizarea respectării acordurilor actuale şi viitoare privind controlul armamentului.

Surse: RIA Novosti

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo Militar

 

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Open Skies Treaty: inspectori militari români şi americani execută zboruri de inspecţie deasupra Rusiei şi Belarusului”

  1. szilard says:

    Oricit de bine pregatiti ar fi, tot nu se vor ingrasa cu nimic.

  2. Un fel de spionaj, pentru ca eu asta inteleg din ce fac ei