Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Open Skies Treaty: Zboruri de inspecţie asupra Norvegiei şi Federaţiei Ruse

An-30 al Forțelor Aeriene Române pe aeroportul Neubrandenburg din Germania foto wikipedia

An-30 al Forțelor Aeriene Române pe aeroportul Neubrandenburg din Germania foto wikipedia

În conformitate cu tratatul Open Skies, inspectorii militari din mai multe state membre ale tratatului vor efectua între 1 şi 6 iulie zboruri de inspecţie deasupra teritoriului Norvegiei şi Federaţiei Ruse.

Avionul rusesc Antonov An-30B va decola de pe aeroportul Gardermoen din Oslo şi va parcurge o distanţă de aproximativ 1700 de km. Acesta este al optsrezecelea zbor efectuat de Federaţia Rusă în conformitate cu tratatul.

În acelaşi timp inspectori din România şi Germania vor executa zboruri de inspecţie asupra teritoriului Rusiei la bordul unei aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române.

Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002 şi prevede zboruri de inspecţie pe teritoriul tuturor statelor semnatare. Conform tratatului statele membre pot efectua zboruri de inspecţie la bordul unor aeronave echipate cu aparatură de înregistrare video în timp real, senzori infra-roşii, senzori termici şi echipament radar.

Datele obţinute în cursul zborului pot fi împărtăşite între toţi membrii care au ratificat tratatul.

Din Open Skies Treaty fac parte 34 de state printre care şi România. Scopul tratatului este creşterea încrederii între statele membre prin asigurarea transparenţei privind forţele şi activităţile militare.

 

Flavius Rusu, InfoMondo Militar

Sursa: RiaNovosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Open Skies Treaty: Zboruri de inspecţie asupra Norvegiei şi Federaţiei Ruse”

  1. gheo says:

    Se potriveste de minune, romanii cu un “avion rusesc” … zboara pentru “inspectie deasupra “Rusiei”, “Fortele Aeriene Romane” … care or fi alea ???.

  2. szilard says:

    Au si ei o excursie gratis, apoi au ceva de cascat gura la pozele facute, pina se plictisesc, leafa merge oricum din buget, in loc sa faca ceva util : un studiu, o analiza, un proiect ceva.