Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Operaţiunea NATO “Brilliant Jump” (Saltul Inteligent)

Ne aflăm la mai puţin de două luni de reuniunea NATO de la Varşovia, înaintea căreia se va desfăşura şi operaţiunea menţionată în titlu şi care, după părerea noastră a fost bine aleasă. “Saltul Inteligent” al NATO a început însă din 2003, odată cu crearea Forţei de Răspuns NATO (NRF). Cu ocazia Summitului NATO din 2014 din Ţara Galilor, alianţa a decis să întărească în mod substanţial capacităţile NRF, prevăzută să ajungă la 40.000 militari, ca un răspuns la noile ameninţări de securitate care le prezintă Rusia, începând cu agresiunea asupra Georgiei din 2008, dar şi a riscurilor şi ameninţărilor venind din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În cadrul NRF a fost creată o brigadă multinaţională cu 5.000 de militari, formată din 5 batalioane şi unităţi din forţe speciale terestre, aeriene şi maritime, grupate în Very High Readiness Joint Force (VJFT), concepută a acţiona imediat (cu circa un batalion în 48, maxim 72 de ore) după primele indicii privind apariţia unor potenţiale ameninţări. Totalul forţelor are un timp de răspuns de 5-7 zile, iar în caz de nevoie efectivele pot fi suplimentate cu încă două brigăzi.
continuarea www.ingepo.ro

Corneliu PIVARIU

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.