Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Opiniile ambasadorului american la Bucureşti, despre armata română, serviciile de informaţii şi achiziţia F16

Prezent la emisiunea “După 20 de ani”, de la Pro TV, pe 24 octombrie, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a remarcat profesionalismul Armatei române.

“Armata dumneavoastră se reformează. Este una dintre cele mai respectate instituţii din România, iar acesta este un motiv de mândrie. Iar noi suntem foarte impresionaţi de nivelul său de profesionalism”, a mai spus ambasadorul american, citat de MEDIAFAX.
Tot în cadrul aceluiaşi interviu, Mark Gitenstein a afirmat că SUA apreciază faptul că “serviciile de informaţii din România sunt profesioniste şi apolitice”.

“Serviciile dumneavoastră de informaţii, pot spune că sunt profesioniste şi apolitice. Sunt şi foarte competente, ceea ce este important şi de aceea relaţiile noastre sunt atât de strânse”, a spus ambasadorul american.

Ambasadorul a constatat, de la venirea sa în postul diplomatic de la Bucureşti şi o îmbunătăţire în funcţionarea forţelor de ordine.

De asemenea, referitor la decizia României de a nu mai achiziţiona avioane F16, ambasadorul a subliniat faptul că aceasta “a fost o decizie de natură pur economică”.

“Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi vroiam să vindem F16, nu vroiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit să facem acest lucru. Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe care putea s-o ia – nu a cumpărat F16″, a explicat ambasadorul la emisiunea “După 20 de ani”

Întrebat dacă i s-a transmis vreo dată la care România ar putea relua acest program, el a spus că “este o problemă dificilă, legată de regulile aplicabile în acest caz”.

“Este o întrebare complicată legată de modul în care pot fi redeschise discuţiile. Teoretic este posibil, poate chiar şi în cadrul cererii actuale, existente, prin extinderea acesteia…(…) Cred că este un subiect la care să ne uităm din nou peste şase luni pe baza «credit rate» -ului dumneavoastră”, a mai spus diplomatul, citat de MEDIAFAX.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Opiniile ambasadorului american la Bucureşti, despre armata română, serviciile de informaţii şi achiziţia F16”

 1. Bure Bista says:

  Daca FMI ne conduce politica economică, se pare că Ambasada SUA ne girează problemele de securitate naţională, justiţie, politică internă.

  Oare de ce ne mai batem capul cu administrarea acestei tarisoare dacă se ocupă alţii?

 2. Valentin says:

  Tare de tot afirmatia cu serviciile secrete APOLITICE.Domnul ambasador s-a adresat poporului roman sau copiilor de la CENTRUL DE PRIMIRE MINORI-PINOCCHIO ?
  @Bure Bista – Asa este,altii se ocupa de gestionarea tarii,iar avantajele/beneficiile nu sunt ale poporului roman…Suntem o adunatura de sclavi moderni,cu foarte multe obligatii,indatoriri,taxe si mai putine drepturi…Deci,suntem pe drumul cel bun…

 3. micutzul says:

  Cu profesionalismul sunt de acord, mai putin cu apolitismul unor servicii. Din ceea ce se intampla in viata de zi cu zi , concluzia mea ca simplu roman e alta. Dorinta me ca simplu romanas este sa avem profesionisti in parlament, guvern si la presedintie. De unde putem lua acesti profesionisti ? Pai eu zic sa/i intrebam pe Israelieni. Ca suntem buni prieteni, nu ?

 4. Bay Aleku says:

  Este impresionantă “grija” FMI şi a SUA pentru soarta României! Cu 20 de ani în urmă eram foarte bucuroşi că am scăpat de “grija” sovietică. Nu ne imaginam atunci că vom ajunge la “grija mult mai sufocantă a altora. Cândva îi aşteptam pe americani ca pe nişte mântuitori. Au venit, dar nu ca mântuitori, ci ca stăpânitori. Ei ne pun preşedintele, ei ne asigură primul ministru, ei ne conduc armate, ei ne spun ce trebuie şi ce nu trebuie să gacem! Iar ai noştri guvernanţi se gudură ca nişte potăi bicisnice la picioarele lor. Nu pot să vadă realitatea din umbra “fratelui mai mare”! Americanii şi FMI încă mai cred că “mămăliga nu va exploda”! Nu le doresc să afle ce va fi atunci când va expolda, totuşi! Şi în acest ritm, nici nu mai este mult.

 5. Bay Aleku says:

  Am uitat să subliniez preocuparea americanilor pentru incapacitatea noastră de a nu mai cumpăra cele 24 de F16 la mâna a doua. Este iarăşi o făţărnicie. Cu câteva zile în urmă România a fost vizitată de un înalt demnitar militar englez, care a declarat că “NATO este preocupat că România nu a semnat acordul pentru dotarea în perspectivă a Forţelor Armate”, potrivit căruia România ar trebui să cumpere elicoptere şi avioane de transport militar, foarte necesare la graniţa de este a NATO. Aviaone au alţii, destule! Dar prea puţini “specialişti” au dat atenţie acestor poziţii care trimit România în subsolul alianţei din care face parte, chiar dacă faxce eforturi uriaşe pentru a menţine pe teatrele de operaţii externe miltari români cu o dotare precară, dar foarte bine pregătiţi.

 6. ovidiu says:

  Iintradevar, asa este, suntem condusi de aliatii nato si de statul american. Dar mai bine cu ei decat cu ADUNATURA DE INCOMPETENTI DIN GUVERNUL NOSTRU!

 7. mos teaca says:

  …parca era o glumitza inainte: “usa= uniunea sovietica.ailalalta!”
  ….avea unii ….dreptate!

 8. cocorul says:

  @by alecu
  Imi pare rau, dar mamaliga s-a fasait demult si nu va mai exploda. Malai sa facem alta nu mai avem. Acum imi dau seama ca pana si ce s-a intamplat in 89 nu a fost o actiune conceputa de romani. Putea sa ne conduca Ceausescu inca 1000 de ani daca ar fi trait. Ce sa mai….Suntem predestinati sa fim condusi dn exterior.