Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oprea a efectuat în 2011 şi 2012 835 de avansări şi înaintări în grad ilegale

MApN a publicat, după cum a promis, listele cu avansările şi înaintările în grad ilegale efectuate de  fostul ministru Oprea în anii 2011 şi 2012.

Abuzul acestuia este astfel probat public.

Urmează ca noul ministru să dispună măsurile ce se impun. Deja, numitului Turcescu Robert (jurnalist la postul TV B1TV), i-a fost retras gradul de colonel.

Potrivit comunicatului MApN, Comisia  cu atribuţii în verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a militarilor în rezervă, în perioada 2010-2012, a finalizat verificarea acordării gradelor militare în anul 2012, respectiv 2011, rezultatele fiind următoarele:

În cursul anului 2012 au fost 205 cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, din care:
– 19 situaţii de acordare de grade în rezervă, din care 16 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 84,2% din total;
– 186 de situaţii de înaintări în grad în rezervă, din care 77 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 41,4% din total.

În cursul anului 2011 au fost 1.257 de cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, din care:
– 534 de situaţii de acordare de grade în rezervă, din care 426 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 79,7% din total;
– 723 de situaţii de înaintări în grad în rezervă, din care 316 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 43,7% din total.

În toate situaţiile a fost constatată nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi în “Normele privind sistemul de gestiune a resurselor umane în Armata României”, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M 105/2002.

Ministrul apărării naţionale a dispus ca perioada de verificare a gradelor să fie extinsă până în anul 1990.

Situaţia nominală a persoanelor în cazul cărora s-au constat nereguli a fost înaintată, de către comisie, ministrului apărării naţionale, care va dispune, în consecinţă, măsurile care se impun.

sursa: www.mapn.ro

SITUAŢIE ACORDĂRI GRADE ÎN REZERVĂ 2011

SITUAŢIE ÎNAINTĂRI ÎN GRAD ÎN REZERVĂ 2011

TABEL CU PERSOANELE CARE AU FOST ÎNAINTATE ÎN GRAD 2012

TABEL CU PERSOANELE CĂRORA LI S-AU ACORDAT GRADE ÎN REZERVĂ 2012

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Oprea a efectuat în 2011 şi 2012 835 de avansări şi înaintări în grad ilegale”

 1. traian dar nu basescu says:

  Cum il mai rabda pamantul pe fostul ministru si satra lui de hoti.
  Cu astia s-a aliat USL-ul inainte de referendum?
  O asemenea “delapidare” a gradelor militare nu are precedent in Armata Romaniei.
  Trebuie prezentata si situatia avansarilor la gradul de general, chiar daca intra in competenta presedintelui (dar propunerile sunt facute de ministru). Mai mult ca sigur si aici situatia este similara.
  Dar la M.M. si Sof. (competenta revine sefilor categoriilor de forte)? Nu poate fi altfel.
  Domnule ministru, pana acum meritati respect.
  Onoarea va fi a dumneavoastra daca retrageti gradele de ofiter primite fraudulos.
  Trebuie sa inaintati propuneri de retragere a gradelor de general, presedintelui interimar.
  Ordonati-le sefilor de categorii de forte sa retraga gradele de M.M. si Sof. acordate fraudulos.
  Pentru a spala onoarea armatei (inca substantiala) dispuneti masurile disciplinare si de alta natura ce se impun impotriva vinovatilor.
  Numai asa aveti sansa de a ramane in istorie.
  Atentie la data de 31 August 2012!

 2. victor blat says:

  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a fost avansat, anul trecut, la gradul de colonel în rezervă de către MApN fără să fi fost întrebat şi că a făcut cerere de retragere a acestuia, iar ministrul Corneliu Dobriţoiu i-a aprobat solicitarea, informează Mediafax

 3. vali says:

  SA SE EXPLICE , CLAR CATI DIN ACESTIA BENEFICIAZA DE DREPTURI DE PENSIE FOSTA MILITARA DE STAT RECALCULATA PRIN “MARIRE” SUBSTANTIALA SI NU PRIN “TAIERE” NECONSTITUTIONALA ASA CUM S-A INTAMPLAT LA 26.500 DE FOSTI MILITARI ACTIVI. ACESTI IMPOSTORI NU AU RAVNIT SI OBTINUT GRADE MILITARE DEGEABA.

 4. gheo says:

  “@vali”, astia nu au primit grade militare pentru pensie ci, pentru a li se “gadila amorul propriu”, la pensie, nu se recalculeaza gradul dupa trecerea in rezerva, gradul – legal sau ilegal in functie dupa cum privesti modul de calcul a legii 263 – face parte din veniturile din perioada activa, dupa iesirea la pensie, poti fi avansat si maresal, pensia o primesti pentru ultimul grad detinut – legea 164 -sau, in cazul legii 263, veniturile obtinute care cuprind solda gradului “real detinut” in perioada actica !.

 5. gheo says:

  Apropo, cunosc un “om de treaba”, extrem de politicos, pensionar militar, om care la viata lui a fost ofiter (colonel) pe la academia militara, indeplinind si conditiile necesare pentru avansarea la gradul de general (in rezerva desigur)prin functia detinuta inainte de trecerea in rezerva, a fost intocmita si inaintata documentatia necesara, prin “mana lui” trecand multi din actualii “mari ai armatei” insa, credeti ca … a fost avansat ?, … NU …, am vazut “avansati” insa unii care au impins hartii pe la “garzile patriotice, trupele teritoriale, etc” …

 6. arti78 says:

  Pentru ACESTE AVANSARI ILEGALE SI IMORALE DOAR 5 COMENTARII “CUMINTI” ?!? Pentru evenimente mult mai putin importante v-ati porcait si v-ati aruncat grobianisme inimaginabile pentru niste fosti camarazi !!!
  Pai, atunci, ne meritam INJOSIREA la care am fost supusi !

 7. vali says:

  MILITARII ROMANI SUNT RECUNOSCATORI , PREAIUBITULUI SI CINSTITULUI BISNITAR SECURIST TRAIAN BASESCU , PENTRU TAIEREA SALARIILOR PE 6 LUNI SI NEREVENITE DUPA 2 ANI SI PENTRU DESFIINTAREA LEGII PENSIILOR MILITARE DE STAT-UNICAT IN LUME, NEAPLICAREA LA 01.01.2011 A COR CU GRUPA 0 , IN BAZA INTELEGERII SCRISE A ADERARII TARII LA NATO SI TRANSFORMAREA REZERVISTIILOR MILITARI IN SIMPLI CIVILI, CONCOMITENT CU AVANSAREA CONTRAR PREVEDERILOR LEGALE A PESTE 800 DE OFITERI SUPERIORI SI LA SECRET TOTAL A PESTE 1000 DE GENERALI DESPRE CARE NU SE FACE NICI O VORBIRE.
  CEAUSESCU IN 25 DE ANI A AVANSAT 3 GENERALI DE ARMATA IAR BASESCU IN 7 ANI A AVANSAT 27 DE GENERALI DE ARMATA . CATE ARMATE ARE ROMANIA ???, CAND EFECTIVELE AU FOST DECIMATE PNTRU INTEGRAREA IN NATO????NU SE FACE NICAIERI VORBIRE DE CEI PESTE 1000 DE GENERALI IN REZERVA , AVANSATI DE BASESCU SI CE FOLOASE PRIMESC , DEOARECE NUMAI UN FRAIER POATE CREDE CA TOTUL ESTE “ONORIFIC”. DACA E VORBA DOAR DE ONOARE IAR O GALEATA DE COLONEI AU AJUNS O DEZONOARE , DE CE NU AU GASIT ALTE MANIERE SI MASURI DE RECOMPENSARE A LATRAILOR ???

 8. Ionel N. says:

  Iarta-ne ,din cauza caldurii(caniculei)!!!!

 9. timar says:

  La o intalnire cu noul ministru am cerut retragerea gradelor obtinute ilegal pentru redarea demnitatii armatei romane si in special a corpului generalilor. Dl. ministru a spus ca va fi foarte greu pentru ca au fost facuti prin decret prezidential (basescian). La inceputul mandatului Basescu anunta ca va reduce drastic numarul generalilor din armata pentru ca aceasta s-a redus. El, in schimb, a facut cei mai multi generali din istoria armatei, 80 % din acestia fiind facuti ilegal. A culminat cu ministrul Oprea care nu avea nici macar conditia de moralitate (el fiind categorisit de insusi seful statului drept seful mafiei lui Nastase), nu mai vorbesc de celelalte conditii care se refera toate la o singura avansare, nu la avansari succesive. Ministrul Oprea a incalcat si o prevedere nescrisa (nu i-a trecut nimanui prin cap ca va exista cineva de o asemenea speta) incat si-a ales si uniforma de general care i s-a parut ca-l prinde mai bine, adica cea de justitie militara. Amintim tuturor ca el a trecut in rezerva ca ofiter de intendenta. Si nu numai atat… este general cu 4 stele de justitie militara in situatia in care, din cate cunosc eu, cea mai mare functie de general de justitie militara este a sefului parchetului militar, adica de general cu 3 stele (corectati-ma daca gresesc). Au incalcat deci mai mult decat se putea incalca. Sa mai amintim de generali cu doua stele care au fost facuti din plutonieri in rezerva? Ce rost mai are. Datoria de onoare a noului ministru este sa redea demnitatea armatei romane… Nu vreau sa ma mai intrebe cineva ce grad am avut si daca ii spun colonel el sa ma intrebe “colonel normal sau d-asta de acum”.