Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oprea: Consolidarea profilului României în cadrul NATO se va face printr-o contribuţie consistentă la operaţiile aliate

Într-o întrevedere avută la Bucureşti cu comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa, amiralul (SUA) James G. Stavridis, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a precizat că “una dintre priorităţile eforturilor naţionale româneşti este consolidarea profilului nostru în cadrul Alianţei”.

Această consolidare va fi făcută, potrivit lui Oprea prin “prin identificarea de noi oportunităţi de colaborare şi printr-o contribuţie consistentă la operaţiile aliate”, ceea ce implică “o corelare între reformele interne, participarea la iniţiativele NATO privind capabilităţile şi creşterea angajamentului naţional în operaţiile şi misiunile NATO”.

Referindu-se la Afganistan Oprea a precizat că “ţara noastră este pe deplin angajată în asigurarea securităţii şi stabilizării Afganistanului. În acest sens, începând cu luna mai a anului în curs, vom spori semnificativ participarea noastră cu aproximativ 600 militari”.

În opinia ministrului Oprea “este important ca toate forţele şi organizaţiile internaţionale angajate în Afganistan să îşi restructureze priorităţile şi obiectivele în funcţie de coordonatele fundamentale actuale, respectiv nevoia de pregătire a forţelor de securitate afgane şi o bună distribuţie a efortului militar, conjugat cu cel din sfera dezvoltării sociale şi diplomaţiei”.

Şeful SMG, amiralul Gheorghe Marin, a arătat că participarea românească în Afganistan va cuprinde două batalioane, spre deosebire de ce există acum, mai multe echipe de monitorizare şi legătură, mai mulţi ofiţeri de stat major, care vor lucra într-un comandament mixt româno-american.

La rândul său amiralul James G. Stavridis a mulţumit României pentru toate eforturile depuse şi pentru contribuţia în cadrul iniţiativelor şi misiunilor conduse de NATO: “Motivul pentru care mă aflu la Bucureşti este acela de a transmite României mesajul preşedintelui SUA şi al secretarului american al apărării de mulţumire pentru contribuţia dumneavoastră substanţială, alături de americani şi aliaţi, în cadrul misiunilor din Balcani, Irak şi Afganistan, şi în alte iniţiative ale Alianţei, unde România este un aliat de nădejde. Suntem mândri de acţiunea trupelor româneşti din Afganistan, unde înregistrăm progrese şi unde am convingerea că împreună vom reuşi să ducem la capăt ceea ce ne-am propus – pregătirea forţelor de securitate afgane şi asigurarea stabilităţii acestei ţări”.

sursa: Biroul de presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Oprea: Consolidarea profilului României în cadrul NATO se va face printr-o contribuţie consistentă la operaţiile aliate”

 1. ion says:

  povesti,toti se vor retrage din afganistan cu coada intre picioare….americanii nu inteleg ca prezenta lor acolo nu este dorita de nimeni,asa cum nato nu a dorit prezenta sovietica in anii80

 2. catalin says:

  Toti fanfaronii de politicieni imping armata la inaintare cand e vorba de prezentarea imaginii scumpei noastre tarii in fata lumii dar din afara nu se vede putreziciunea si carpeala din spatele poleielii de fatada. Se trimit mai multi militari la razboi dar acesti ostasi o sa cerseasca in continuare la partenerii NATO piese pentru vehiculele blindate cu care patruleaza pentru ca logistica e la pamant si o sa se uite cu jind dupa vehiculele acelorasi parteneri NATO care sunt mult superioare ca protectie si net mai ieftine decat cele din dotarea indezirabilei (pentru marile grupuri de interese) armate romane. Domnilor politicieni, au trecut vremurile cand ostasii aparau interesele tarii in izmene si cu pieptul gol. In afara de curaj si daruire, militarul din teatrele de operatii nu prea are nimic care sa-i insufle un cat de cat sentiment de siguranta si vede dezamagit cum viata lui poate atarna si de lipsa unui detector de metale de 500 $ care ar putea descoperii bomba care i-ar putea spulbera trupul. Si daca ajung sanatosi in tara, ce ii asteapta? O bataie de joc din partera carmuitorilor tarii si a ministerului, apelativul de “nesimtiti”, salarii de mizerie, un viitor sumbru si o buna parte a poporului care, asmutita de politicieni, hulesc armata romana.
  Multumim mult domnilor politicieni.

 3. indisciplinatu says:

  Dincolo de latura cordiala a intalnirii impresia mea despre moment este ca americanii ne cer una si alta iar noi fuduli nevoie mare facem angajamente fara nicio acoperire ,…ceva de genul, lasa ca vedem noi, principalul e sa le aratam americanilor ca ne rupem in figuri cu ei!!!
  In rest, Cataline ai spus ce trebuie!!!!