Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oprea şi echipa lui de la Apărare şi-au făcut treaba: buget de 0,81% din PIB

Optimism debordant la MApN odată cu adoptarea bugetului pe 2011, de către comisile de Apărare, şi alocarea a 0,81% din PIB pentru Apărare: “Banii nu ne ajung  dar încercăm să supravieţuim” a afirmat secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) Viorel Oancea.

El a precizat “Bugetul MApN a fost aprobat, au fost şi unele amendamente care au fost adoptate. Bineînţeles că bugetul este mic, dar sperăm că în plen să mai obţinem ceva. Bugetul este în jur de 0,81% din PIB, ţinând cont că pensiile (n.r. militarilor) s-au scos din bugetul MApN şi trec la Ministerul Muncii.”

Oancea a mai precizat că bugetul are aceeaşi valoare pe care a avut-o şi în 2010. “Dar nu putem să îndeplinim unele lucruri, ca de altfel şi alte ţări. Să ştiţi că şi celelalte ţări au bugetele de apărare scăzute şi nu numai pe cele de apărare”.

Chiar dacă s-au scăpat de pensiile foştilor militari rămâne de văzut dacă MApN va putea să plătească soldele activilor ţinând cont că proiecţia buugetară pe 2011 prevede o creştere a PIB-ului dar după cum ne-au obişnuit deja de doi ani guvernele Boc această creştere e de regulă negativă.

Să sperăm că nivelul salariilor va fi menţinut fără a se reduce din personal precum la Ministerul de Interne unde 17.000 de angajaţi (poliţişti şi jandarmi în principal) trebuie să-şi facă bagajele.

Bugetul MapN a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de Apărare, fiind aprobate şi trei amendamente:

– finanţarea trupelor din teatrele de operaţii se va face de către Guvern nu de către MApN;

– suplimentarea bugetului cu 43 de milioane de lei pentru achiziţionarea de avioane fără pilot;

– MApN va avea anul viitor posibilitatea de a angaja credite până la 2,38% din PIB pentru programele strategice.

Referindu-se la angajarea de credite pentru programele strategice, Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat că “din păcate, programul de finanţare de credite a fost aprobat şi în 2010, dar banii nu au venit la MapN. Dar asta nu ne face să renunţăm. Oamenii au nevoie de o protecţie suplimentară”.

Potrivit proiectului elaborat de Guvern, propunerea de buget pentru 2011 pentru Ministerul Apărării este de 4,8 miliarde lei, cu 29% mai puţin comparativ cu suma de 6,7 miliarde de lei estimată pentru 2010.

Comparativ cu anul precedent, fondurile pentru plata pensiilor militare nu vor mai fi prevăzute în bugetul MApN, ci în Bugetul asigurărilor sociale de stat, plata făcându-se, potrivit noii legislaţii, prin Ministerul Muncii.

Raportul asupra proiectului legii bugetului urmează să fie întocmit de Comisiile de buget-finanţe, după care va fi supus aprobării plenului comun.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Oprea şi echipa lui de la Apărare şi-au făcut treaba: buget de 0,81% din PIB”

 1. Asteptati-va la ce este mai rau, clar!!!
  Niciodata nu a fost o suma atat de mica alocata armatei!
  Este imposibil sa functioneze cu atatia bani o armata din NATO, UE…

 2. Altfel says:

  Cu Oprea la M.Ap.N. si cu hahalera de Melescanu responsabil cu apararea in Parlament, Armata NU se poate astepta la nimic bun!

 3. sejc says:

  no coment.halal tara.halal stat,halal armata.