Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oprea, un ministru “grijuliu”…

În aceste zile fierbinţi – atât la propriu, cât şi la figurat, când oamenii aleargă “de nebuni” pe la cozi interminabile (ne referim aici la cei care au obţinut venituri din drepturi de autor sau care sunt PFA si care au decis sa intre in greva fiscala!!!), militarii aflaţi in rezervă, ar trebui să-i mulţumească ministrului Oprea! Astfel, ca un bun strateg ce este, el s-a gândit la toate. Va veţi dumiri după ce veţi lectura comunicatul de presă emis de MApN in urmă cu 2 zile:
Conducerea Ministerului Apărării Naţionale întreprinde toate demersurile instituţionale, inclusiv la nivel parlamentar, pentru ca, în această perioadă economică dificilă prin care trece ţara noastră, reglementarea sistemului de pensii militare şi recalcularea lor să nu afecteze cadrele militare care şi-au dedicat întreaga viaţă slujirii ţării, sub jurământ militar, printr-o muncă plină de greutăţi şi riscuri.

În acest context, ministrul Apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, a semnat Ordinul nr. M.101 din 23 august a.c., pentru aplicarea, în Ministerul Apărării Naţionale, a Hotărârii Guvernului nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.101 este în primul rând menit să înlăture un circuit birocratic nedrept, pe care pensionarii militari trebuiau să îl parcurgă în procesul de recalculare a pensiilor, astfel încât efortul în acest demers va reveni instituţiei militare. Prin organizarea mai multor grupuri de lucru şi consultări cu specialiştii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi cu reprezentanţii asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, M.Ap.N. a identificat o soluţie corectă, care reflectă deopotrivă respectul pentru pensionarii militari şi pentru activitatea desfăşurată de aceştia în cadrul Armatei Române şi în slujba statului român.

Alături de această iniţiativă, eforturile M.Ap.N. pentru menţinerea la acelaşi nivel, în urma recalculării, a pensiilor militare mai mici de 3000 de lei, sunt un semnal ferm de susţinere a drepturilor pensionarilor militari.

Ministrul Apărării naţionale consideră că statul trebuie să îşi respecte obligaţiile faţă de militari, de pensionarii militari şi veteranii de război, aşa cum aceştia au slujit ţara, în virtutea jurământului militar. Acest principiu a constituit punctul de plecare în demersurile privind drepturile militarilor, pensionarilor militari şi veteranilor de război şi va sta în continuare la baza oricăror iniţiative şi acţiuni ale ministerului în acest domeniu.

Prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.101 se simplifică procedura de obţinere a adeverinţelor de venit şi se statuează responsabilităţi pentru structurile din M.Ap.N. implicate în procesul de recalculare a pensiilor. Conform art. 2 din Ordin, “în vederea obţinerii documentelor doveditoare necesare recalculării pensiilor militare de stat, beneficiarii se adresează centrului militar zonal/judeţean/de sector pe a cărui rază domiciliază sau unde au fost luaţi în evidenţă la data trecerii în rezervă, completând cererea prevăzută în anexa nr. 1″.

Potrivit acestei prevederi, procesul de eliberare a adeverinţelor de venit se va desfăşura prin centrele militare zonale/judeţene/de sector, fapt care vine în sprijinul pensionarilor militari, astfel încât să nu fie necesar ca aceştia să se adreseze, pentru obţinerea adeverinţelor, fiecăreia dintre unităţile militare unde au lucrat. La centrele militare, beneficiarii vor depune cererea şi vor certifica datele din actele doveditoare, dacă în timpul perioadei de activitate au fost încadraţi numai în unităţi ale Ministerului Apărării Naţionale. Modul de obţinere a adeverinţelor de venit, pentru cazurile particulare ale cadrelor militare care au lucrat în unităţi din afara M.Ap.N. sau au fost detaşate la alte instituţii este, de asemenea, reglementat în art. 2.

Potrivit art. 3 din Ordin, “unităţile militare deţinătoare de arhivă şi depozitul central/depozitele intermediare de arhivă vor asigura culegerea şi transmiterea, în format electronic, a datelor necesare recalculării pensiilor militare”.

Unităţile militare deţinătoare de arhivă, depozitul central/depozitele intermediare de arhivă, care eliberează copiile după documentele arhivate, şi centrele militare care eliberează adeverinţele în vederea recalculării pensiilor poartă întreaga răspundere cu privire la valabilitatea şi corectitudinea acestora.

Ordinul defineşte “veniturile realizate lunar” care fac obiectul adeverinţelor de venit şi categoriile de solde/retribuţii/sporuri/indemnizaţii/alte elemente salariale care intră în această noţiune.

La stabilirea stagiului de cotizare se are în vedere vechimea în serviciu şi, după caz, vechimea în muncă valorificată în ultima decizie de pensie, până la data încheierii procesului de recalculare, potrivit prevederilor art. 8-10 din Legea nr.119/2010.

În anexele la Ordinul nr. M.101 sunt prezentate modelul de cerere prin care pensionarii militari se adresează comandanţilor centrelor militare, modelul de corespondenţă între unităţile militare cu atribuţii în recalcularea pensiilor, precum şi modelul de adeverinţă salarială.

Comunicatul se incheie promitator:

 “Ministrul Apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, rămâne preocupat de sprijinirea pensionarilor militari în procesul de recalculare a pensiilor şi de reglementare a acestui domeniu, astfel încât cadrele militare în rezervă şi în retragere să fie tratate cu preţuirea, demnitatea şi onoarea cu care acestea şi-au servit Patria sub Drapel!”

 
Sursa: comunicat de presa al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Oprea, un ministru “grijuliu”…”

 1. Covasneanu says:

  Cu pretuire, demnitate si onoare raportez: Oprea esti un dobitoc!

 2. g3ga says:

  un slugoi harnic, dar preocupat sa pacaleasca niste pensionari aplaudaci, care sa-i dea neste voturi. io i-as da niste suturi.

 3. micutzul says:

  Domnule ministru.
  Cu netarmurita scarba si odioasa mahnire , ma adresez dv. si va anunt ca mancati ….Pensia este asimilata proprietatii si conform Constitutiei nu poate fi anulata sau diminuata. De asemenea legea nu poate fi retroactiva , iar in cazul in care nu solicitam recalculare iar dv, o face/ti sunteti pasibili de judecare si condamnare. Sunt de acord ca daca vreun pensionar fraier face aceasta cerere, recalcularea v/a fi legala. Dar daca nu face si se recalculeaza se cheama ca a/ti pus/o….
  Va doresc ca toate bucuriile pe care n/i le aduceti sa v/i se aplice de 1000 de ori mai bine dv si sa va simtiti la fel de bine ca noi zilnic pana la final. Asa sa va ajute Dumnezeu.
  Arta supremă a războiului este înfrângerea inamicului, prin

  înşelătorie, fără luptă, astfel:

  1. Discreditaţi tot ceea ce merge bine în ţara inamicului;

  2. Implicaţi reprezentanţii claselor conducătoare ai ţării inamice

  în afaceri dubioase. Distrugeţi-le reputaţia şi, la momentul

  potrivit, supuneţi-i dispreţului propriilor concetăţeni;

  3. Utilizaţi creaturile cele mai ticăloase şi mai abjecte;

  4. Răspândiţi discordia şi conflictele între cetăţenii ţărilor ostile.

  Întărâtaţi-i pe tineri contra bătrânilor;

  5. Ridiculizaţi tradiţiile adversarilor. Discreditaţi-le luminătorii de

  conştiinţă;

  6. Induceţi în eroare inamicul, spre a-l conduce la temporizare

  şi neglijenţă, apoi avansaţi cu repeziciune;

  7. Perturbaţi, prin orice mijloace, intendenţa, aprovizionarea şi

  funcţionarea armatei inamicului;

  8. Slăbiţi voinţa luptătorilor inamici prin cântece şi melodii

  senzuale;

  9. Daţi inamicului fete şi băieţi tineri pentru a-i lua minţile, dar şi

  jad şi mătase pentru a-i zgândări ambiţiile;

  10. Fiţi generoşi în promisiuni şi recompense pentru informaţii;

  11. Infiltraţi-vă peste tot spionii. Bazaţi-vă pe trădătorii care se

  găsesc în rândurile inamice;

  12. Făceţi-l pe adversar să creadă că mai există o posibilitate de

  a se salva. Apoi, LOVIŢI.

  Scopul vostru trebuie să fie preluarea intactă a tot ceea ce se

  află pe pământ. În acest fel trupele vă vor rămâne odihnite, iar

  victoria va fi totală.

  Sun Tzu general chinez, părinte al ştiinţei militare sec. IV î. Hr.

 4. micutzul says:

  Auzi general de four stars. Pai bai nenicule , mata stii cu ce se mananca un pluton, cum se conduce o companie sau o baterie ? De restul, adica de batalioane, divizioane, brigazi, regimente, divizii Etc. nu intreb ca va pierdeti si e rusinos. Poate va ajuta plotonierul facut gheneral la vreun chef in noapte. Eu ca urmare a grijii nemarginite pe care tara si guvernul o are fata de mine, declar ca am plecat in concediu nelimitat, asa ca ma stergi mataluta de la OM, daca nu stii intreaba ce este. In caz de conflict, declar ca inlocuitor legal, pe Emil Boc.
  Imi urez concediu nelimitat placut.
  Colegii stie cineva ce inseamna OTREAPA ?

 5. Dumitriu says:

  Mai pe scurt: Un jeg politic cu aere de mare comandant militar. Si asta se vrea reformator al statului si armatei.

 6. mukadam says:

  “Unităţile militare deţinătoare de arhivă, depozitul central/depozitele intermediare de arhivă, care eliberează copiile după documentele arhivate, şi centrele militare care eliberează adeverinţele în vederea recalculării pensiilor poartă întreaga răspundere cu privire la valabilitatea şi corectitudinea acestora.”
  Incepand de luni 30 august si pana in 31 octombrie un numar de cadre militare de la diferite unitati vor fi DETASATE la Pitesti la arhiva pentru a culege toate “veniturile realizate lunar” care fac obiectul adeverinţelor de venit.
  1. Mai conteaza ca stai departe de casa si copii 2 luni, ca inghiti praf (probabil 8 ore pe zi, “regulamentar”) si mananci ce apuci, bucurandu-te in continuare de minus 25% din solda si minus 25% din norma de hrana?
  2. Mai conteaza ca in unitatea din care provin detasatii, si asa cu functii neincadrate, cei ramasi vor avea de facut si munca acestora?
  3. Mai conteaza ca si in aceste unitati s-au constituit grupuri de lucru in acelasi scop, de culegere a datelor necesare recalcularii pensiilor, recalculare nedorita decat de slugarnicii de la Bucuresti care nu vor decat sa-si pastreze scaunul?
  4. Mai conteaza ceva in ziua de astazi…?

 7. Vasile says:

  Domnul ministru al apararii este pus pe ”fapte bune”. ”Sprijinul” pe care ni-l acorda pentru recalcularea pensiilor seamana cu ajutorul dat de mai multi elevi unei batrane ca sa treaca strada pentru ca aceasta nu voia.

 8. Nimeni says:

  Foarte grijuliu domnul ministru. În agenda sa nu se află doar pensionarii militari pe care, cu mărinimie, i-a scutit de drumuri pe la unităţile în care au lucrat şi care acum au devenit cartiere ANL ca urmare a excelentei cooperări cu alte ministere. În agenda sa se află şi militarii activi! Da, da, citiţi foarte bine. Domnul ministru are grijă de militarii activi să nu cumva să obosească muncind pe rupte la apărarea patriei. În acest sens, zvonurile din unităţile militare spun că ministrul, dimpreună cu onorabila conducere politico-militară, analizează posibilitatea unor libere sub forma – evidentă – a unor zile de concediu – la fel de evident – FĂRĂ PLATĂ!
  Stau şi mă întreb: DE CE NE MAI PLĂTIŢI? Mai bine tăiaţi soldele cu totul! Cel puţin scăpaţi de durerile de cap legate de încadrarea în limitele unui buget vai mama lui.
  @ BOC & VLĂDESCU – mulţumim din inimă pentru “creşterea negativă” a bugetului MApN de la ultima rectificare. Vă urez din suflet: SĂ TRĂIŢI BINE! / SĂ TRĂIŢI CA MINE!

  @ micutzul – din DEX
  OTREÁPĂ, otrepe, s.f. 1. Cârpă (de şters), zdreanţă. 2. Fig. Om de nimic, fără caracter, lipsit de voinţă; secătură, lepădătură. – Din sl. otrepĩ.
  OTREÁPĂ s. v. derbedeu, lepădătură, lichea, netrebnic, puşlama, scârnăvie, secătură.

 9. micutzul says:

  Mai astept si alte definitii.
  @ Nimeni
  Pe unde ma invart eu se aude ca pe langa scaderea de 25% a salariilor , este posibil ca toti bugetarii sa stea acasa cate 5 zile , ceea ce ar insemna inca 15.5 %. La revelion, tort de mamaliga.

 10. andone says:

  cine stie ce ne mai asteapta cu pensiile astea

 11. ANONIMUS3 says:

  Din pacate ,multi dintre voi faceti jocul puterii:dezbina si domina.Violenta in limbaj,lipsa de moralitate,toate nonvalorile ridicate la grad de cinste,sunt singurele valori din aceasta biata tara.Macar in cel de-al 12-lea ceas,dati-va seama ca asta vrea puterea:sa ne invrajbeasca pentru a nu vedea ca ,daca nu mai este nimic de furat din tara asta,poate fura de la noi.Toate asociatiile trebuie sa se uneasca sub o singura strigare in disperare: “Sa ne aparam drepturile!”……,,Sa traiti bine ! “

 12. A.R says:

  Nu pot sa inteleg :
  – dosarele noastre sunt in posesia M.Ap.N si nu a noastra,

  -M.Ap.N doreste sa ne reduca pensiile stabilite legal de catre onor M.ApN prin Legea 164/2001 de ce ne pune sa CEREM singuri date de la M.Ap.N …pentru M.Ap.N in vederea recalcularii/diminuarii pensiilor cand toate documentele le apartin ;

  – daca vor sa o faca de ce e nevoie sa semnam noi, sa solicitam noi aceasta si de ce daca au toate datele ne ameninta ca ne vor fi calculate pensiile pe baza salariului mediu pe economie cand in arhivele M.Ap.N exista totul mai putin semnatura noastra de solicitare a recalcularii/acceptarii diminuarii pensiilor.