Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oprea vrea F-16 pentru aviaţie, dar are buget de 0,88% din PIB în loc de 2,3% asumat

Oprea - ministrul care confunda prea des un partid-surogat cu o institutie respectata in Romania. foto ziuaveche

Prezent la o şedinţă de partid la Cluj-Napoca ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat că speră ca încet dar sigur “să putem să cumpărăm acele avioane pe care întreaga zonă NATO le are, F-16″.

Într-o declaraţie de presă dată pe holul unde se desfăşura activitatea de partid, Oprea a precizat că:
“Am avut în ultima perioadă un buget de avarie, am cerut 2,38% din PIB, pe care România şi l-a asumat la intrarea în NATO, dar vedeţi care sunt posibilităţile României acum. E bine că a crescut puţin şi sunt convins că în momentul în care vom avea posibilitate economică vom primi bugetul de 2,38%”.

El a ţinut să precizeze că: “Sperăm că vom putea, printr-un efort, cu banii pe care îi avem, încet, dar sigur, să putem să cumpărăm acele avioane pe care întreaga zonă NATO le are, F-16″.

Cam greu de definit ce înseamnă “zona NATO”, mai ales că din cele 26+2 (Croaţia şi Albania) ţări membre NATO doar 10 deţin în înzestrare F-16.

Mai mult, acest avion urmează să fie înlocuit în următorii ani.

Bugetul adoptat de guvern şi care va fi trimis Parlamentului, prevede pentru MApN 5,1 miliarde de lei – 1,18 mld euro (!?), aproximativ 0,88% din PIB. Acesta se află totuşi în creştere nominală, faţă de 2010, cu 0,1 miliarde lei – 23 milioane euro.
Prin tratatul de aderare la NATO, România şi-a asumat cheltuieli pentru apărare de 2,3% din PIB.

Referitor la achiziţia de avioane multirol pentru aviaţia militară, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 21 septembrie, la TVR 1, că “România nu are acum bani să angajeze asemenea contracte, dar că o să se caută soluţii de finanţare pe termen lung, care să nu afecteze bugetul României într-un mod brutal”. Se referea chiar la o sumă de maxim 200-300 milioane euro pe care să o plătim anual.

Oferta americană pentru furnizarea de F16 second hand (la solicitarea CSAT) prevedea o plată 1,3 miliarde dolari SUA, costurile incluzând: 24 avioane revitalizate şi complet echipate (plată către Lokheed Martin n.r.), asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative. Oferta a căzut la 3 august 2010 când guvernul trebuia să trimită o scrisoare de intenţie şi să transfere prima tranşă de 750 de milioane de dolari în vederea achiziţiei.

Singura ofertă financiară care să ţină cont de considerentele exprimate de Traian Băsescu a fost parţial îndeplinită doar de suedezii de la Saab care împreună cu statul suedez au oferit perioade de graţie şi plăţi anuale reduse, împărţite pe termen lung, ca urmare a termenilor de finanţare avantajoşi garantaţi de statul suedez. De asemenea oferta Saab include o clauză de offset, care va genera investiţii semnificative pentru România.

Apreciem că declaraţia ministrului Oprea e una politicianistă, superficial prezentată, fără o bază de analiză pertinentă. Cu 1,1 miliarde euro e greu de crezut că Armata îşi va putea asigura îndeplinirea misiunilor asumate. Termenul de “buget de avarie” folosit adeseori de ministrul Oprea e unul corect, dar ar trebui să se precizeze că funcţionarea în regim de avarie nu este una normală şi afectează sistemul.

Faptul că Oprea e încântat că bugetul a fost majorat cu 23 milioane de euro (!?) îi trădează, încă odată, interesele eminamente de politruc, care refuză să atragă atenţia  decidenţilor asupra pericolelor la care se expune întregul sistem militar, subfinanţat cronic de câţiva ani.

Poate de la înălţimea elicopterelor MApN ministrul vede mai greu aceste lucruri, dar ar trebui să ştie că şi resursa celor 50 de elicoptere rămase în dotare se va termina, şi atunci, cu ce vor fi înlocuite? Căci promisiunile politicianiste nu ţin loc de aeronave!

Sursa: MEDIAFAX; Realitatea.net

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Oprea vrea F-16 pentru aviaţie, dar are buget de 0,88% din PIB în loc de 2,3% asumat”

 1. aladin says:

  Daca au toti…asta da argument la licitatie!

 2. sorin says:

  Militar si economic Gripen ar fi cea mai buna solutie.Politic, s-a decis ca F16 sa fie selectat.Daca F16 este un aparat uzat moral iar tara noastra vrea sa cumpere F35 peste 10 ani, de ce nu se cumpara sau inchiriaza aparate de zbor, F16 sau Gripen (ca sunt mai ieftine la exploatare, suedezii au multe pe stoc)pe care sa le exploatam pana cand vom putea cumpara F35.

 3. Ciprius says:

  Pentru ca Romania nu stie ce vrea. Oameni mici ajunsi vremelnic in functii importante cu interese obscure care in NICIUN caz nu au legatura cu interesul national isi inchipuie ca decizia inseamna bunul plac, placere proprie, ego, exercitarea prerogativelor functiei etc.

  Ziceti de Gripen! Pai inclusiv britanici folosesc avioanele Gripen. Dar noi vrem F16 asimilandu-l cu “licuriciul cel mare” si inchipuindu-ne ca o sa le trimitem aiurea avioanele la remorca americanilor.

  Ca exemplificare, noi nu am reusit sa dotam cu transportoare cateva sute de militari romani din Afganistan si am avut tupeul sa suplimentam fortele. Dupa ce ne-au murit baieti in cosciugele produse de Ceusescu prin anii 70-80 am trecut sa ne milogim (la propriu) de americani sa ne dea si noua IMPRUMUT transportoare. Apoi avem tupeul sa ne mandrim cu marea operatiune de inzestrare.

  De altfel directia care se ocupa cu inzestrarea nici nu are sef. Asta spune totul despre intentii dar mai ales despre seriozitate.

  Atentie acum ne mor militarii in afganistan in urma unor atacuri cu DEI cand ei cercetează debarcati obiective terestre. Asta de-si zice ministru a spus ca va avea in vedere dotarea militarilor cu mijloace de cerecetare terestră specifice. Vom trai si vom vedea.

  Dar oare cati vor muri pana cand aceste mijloace vor intra in dotarea lor? Sa-i fereasca Dumenezeu de atacurile cu DEI ca e cel mai bun mijloc de protectie.

  Cat despre declaratiile politrucului din articol pot spune ca asta e incapabil sa citeasca cifre publice dapoi rapoarte sio analize. El e preocupat de monumente, medalii, avansari. Spoiala!

  Mult succes militari romani in tot ceea ce faceti caci sunteti singuri si nesprijiniti in munca voastra doar folositi pentru scopuri politicianiste minore.