Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Opţiune de pensie facultativă pentru cadrele militare active de peste 45 de ani – UPDATE

Dintr-o eroare a consultantului nostru pe probleme de asigurări, ştirea iniţială cu titlul “Opţiune pentru cadrele militare active de peste 45 de ani” a fost redactată greşit.

Revenim cu rectificările necesare şi obligatorii! Astfel:Cine poate primi pensie facultativă?

Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative:

a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;

b) au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare;

c) activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de Comisie.

Explicaţie:

Odata cu implinirea varstei de 60 de ani, in cazul in care ati platit minim 90 de contributii lunare, puteti beneficia de pensia facultativa.

Pensiile facultative vor fi platite de catre administratorii fondurilor de pensii. În cazul în care nu aţi împlinit vârsta de 60 de ani, sau nu aţi plătit minim 90 de contribuţii lunare la fondul de pensii, conform legislaţiei în vigoare, în momentul deschiderii dreptului la pensia facultativă, veţi primi suma existentă în cont, fie într-o plată unică, fie în plăţi eşalonate în rate, pe o durată de maxim 5 ani.

Cum se poate beneficia de pensia facultativă?
R: Pensia facultativa este realizata ca urmare a participarii (cotizarii) lunare la un fond de pensii, administrat de o societate de pensii, de asigurari sau de administrare a investitiilor.

Contributiile la fondul de pensii sunt investite de catre administrator (societatea de pensii, de asigurari sau de administrare a investitiilor).
In momentul in care se deschide dreptul la pensie persoana primeste pensia facultativa rezultata din investirea sumelor cu care a cotizat.

Se poate participa la mai multe fonduri de pensii facultative?
R: Da. Dar contributiile tale lunare insumate nu trebuie sa depaseasca 15% din veniturile tale lunare brute.

Ce facilitati fiscale ofera statul roman pentru contributiile lunare la fondurile de pensii facultative?
R: Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila pentru fiecare participant, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 de euro , intr-un an fiscal, atat pentru angajat cat si pentru angajator.

Cu ce sume se poate contribui la un fond de pensii facultative si cine le plateste?
R: O persoana poate contribui cu o suma de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Contributia poate fi impartita intre angajat si angajatorul acestuia care doreste sa-l fidelizeze prin aplicarea unei politici a beneficiilor pentru angajati.

Cine poate participa la un fond de pensii facultative?
R: Pot deveni participanti la un fond de pensii:

– Angajatii;
– Functionarii publici;
– Persoanele autorizate sa desfasoare o activitate independenta;
– Persoanele cu functii elective;
– Persoanele numite in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti;
– Membrii unei societati cooperative;
– Persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole.

Ce reprezinta pensia facultativa?
R: Reprezinta un venit suplimentar pensiei de la stat.
Este o pensie obtinuta ca urmare a participarii la un fond de pensii, administrat de catre: o societate de asigurari, o societate de pensii sau de administrare a fondurilor de investitii.
Pensia facultativa (Pilonul III) este reglementata de Legea 204/2006 privind pensiile facultative si normele de aplicare
La ce varsta se termina perioada de cotizare in cazul pensiilor facultative?
R: La varsta de maxim 60 de ani se incheie perioada de cotizare in cazul fondurilor de pensii facultative.

Care este varsta maxima la care pot adera la un fond de pensii facultative?
R: Varsta maxima la care pot incepe sa contribui la un fond de pensii facultative este de 52 ani si 6 luni.

Care este contributia maxima pentru un fond de pensii facultative?
R: Conform legislatiei in vigoare o persoana poate contribui cu maxim 15% din venitul sau net la un fond de pensii facultative.

Ce este un fond de pensii facultative?
R: Este un fond constituit prin contract de societate civilă, încheiat între participanţi, potrivit cu prevederile Codului civil referitoare la societatea civilă particulară şi cu dispoziţiile Legii privind pensiile facultative.

În ceea ce priveste contributia proprie a angajatului la pilonul III, in conformitate cu prevederile art. 57, alin. (2) al Titlului III “Impozitul pe venit”, Cap. III “Venituri din salarii”, din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia proprie a angajatului la Pilonul III este considerata deductibila la calculul impozitului pe venitul din salarii, in limita echivalentului in lei a 400 euro.

Acelasi articol din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, indica si modul de calcul al impozitului pe venitul din salarii, dupa formula.
Venit net = Venit salarial brut – Contributii obligatorii lunare (CAS; CASS/Sanatate; Somaj)
Venit baza de calcul = Venit net – Deducere personala – Cotizatii sindicale – Contributia angajatului la Pilonul III
Impozitul lunar pe venitul din salarii = Venitul baza de calcul * 16%
Mai mult, pct. 111, 115, 116 ale Titlului III “Impozitul pe venit” din H.G. nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, detaliaza aceasta formula de calcul, precizand totodata si modalitatea in care angajatorul verifica incadrarea in plafonul anual de 400 euro.

Astfel, transformarea contributiilor retinute pentru fondurile de pensii facultative din lei in euro, pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
Platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro reprezentand contributiile retinute pentru fondurile de pensii facultative si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege.
Legislatia fiscala precizeaza foarte clar ca deducerea celor 400 euro reprezentand contributia angajatului la Pilonul III se aplica la calculul impozitului pe venitul din salarii, dupa retinerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii.

In cazul in care angajatul doreste sa contribuie cu o suma mai mare decat aceasta limita anuala de 400 euro (bineinteles, pana la procentul maxim de 15% din venitul salarial brut, stabilit prin art. 76 din Legea 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare), diferenta in plus nu este admisa la deducerea din impozitul pe venit.

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Opţiune de pensie facultativă pentru cadrele militare active de peste 45 de ani – UPDATE”

 1. indisciplinatu says:

  De acord cu Bonaparte.
  La drept vorbind, statul nu putea sa lase cas-ul sa nu se mai acumuleze integral pentru sistemul public de pensii si atunci si-a pastrat partea leului (…cel jigarit!!!) oprindu-se prin lege la salariatii care au peste 45 de ani….nu este nicio discriminare.
  Acumularea in toate sistemele private de asigurari private trebuie sa inceapa la o varsta “frageda”pentru a putea avea cat de cat la finalul carierei o suma de bani de care sa te folosesti la batranete….cu cat incepi mai tarziu sa cotizezi cu atat acumularea va fi insignifianta,…exceptie ar putea fi cei care au salarii de ordinul miilor de euro si care au “de unde” sa incheie la varsta de peste 40-45 de ani o polita de acest tip, gen asigurare de viata, de sanatate sau pensie, private.

 2. michirec says:

  Persoanele cu varsta 45-52 de ani, fac obiectul pilonului 3 de pensii;se pot adresa in acest sens oricarei firme de asigurari ce subscrie si pensii pilon 3.
  este foarte adevarat ca si cadrele tinere trebuie sa se inscrie din timp in acelasi sistem, ne se stie daca statul va mai putea asigura pensii in viitor…

 3. Redactia says:

  Redactia
  Puteti sa oferiti cititorilor mai multe informatii pe acest palier? Desigur, documentate.

 4. micutzul says:

  Cu deosebit respect il informez pe ofiterul inca activ ca daca in momentul in care pensionarii militari au fost batjocoriti si umiliti , cei activi luau o pozitie ferma in protejarea pensiilor acestora si implicit a drepturilor celor activi situatia era cu totul alta . Asa ca daca ei , activii au bagat capul in nisi[p si s/au facut ca nu vad si nu aud nimic , ma intreb ,, Ce ma intereseaza pe mine ?,,.
  Dar ma intreb si raspund tot eu. Ma intereseaza fiindca eu am fost educat si instruit ca in orice situatie sa/mi apar camaradul.
  Singura solutie viabila si cei activi trebuie sa inteleaga asta este revenirea imediata la prevederile legii care prevede calculul pensiilor militare in functie de soldele de grad si de functie ale activilor.
  Si asta trebuie sa inteleaga pensionarii actuali care se bucura de cativa arginti cu care le/a crescut pensia. Ce ii asteapta ? Sa raspunda singuri si sinceri , acum cand guvernul eludeaza legea si nu mareste in 2012 punctul de pensie conform prevederilor legale. Ce pensii vom avea peste zece ani ? Ajutoare sociale si vom fi batjocura societatii.
  Am servit patria ! ( nu guvernul )

 5. michire c says:

  Se poate inscrie la pilonul 3 de pensii orice persoana care realizeaza venituri cu varsta cuprinsa intre 18 si 52 de ani;contributia minima la fond este de 50 ron, banii putand fi retinuti pe statul plata de catre angajator , sau in caz de refuz al acestuia, personal , lunar, in contul Fondului de pensie prin transfer bancar, etc.
  Pe parcursul perioadei contributive participantul poate modifica, suspenda , inceta, relua platile cu notificare prealabila a Fondului.
  Dupa 2 ani de cotizare , se poate face transferul gratuit la alt Fond, in caz ca se doreste transferul inainte de 2 ani, se percepe o taxa de transfer.
  In cazul ca intervine invaliditatea in perioada de cotizare si subiectul devine inapt de munca, activul personal net se restituie.
  Daca survine decesul, activul se remite mostenitorilor conform Codului familiei.
  Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului la Fond, cand acesta a implinit 60 de ani si au fost platite minim 90 contributii lunare.
  Banii pot fi primiti toti odata sau esalonat.
  Administratorul Fondului investeste banii in piete financiare din Romania, Uniunea Europeana , state terte, astfel incat sa obtina maxim de profit si maxim de siguranta; exista un fond de garantare, exact ca-n cazul bancilor.

 6. ANONIM says:

  Micutule,sper din toata inima, ca pana voi iesii din sistem sau voi ajunge un mos ramolit, se vor repeta momentele din decembrie 1989.Imi promit in primul rand mie ca voi avea o alta atitudine.Actuala clasa politica s-a zamislit din cauza prostiei noastre.Daca stiam istoria greciei,spaniei,portugaliei,argentinei,etc. alta situatie era in romania.vezi dictatura coloneilor,franco,salazar……

 7. Cristina says:

  Va recomand sa nu va inscrieti la nici un fond de pensii facultative Eu am facut-o si regret Chiar daca contribuiti si voi si angajatorul nu pupati banii pana la varsta de 60 ani chiar daca va pensionati la 52-59 ani doar cu pensie de invaliditate. Si in afara de asta nu am primit nici o situatie a contului Deci vrajala .
  Nu seamana cu asigurarile de viata unde poti sa-ti retragi banii la valaoarea de rascumparare.