Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ordinele militare privind prevenirea infiltrării riscă să ducă la escaladarea conflictului palestiniano-israelian

Potrivit Haaretz, ordinul armatei israeliene privind prevenirea infiltrării, lansează o nouă politică militară israeliană ce ar putea trimite zeci de mii de persoane ce locuiesc în Cisiordania fără permise în faţa justiţiei sau ar putea fi deportate.

“Limbajul ordinului este atât general cât şi ambiguu, stipulând termenul infiltrator care va fi aplicat şi rezidenţilor palestinieni din Ierusalim, cetăţenii unor state cu care Israel are relaţii de prietenie (precum Statele Unite) şi cetăţenii israelieni, indiferent dacă sunt arabi sau evrei,” scrie ziarul.

Armata a confirmat că au fost aprobate “amendamente la ordin menite a preveni infiltrarea.” “Totul depinde de judecata forţelor de apărare israeliene”.

“Armata israeliană este pregătită să implementeze ordinul, care nu este menit a se aplica israelienilor, ci rezidenţilor ilegali” .

Haaretz arăta că noul ordin va fi cel mai probabil folosit mai întâi contra palestinienilor cu CI de Gaza şi soţiilor străine ale palestinienilor ce trăiesc aici.

Până acum, tribunalele civile israeliene au împiedicat până acum asemenea expulzări, dar acum ordinul amendat va acorda armatei jurisdicţie militară completă asupra acestei chestiuni.

Grupurile umanitare de tem de zeci de mii de deportări şi au cerut armatei să nu aplice legea. Se consideră că principala ţintă sunt zeci de mii de palestinieni a căror adresă este în Fâşia Gaza, dar care trăiesc de ani în Cisiordania.

Autoritatea Palestiniană a denunţat cu furie planurile, despre care susţine că ameninţă să îi “transforme pe palestinieni în criminali acasă la ei”.

“Aceste ordine militare aparţin unui unui stat apartheid,” aprecia oficialul Saeb Erakat. El sublinia că scopul final este colonizarea Cisiordania prin mărirea numărului de colonişti şi reducerea celui al palestinienilor.

sursa: Haaretz

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.