Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ordinul Nr.132/2012 privind acordarea gradelor şi înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în rezervă şi în retragere

În încercarea de a reglementa haosul creat de fostul ministru al Apărării, Oprea Gabriel,prin acordarea şi înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervă şi retragere, secretarul de stat în MApN, Sebastian Huluban –  a semnat în locul ministrului Apărării Naţionale – Ordinul Nr.132 din 01.11.2012 privind acordarea gradelor şi înaintarea în gradul următor, pe timp de pace, a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, avansarea în grad a veteranilor de război, precum şi înaintarea în gradul următor a fostelor cadre militare active îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961.

Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial NR. 747 din 06 noiembrie 2012. Conţinutul integral este prezentat în anexă.

Deşi documentul se doreşte a fi clar şi cuprinzător, el lasă loc de nenumărate interpretări şi posibile excese. Căteva dintre acestea:

La Articolul 5  (1) a si b  se arată că:

“Acordarea gradelor în rezervă şi înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în rezervă se realizează pe baza propunerilor formulate inclusiv de către structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă organizate teritorial sau naţional”. Ori se ştie care a fost implicarea distructivă a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere în susţinerea acţiunii de politizare a acestei activităţi susţinute de fostul ministru. Măsura exclude până la urmă fostele cadre militare care refuză să se înregimenteze în aceste asociaţii care nu de puţine ori s-a dovedit că servesc interese politice.

Pentru a susţine ambiguitatea, emitentul a precizat la Articolul 9“Acordarea gradelor şi înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în retragere se realizează pe baza propunerilor formulate de către: a) structuri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale sau instituţii şi autorităţi publice care au atribuţii la mobilizare şi război; b) organizaţii neguvernamentale pentru membrii proprii care au calitatea de cadre militare în retragere”. Adică majoritatea instituţiilor administraţiei publice locale, politizate excesiv.

La Articolul 15 se arată că deşi sunt prevăzute zile exacte când se pot face avansări sau acordări de grade,  “acestea pot fi făcute şi în alte situaţii”.

Cu toate acestea, apreciem că actul este unul menit a limita abuzurile în domeniu şi a face reparaţia de imagine firească.

Dacă emiterea Ordinului va fi coroborată cu o acţiune în justiţie împotriva celor care voit sau forţat au încălcat legislaţia specifică acordând grade militare în afara cadrului legal,  acţiunile se pot constitui într-un bun prilej pentru actuala echipă de la MApN  de a dovedi că administrează instituţia militară în folosul exclusiv al membrilor săi şi a misiunii acordate acesteia prin Constituţie.

Ordinul Nr.132 din 01.11.2012 al MApN privind acordarea gradelor si inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

24 Responses to “Ordinul Nr.132/2012 privind acordarea gradelor şi înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în rezervă şi în retragere”

 1. indisciplinatu says:

  Foarte bine. Altceva???…despre pensiile “recalculate gresit”,…nimicutza, nimicutza.

 2. gheo says:

  Mda, in urma cu vre-o 3-4 ani … pentru a fi inaintat “cineva” in gradul urmator, care nici nu mai dadu-se pe la “asociatie de muuuult timp”, am aflat din surse “coltul strazii, etc” … confirmat ulterior ca, am fost schimbat din functia “onorifica desigur” – dar ales la adunarea membrilor asociatiei – de secretar la subfiliala !!!, manevra executata pe “ascuns la mica intelegere intre 2-3 smecheri”, de, aranjamente “murdare”, nu mi-a pasat prea mult dar, a fost mai “apasator” modul de “lucru josnic”, oare o’i fi fost singurul “aranjat astfel pentru un grad” ???, acesta o fi modul de lucru al “onoarei si demnitatii militare ? …

 3. Don Corleone says:

  dupa cum scrii si cum gandesti,bine au facut ca te-au schimbat….ete na ,unde ai ajuns sa te plangi …..Ce e, ti-e foame de bani??
  Vai saracu de tine esti “persecutat”?

 4. VASILE says:

  BATAIA MARE ESTE PE LEGITIMATII DE REZERVIST, PE AVANSARI CA PENSIILE S-AU REZOLVAT. CELE MARITE LA VRAJEALA PE LEGEA 263 VOR FI PLATITE CA STIPENDII ELECTORALE ASA, CELE TAIATE ASA VOR RAMINE CHIAR DACA UNII AU DECIZII DE LA JUSTITIE FAVORABILE , DEOARECE NU VOR FI APLICATE.
  TOATE HAHALERELE DIN POLITICA SUNT LA FEL. PENSIILE MILITARE DE STAT AU FOST DESFIINTATE SI TAIATE DOAR PENTRU MILITARII DE CARIERA , SI PRODUCE EFECTE INCA LA BRAVII MAGISTRATI MILITARI. EU , FOST OFITER SUPERIOR CU -39% NU CRED CA VOM MAI AVEA IN VECI PENSII MILITARE IN COLONIA ROMANIA STAPINITA DE BISNITARUL SECURIST TRAIAN BASESCU.TAIEREA A FOST DURA, INSA SI PROMISIUNILE NEONORATE DOR LA FEL DE TARE. UMILINTA SI JOSNICIE , NU AU AVUT PARTE PROBABIL NICI O ARMATA DIN LUME , IN PRIMUL RAND DE LA DUSMANII PROPRII ADICA GUVERNANTII TARII. CE ONOARE SA AVEM CAND FOSTII MILITARI AU DOAR OROARE DE LA ACESTE HAHALERE???.USL NE-A RECUNOSCUT TOTUSI CA FIIND “INFRACTORI FISCALI” PE LINGA CEA DE “NESIMTITI” DE LA PDL, SI CA ATARE NE-A FACUT POMANA IN VARA CA LA NISTE MILOGI. SENATUL SI-A MARIT DE 30 DE ORI BUGETUL DE PLIMBARI, JUSTITIA SI-A DUBLAT BUGETUL IAR PENTRU FRAIERII CALCATI ILEGAL IN PICIOARE IMPOTRIVA CONSTITUTIEI NU SE VA MAI REZOLVA NIMIC NICIODATA .SI EU CAUT SOLUTII PE CINE VOI VOTA PE 9 DECEMBRIE , DEOARECE NU AM MASURI PENTRU PDL SI USL.

 5. cristi says:

  In orice caz, Gabriel Oprea ramane cel mai bun ministru al Apararii pe care Romania l-a avut din 1989 incoace. Iar militarii stiu asta. Oprea este singurul care s-a tinut de cuvant si s-a luptat pentru binele celor care poarta haina militara, dovada cresterea pensiilor.

 6. ionut sau mada sau miki sau ivan sau tomovici sau jack sparow sau... says:

  Nu mai incercati sa il tarati pe Dl Oprea in toate mizeriile.. toata lumea stie ca este un om de cuvant care si-a respectat promisiunile mereu

 7. ionut sau mada sau miki sau ivan says:

  Domnul Oprea mi-a marit pensia, ii sunt recunoscator pentru asta, si de aceea il voi vota !!!

 8. gheo says:

  Serios, “mai tataie”, pai, alea erau si sunt functii onorifice “ne-remunerate”, insa modul josnic al “aranjamentului” este … , sau faci … parte din categoria alora de te deranjeaza ???

 9. gheo says:

  Serios, “mai tataie”, pai, alea erau si sunt functii onorifice “ne-remunerate”, insa modul josnic al “aranjamentului” pentru … “un grad” este … , sau faci … parte din categoria alora de te deranjeaza ???

 10. Socrate says:

  Da , s-a luptat pana a ramas far izmene in cur.

 11. ionut sau mada sau miki sau ivan says:

  Degeaba incercati sa ii murdariti imaginea domnului oprea ! acesta a facut destule incat sa fie apreciat de oameni :)

 12. ionut sau mada sau miki sau ivan sau tomovici says:

  Vorbesti prost, nu stii despre ce este vorba, dar iti dai cu parerea !!!

 13. ionut sau mada sau miki sau ivan sau tomovici says:

  Gradele onorifice nu inseamna niciun fel de avantaje. Mugur Isarescu, de exemplu, avansat de Gabriel Oprea s-a declarat foarte mandru de recunoasterea onorifica primita din partea Armatei Romane.

 14. ionut sau mada sau miki sau ivan sau tomovici says:

  Mie domnul oprea mi-a crescut pensia, respect pentru dansu.

 15. ionut sau mada sau miki sau ivan sau tomovici says:

  DOMNUL OPREA SI-A INDEPLINIT TOATE PROMISIUNILE FACUTE !

 16. ionut sau mada sau miki sau ivan sau tomovici sau jack sparow sau... says:

  comentariu oprit de la publicare intrucat este transmis de acelasi cititor care-si schimba pseudonimul, peste 30!

 17. ionut sau mada sau miki sau ivan sau tomovici sau jack sparow sau... says:

  Domnul OPREA nu are rival in scena politica, sper sa faca lucruri bune si pe viitor, cum a facut cu pensiile militarilor spre exemplu.

 18. Damian says:

  Vorbesti sa te afli in treaba…au crescut o parte…alta a scazut (ce-i drept mai mica)..dar la legea de rahat care este in vigoare..este partas..el si cu gasca lui..a creat probleme ,disensiuni,ne-a bagat in gura opiniei publice…ne-au ponegrit celelalte categorii sociale..iesiri in strada..violente..si cel mai grav..toate acestea au dus si la pierderi de vieti omenesti in rindul camarazilor nostrii care nu au rezistat socurilor create cu ajutorul acestui individ…un troglodit.. care o sa ramina in istorie ca cel mai nenorocit ministru al apararii…vinovat de convulsiile create in breasla noastra…

 19. Marlon Juvet says:

  Jmechereli din astea s-au facut si in activitate, si acolo nu mai erau chestii onorifice la mijloc….

 20. Ionel N. says:

  Ionut si compania
  POTI SA-L PUPI PE DOMNUL Oprea unde doresti tu!: realitatea este alta: super eroul tau a produs cea mai mare scindare in randul militarilor ( in special al celor in rezerva!!). Faptul ca tie ti-a marit pensia nu-l exonereaza de raspunderea pe care o poarta pentru faptul ca MIE MI-A SCAZUT PENSIA. Tu cum ai fi vazut actele lui daca spre exemplu TIE ITI SCADEA PENSIA?

 21. 1983 says:

  Desigur este foarte grav cand “cineva” iti afecteaza proprietatea. Fie ca s-a intamplat la 11 iunie 1948, la colectivizare, la taierea salariilor ori la diminuarea pensiilor. Mai ales ca pensiile sunt intotdeauna neindestulatoare, vis-a-vis de medicamente, spitalizare etc etc.
  USL-ul are marea vina ca a promis prea repede si prea sigur ca repara aceste greseli cu pensiile imediat ce preia puterea . Iata ca nu e asa usor. Problema implica bani si banii nu mai sint…
  Dar problema nu implica numai bani, desi sunt sume destul de mari de achitat luna de luna, mai ales la MAI si la servicii unde erau mai multe pensii mari fata de armata. Problema este ca se deschide cutia pandorei. Vor cere toti ceilalti fosti pensionari “speciali”, cu pensiile scazute dupa recalculare, revenirea la pensia din dec 2010: aviatori, diplomati, grefieri, functionari parlamentari etc etc. Daca se va realiza numai pentru structurile de forta, vor curge procese pe discriminare, iar pe aceasta motivare se castiga, mai ales la CEDO .

  Pe de alta parte, trebuie sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului. Oprea (sa nu uitam si colaboratorii), cand a vazut varianta Seitan a legii pensiilor, a amenintat cu nesustinerea guvernului si a cerut includerea OMM in pensie, fiindca initial nu era si 25 (de ani) la numitorul formulei, fiindca initial era 30. Si pentru ca tot scadeau foarte multe pensii a mai cerut, apoi, 20 la numitorul formulei de calcul. Batalia politica a fost apriga pentru impunerea acestei formule de calcul. Sa ne gandim, o clipa, ce pensii am fi avut noi toti pe legea Seitan, care trebuia sa duca la scaderea tuturor pensiilor. Acesta a fost obiectivul legii.
  Nu simpatizez cu Oprea, dar as vrea sa se stie, macar putin, din “chinurile facerii” legii pensiilor pentru noi militarii.

 22. un pensionar says:

  Ordinul este facut special pentru avansarea la gradul de general a domnului Dogaru.In legatura cu pensiile este foarte simplu:
  – pierderea dreptului de pensie a tuturor celor care au iesit la pensie fara ca unitatea sa fie desfiintata sau restructurata ( ordinul de trecere in rezerva nu corespunde cu data citirii noului stat sau desfiintarii: sau nu este din pozitia “la dispozitie” ). Aici normal ca nu intra cei care au iesit la limita de varsta ( 55 ani )
  – reasezarea grupelor de munca pe criterii realiste.
  – revenirea la un sistem de pensii speciale, dar care sa nu tina cont de modificarile la functie din ultimele 6 luni.( adica, daca si-a tras baiatu o functie buna pentru a iesii la pensie, sa nu fie luata in calcul )
  – impartirea la 20 numai la cei care au iesit intr-adevar cu restructurarea, restul la 30, inclusiv cei la 55 ( asta daca se mentine legea actuala )
  Asta ar fi echitate.

 23. gheo says:

  … “te doare mintea”, atatea propuneri …, si, oare pana la urma cine … mai ramane … “pensionar militar” ?, o alta lege din care nimeni sa nu inteleaga … nimic, deocamdata, prima solutie “de moment”, acceptarea cuantumului “cel mai avantajos” desigur pentru cei care au pierdut, iar o noua lege, “impusa de unii” in defavoarea altora va crea alte disensiuni, vrem asta ?, … fiti rationali cand cereti ceva, fara a da in cap la “altii” in stil “romanesc” !.

 24. Colonel etern says:

  Datorita acestor cretinoizi, dosarele cu avansari normale ori nu se mai promoveaza ori sunt date inapoi de presedinte, fie datorita actiunii Cascheta a internistilor, fie din pricina acţiunii Ghiotura a meapnistilor. Ce le pasa dumnealor care au umerii instelaţi de patru ori, de amarastenii care isi tarâie bolile capatate la camp de instructie, teatre de operatii sau si-au pus harul si viata in slujba Tricolorului pe care au jurat. Nici recunoasteri fara bani nu mai meritam! Sa traiti! Bine!