Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ordinul sefului SMG nr 17/2011 privind recalcularea pensiilor militare

general maior Danila Stefan foto SMG

Odată cu decizia justiţiei de a suspenda HG 735/2010 privind pocesul de recalculare a pensiilor militare şi anularea de la sine a prevederilor ordinului ministrului Apărării M101/2010, MApN prin SMG a elaborat noi instrucţiuni privind acţiunile practice de continuare a procesului de recalculare a pensiilor militare.

De data aceasta şeful SMG a emis un ordin în acest sens, ministrul, jurist ca pregătire şi pretentii, preferând să evite implicarea sa în acest nou proces de recalculare a pensiilor miliatre controversat.

Ordinul prevede, în esenţă, activităţile desfăşurate de structurile MApN in cadrul procesului de revizuire a pensiilor militare de stat, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2011, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În baza acestui ordin se are în vedere finalizarea procesului de revizuire a pensiilor militare până la data de 15 martie 2011.

În acest sens sunt prevăzute măsuri de genul:

– detaşarea de personal suplimentar, cu expertiză, la unităţile militare deţinătoare de arhivă (state de plată), centrele militare, Serviciul Istoric al Armatei, Centrul de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Istorice;

– se va modifica Planul cu principalele activităţi ale unitatilor astfel încât activitatea de revizuire a pesniilor militare să devină activitatea principală (Art.2 b.);

– unităţile îşi vor organiza activitatea în 2, 3 ture (Art. 2, c);

– asigurarea resurselor logistice necesare;

– Direcţia Financiar-Contabilă va transmite Direcţiei Personal şi Mobilizare, lista cu pensionarii militari care nu au făcut cerere de recalculare cu toate datele necesare prelucrării situaţiilor cu veniturile realizate lunar (art.3, a);

– Direcţia Personal şi Mobilizare va transmite la centrele militare lista furnizată de DFC cu toate datele prelucrării adeverinţelor de venit (art.4 a);

– unităţile militare deţinătoare de arhivă (state de plată) întocmesc adeverinţele de venit în 3 exemplare (centrele militare, SIA, emitent);

– adeverinţele de venit vor trebui să cuprindă la rubrica “Observaţii” natura veniturilor identificate (sporuri, prime etc), (art6 aln.3);

În Ordin sunt prevăzute ordine distincte şi pentru Direcţia Comunicaţii şi Informatică şi Agenţia pentru Sisteme şi Servicii Informatice militare.

Ordin sef SMG 17 din 2011 recalculare pensii militare

sursa: www.scribd.com

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

43 Responses to “Ordinul sefului SMG nr 17/2011 privind recalcularea pensiilor militare”

 1. Skiuc says:

  O aberatie de ordin intocmit in cel mai pur stil hei-rup-ist: un termen, 15.03, aiuritor; automat, marea majoritate a perioadelor “lipsa”(sic!) vor fi completate cu “datele” din Anexa 1/OUG; iar formularile standard din Anexa 4 sunt facute cu un dispret total… Insa tanarul sef SMG are viitor de aur, nu???

 2. gigi says:

  Consider ca seful SMG, prin semnarea Ordinului nr. 17/2011, si-a depasit domeniul de responsabilitate si atributiunile. Am in vedere urmatoarele:
  – Legea 346/2006, publictata in M.Of. nr. 654/2006, privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, la CAP. lV, art. 12, prevede clar care sunt domeniile de responasabilitate ale sefului SMG. Acestea nu au fost respectate deoarece Actul normativ mentionat prevede ca seful SMG emite ordine cu, continut strict militar, fiind enumerate si domeniile de dcompetenta. Emiterea de ordine pt. implementarea politicii in domeniul pensiilor militare excede atributiunilor acestuia. Asfel de responsabilitati ii revin ministrului apararii, fapt pentru care, din punctul meu de vedere, ordinul nr. 17/2011 este ilegal iar semnarea lui de seful SMG este un abuz.
  De ce nu se asteapta trecerea prin Parlament a OUG nr.1/2011? De ce atita graba si mai ales de ce se fac toate cu atita rautate. Seamana a razbunare dar nu stiu cine o face, din ordinul cui si mai ales pt. ce !!?

 3. .ROMMEL says:

  Nimic nu va place voua,mai ales atunci cand se iau masuri pentru rezolvarea problemei! De data asta cateva masuri care miros a parfum de armata si care vor rezolva problema in cel mai scyrt timp

 4. mos teaca says:

  domnilor rezervisti din tot mapn,
  consultati :

  http://www.plano10.com/2011/02/ordin-smg-nr1710-02-2011-revizuirea.html

  veniti cu ….lucruri noi! parca atunci cand eram mai… mic avea si seful smg….consilieri nu…trestii!
  mos teaca

 5. Fratauceanu says:

  Termenul de 15.03.2011 fiind forte scurt, la fel cum a fost si celalalt termen, 31.12.2010, vor aparea greseli diverse.

  Sa ne “inarmam” cu cat mai multe date informatii despre veniturile noastre si alte drepturi care vor trebui introduse/fac obiectul reviziei/recalcularii, astfel ca atunci cand vom primi Decizia sa o analizam in cunostinta de cauza si, eventual, s-o contestam argumentat.

 6. khukuri says:

  Pe zapada de pe peluza din fata palatului Cotroceni s-a constatat intr-o dimineata ca scria “jos basescu”cu o substanta necunoscuta de culoare galbuie.In urma analizelor chimice si grafologice specialistii au ajuns la concluzia ca este vorba de urina lui boc si scrisul elenei udrea.In cazul acesta specialistii inca mai fac analize…

 7. sic says:

  am lucrat in armata 34ani,din care 28 ani de grupa i-a.la tv apare periodic o doamna tinerica ce spune ca are o pensie cat a mea.cati ani de grupa i-a o fi avand.eu am iesit la pensie in 1998,fara sa primesc salarii compensatorii,iar pensia s-a calculat avandu-se in vedere functia,gradul si vechimea.este normal ceace se intampla acum pentru ca toate pensiile se calculeaza dupa aceleasi criterii.
  ii recomand d-lui gigi sa lectureze legea 346/2006,cap.iv,art.32 al3.unde se precizeaza – ministrul apararii poate delega prin ordin,competenta indeplinirii unor atributii aflate in competenta sa.

 8. gigi says:

  pt. Rommel:
  Aici nu este vorda daca ne place sau nu. Este vorba daca este legal si corect ce a facut seful SMG prin semnarea abuziva a acelui ordin. Va rog sa cititi art. 12 din Legea 346/2006. Domeniile de responsabilitate sunt enumerate clar si se refera la activitatile militare. Cum este posibil ca printr-un ordin sa incalci prevederile legii si mai mult sa faci si mentiunea ca planurile cu principalele activitati sa fie revazute iar activitatea de revizuire a pensiilor sa fie prioritatea numarul unu. Adica lasati totul numai sa cistigam razboiul pensiilior amputate. RUSINE.

 9. Un roman onest says:

  De acord cu Gigi si cu alti militari romani,sau doar civili,cetateni ai Romaniei,am ajuns rau daca nu se mai respecta nici o lege,este anarhie si la asta se raspunde pe masura:afara cu tradatorii,trezeste-te popor roman,macar acum in ceasul al 12-lea,nu te mai lasa mintit de toti mafiotii!!!

 10. gigi says:

  pt. Dl Sic
  Comentariile mele nu au avut trimiteri la ilegalitatea Legii 119/2010. Sunt de acord cu d-stra ca prin legea 119/2010 sau indreptat unele greseli din vechea lege. Comentariile mele insa, aveau in vedere ca ordinul semnat de seful SMG este in afara prevederilor Legii 346/2006. Daca emiterea lui se facea prin delegare de competenta atunci in preambul era obligatoriu sa se arate ca emiterea lui s-a facut in baza prevederilor art. 32 al 3 si art. 33 alin 3. Ori, daca veti citi mai bine veti constata ca se face trimitere numai la art. 33 alin.3. Cred, in continuare ca nu am gresit cind am spus ca acest ordin este ilegal si abuziv, plin de rautate, razbunare si ura. RUSINE

 11. .ROMMEL says:

  @GIGI- cred ca data viitoare te va intreba pe tine.PS. ce are de a face ce zici aici,, Cred, in continuare ca nu am gresit cind am spus ca acest ordin este ilegal si abuziv, plin de rautate, razbunare si ura. RUSINE” cu masurile foarte bune pentru a putea aplica cat mai curand l119?

 12. gigi says:

  pt.Rommel
  Sunt convins ca are pe cine intreba nu tb. sa ma intrebe pe mine. Faptul ca legea 119 te avantajeaza ma bucur. Asa dupa cum am mai spus aceasta lege indreapta niste greseli din vechea lege pentru care au platit suficient multi ceea ce este regretabil. Personal de avantajele ei beneficiez si eu.Dar problema nu se pune asa cine ia ceva in plus se bucura si aplauda, inclusiv gereselile si abuzurile (numai sa nu piarda) iar cel dezavantajat tb. sa suporte abuzurile si greselile. OUG are termene precise iar Parlamentul o dezbate si urmeaza sa o aprobe. De ce era necesar acest ordin care nu numai ca nu are “masuri cu parfum de armata” dar are masuri cu miros de abuz si prostie.

 13. .ROMMEL says:

  foarte simplu- sa se puna in plata conform. noii legi. Plata care se face acum este ilegala compri/

 14. .ROMMEL says:

  PS. ESTE ADEVARAT CA UNII AR DORI sa mearga asa fo 50de ani . nu ar mai tipa ca nu e corect ,legal bla blba

 15. .ROMMEL says:

  bai Don Nelu-la atata reduci mata armata-Base,oprea. ? Danila chiar imi este drag, ce ai cu el . Faptul ca-i pilot militar nu-ti spune nimic. Ar trebui sa-ti fie jena

 16. .ROMMEL says:

  PS. remarci ca nu te-am intrebat ce ai frecat tu prin armata de te dai asa competent!!probabil ai frecat un scaun intr-un birou iar acum faci pe viteazul-Rusinicaaaaaaaaa

 17. Skiuc says:

  @ Rommel, citez: “plata care se face acum este ilegala”! OK! Modul de trecere a legii pensiilor prin parlament a fost legal? emiterea unor decizii in baza unei HG anulate a fost legala? vrei sa continui?

 18. nea nelu says:

  Domnule .Rommel,cat ai fost militar,ai putut sa spui ceva ?!Acum ,ca poti sa ai o opinie,nu inseamna ca te dai viteaz!!! Faptul ca Fane Danila,un ofiter cinstit ,corect ,pregatit este transformat acum in omul lor de serviciu prin infingerea a doua stele de general intr-un an(vine si a3a) nu este de comentat sub toate aspectele ?! Asa ca indiferent nea Rommele de cate scaune am frecat eu prin armata romana de la 13 ani,mi-am luat gradele la timp si nu mai mult decat am muncit si am invatat si eu nu as fi acceptat asa ceva,adiaca chiar am masura lungimii nasului si … cred ca si dta o ai !!!De asta am opinii in care cred,de asta le si spun chiar daca cineva aici pe blog le sterge la ordin ! Si mai spun ceva nea Rommele,am discutat aspectele de mai sus cu sute de militari activi si in rezerva si toti dezaproba faptul ca Danila a intrat in acest joc ! Dta acceptai asa ceva,langa acesti politicieni,BOB ?

 19. mos teaca says:

  si cand credeam ca in mapn, in speta structurile de comanda au fost ” depolitizate” hop si ………asta!
  nici pe vremea…. mea nu era …asa!

 20. .ROMMEL says:

  Dupa logica dvs.Armata nu ar trebui sa mai aibe condcator militar(SEF SMG). asta este situaia in democratie si pluripartidism pe timp de pace. in timp de razboi situatia se schimba,dar mai bine sa nu fie cazul!!

 21. Grig says:

  Nici la declararea starii de razboi, seful SMG (comandantul militar cel mai mare in rang) nu da un ordin de 17+ pagini. Oricum, cei care l-au intocmit depasesc cu mult pragul ignorantei si al ridicolului. Nici n’are sens sa mai analizezi tehnic aberatiile astea. Vorba unui cunoscut om de duh: au mai tras o aroganta.
  Mama prostilor e tot timpul gravida!

 22. eugen says:

  Cred ca ordinul sefului SMG , un personaj militar cu iz de politician nevertebrat , este o noua diversiune a conducatorului iubit . Tinta lor nu cred ca este cuantumul pensiei militare , ci DESFIINTAREA CALITATII DE PENSIONAR MILITAR . Restul sunt vorbe , vorbe …… Eu voi lupta necontenit prin sindicat sau independent pentru ramanerea mea pe legea 164 , o lege europeana , moderna , democratica votata inclusiv de majoritatea pidilistilor in 2001 . Celor care momentan li s-a marit pensia pe legea 119 , le urez sanatate si sper sa reluam discutia peste vreo cinci ani , cand s-ar putea sa ma uit de sus la ei in ceea ce priveste cuantumul pensiei.

 23. Ulisse says:

  .Rommel? La a cata intruchipare esti ?

 24. cristian says:

  Nimic nou sub soare dupa ce seful SMG a dat acest ordin.Nu se vor rezolva problemele pensionarilor in totalitate,ceva se ascunde deoarece de la ultimul anunt pe saitul mapn cu pensiile recalculate nu au mai auntat [afisat ]celelalte recalculari de ce oare;Aceste afisari vor fi facute toate odata pentru ca pensionari sa nu mai pota comenta nemultumirile lor prin presa.Toti ROMANII fac apel la sintagma popor roman trezitiva ,mai este putin si ne vom trezi in fata URNELOR de vot ,este singura cale prin care putem sa scapam de PDL,UDMR,UNPR ,dar pe cine sa votam ,toti au promis si vor promite in continuare,s-au putm apela la germani pentru a ne trimite un nou REGE[aceasta este o gluma a secolului xxI].pana pe 15 martie cand vor fi recalculate toate pensiile militare astept afisarea pe sait mapn a celor 1000 de pensii recalculate zilnic.

 25. Skiuc says:

  @ Rommel, n-ai raspuns… cum a trecut legea pensiilor prin parlament? in ce baza au fost emise deciziile de la sfarsitul lui dec 2010? eu o sa continui, vad ca eviti: in ce baza emite seful SMG un asemenea ordin? sa cred ca in baza a doua stele date intr-un an? ce inseamna Anexa 4 din ordinul asta? raspunde macar la astea ca sa-ti mai pun vreo 50 de intrebari legate de legi si de respectarea lor!

 26. ion c. says:

  Dlor lasati-l pe d-l Rommel in pace ! Stii cu cine te aseman eu, dle Rommel ?!
  Cu dl. nicolicea domnule ! Cine ghiceste ,de ce ?!

 27. .ROMMEL says:

  @SKIUC care lege?

 28. .ROMMEL says:

  PS. cred ca noi ar trebui sa ne limitam la aplicarea L119-lege constitutionala

 29. Skiuc says:

  @ Rommel, eu cred ca vorbesc cu oameni inteligenti… cum a trecut LEGEA PENSIILOR UNITARE la vot? ca sa putem discuta in continuare despre legalitate…

 30. Anteu says:

  Incepe sa se dezlege misterul acestui ordin.Dintr-o sursa de incredere din SMG,am aflat ca s-a primit un ordin prin care trebuie sa se reduca toate cheltuielile din M.Ap.N cu 30%,inclusiv cele de achizitii.Voi reveni…

 31. Anteu says:

  Continuare…Motivul?Nu sunt bani pt. plata pensiilor militare,prin revenirea la cuantumul din dec.2010.Guvernantii isi facusera socoteala ca prin recalculare se vor face economii la buget si de aceea armata a primit pe 2011 un buget diminuat fata de 2010.Di aceasta cauza s-au grabit sa recalculeze 80%din pensii pe baza salariului mediu.dar reactia prompta a rezervistilor,hotararea I.C.C.J,precum si pozitia adoptata de cele doua televiziuni de stiri i-au facut pe guvernanti sa dea inapoi.Si atunci s-a dat ordin sa se recalculeze pensiile pana pe 5.03,intre 5 si 15.03 sa se emita deciziile,iar din luna aprilie sa intre in plata toate pensiile recalculate pe baza O.U. 1/2011.Asa ca vor fi iar inexactitati,greseli,perioade lipsa.

 32. CopperNick says:

  Revizuirea din ordinul sefului SMG avand ca termen 15.03 incalca prevederile OUG 1 care la randul ei este subiect de actiune in instanta avand ca final suspendarea pe motiv ca anexa 3 este indentica cu cea din HG 735.

 33. bibilotul says:

  Cred ca Danila a fost pus in fata faptului implinit,hotararile politice fiind gandite in diferite variante ,ca la tabla de sah ,cu 15-20 de mutari inainte.Nu intamplator a fost infipt in fruntea armatei un pilot militar,obisnuit cu riscuri majore, sa ia hotarari rapide si fara tagada .Se poate preconiza sacrificarea sa ;dar pana atunci portocala isi face politica marsava.Daca treaba merge ,mai adauga o stea pe umei,daca nu …este inlocuit fara comentarii cu un general ce are deja trei stele,inchizand astfel gura lumii.Sincer gandind,un sef al marelui stat major,nu avea alte treburi si griji decat sa emita un ordin de 15 pagini ,care sa grabeasca aplicarea unei legi tembele[ne transforma in asistati sociali] cand are alte mii de probleme pe cap????

 34. Fratauceanu says:

  Anexa 3 din OUG 1/2011 nu este indentica cu prevedrile din HG 735/2010. Deci, atitudinea casei de avocatura de a indemna pensionarii militari sa depuna actiuni in instanta pentru anularea OUG 1/2011, pe motiv ca emiterea unui nou act administrativ cu acelasi continut ca cel suspendat de instanta (HG 735/2010) va determina suspendarea de drept a celui de-al doilea este greu de calificat. Chiar asa mare foame de bani sa fie printre avovati? Ori net morala?

  Ordinul 17/2011 al Sefului SMG nu trebuie interpretat ca un act administrativ/normativ cu putere de lege. Lipseste si conditia esentiala pentru aceasta, aceea de a fi publicat in MO al RO. Eu nu am gasit in Ordin elemente de norma de aplicare a OUG 1/2011, ci numai masuri de natura manageriala in sprijinul activitatilor de revizuire a pensiilor militarilor rezervisti.

 35. CopperNick says:

  @nea nelu
  Fane Danila a fost un ofiter cinstit si corect atat timp cat a respectat principiile onoarei si demnitatii militare. Daca le-a incalcat, repet daca, pt motive de orgoliu si marire atunci nu mai e cel pe care probabil l-a cunoscut. Deocamdata e la remorca lui Oprea si nu a avut nici o zvacnire de general.

 36. sg bula says:

  nu mai inteleg ce vreti.nu intelegeti ca treaba e facuta?ordonanta asta face precizari la aplicarea legii,nu schimba cu nimic.chiar nu inteleg-atita timp cit legea e valabila,ce vreti sa se faca?ce trebuie facut altfel pt aplicarea legii?daca nu se schimba legea-asta e.terminati cu gogorite din astea in care dati apa la moara la avocati si marii sindical;iosti sa speculeze prostia si ignoranta,asa creste bunastarea unora,prin prosteala altora,de la fiecare cite putin se face gramada mare pt cei care sunt oportunisti ,cei care stiu sa speculeze momentul.pacatul mare este ca prea sunt unii prostiti de unii comisionari ai avocatilor,daca nu stiati.va spune baiatul.avocatii dau comision pina la 10 la suta daca le aduci clienti,asa procedeaza unii colegii de ai nostrii,fraeresc pe unii sa le creasca lor comisionul,de fapt e afacere,si in afaceri nu prea exista moralitate in afara de riscuri.

 37. George L says:

  Bine ar fi daca am fi cu adevarat militari,unii nu toti,un militar este caracterizat prin nalta tinuta morala,prin spiritul de ratiune de control si autocontrol,prin decizii care sa nu-l afecteze ca om si ca militar,pacat ca mai sunt militari si inca cu pretentii de se bat cu caramida in piept deoarece nu pot sa mai pacaleasca inca tara aceasta de a mai smulge niste bani,dar ce vachime mare au acesti camarazi care urla prin piete,antrenand prin minciuni bine ticluite si ascunzind cu dibacie cati ani au de cadru si ce mari sacrificii au facut in dealungul micilor lor cariere de cadre,cum au esit la pensie si ce banii au luat domniile lor astea sunt strict secrete,s-au dece li s-au dat acei bani si ce au facut cu ei domnilor colegi a-ti luat uni miliardul de lei,uitati-va la cel de langa d_tra cu stadiul complect va lua vre-o data pe jumatate banii luati de domniile voastre,nu va e rusine ??!! Iar dumneavoastra ceilalti camarazi care ai urmati ascultatori peste tot mai interesati-va ce foloase au acesti camarazi chiar in aceste functii de lideri asa zisi de a rezolva doleantele unora,care evident sunt tot din aceiasi formatie ca si ei,dar de subofiteri de pensiile lor atunci cand au fost facute iar voi esiti pe niste functii fabricate adhoic de vau aplicat un algoritm ca v-au umplut buzunarele dece nu a-ti esit in strada va durut exact undeva santeti ridicoliu si cum ridicolul nu ucide mila este scuzabil dar ce interes aveati caci atunci cand pierzi interesul perzi si amintirea dar cum timpul petrcut in armata a fost scurt motiveaza asa ceva,pacat ca va dedati la asemenea masinatiuni,dar retin atentia celorlalti care sunt peste 85%sa nu se lase antrenati de asemenea strigatori de lozinci care incita lumea defapt toate acestea exprima in mod cert cat de militari sunt,caci militari dupa cate stiu nu fac greve,revolte etc si sa va zic eu FOARTE CORECT ca se recalculeaza pensiile caci cel cu perioada incoplecta nu poate avra logic matematic omeneste pensiie cat unul care a esit cu vechimea copleta.Nu domnilor nemultumiti RUSINE ne faceti de ras si pe noi cxeilalti marea majoritate,apoi vreau sa va reamintesc ca miltar este de la soldat la general iar cadrele militare sunt subofiterii de la serg,maj la plt adj sef Maistrii milit de la MMcls4 la MMprinc Ofiteri inf de la sublt pana la capitan Ofiteri sup de la maior la general si Generali pina la maresal dar unii din necunoastere au omis marea pondera a armatei subofiteri regretabil ai deplang pe acestia AU O MEMORIE FF SCURTA

 38. rabdau stefan says:

  Portofelul meu din piele este gol de patru ani
  M-a pensionat armata si-am ramas cu putini bani
  Adio, Boc,ramai cu bine ! Eu ma duc prin suicid
  Iti las dreptul meu la paine si carnetul de partid
  Iti mai las centura stransa ,pensia recalculata
  Iti las cucul de la sapca si nodul de la cravata
  Iti las cismele din piele si vestonul meu din doc
  Si de-aveam Kalasnicovul, tie ti l-as fi dat Boc!
  Dar nu-i arma pentru tine ca n-ai ce sa faci cu ea
  Una e sa tragi la tinta,alta-i sa tragi la masea

 39. Messerschmidt says:

  Cine e ste b…l numit george l? Chiar exista un astfel de specimen sa scrie asemenea dobitocii?

 40. parere personala says:

  @George L
  Dom’le ai tupeu…nu gluma!
  De ce mesajele punctuale ce sunt transmise prin postarea ta seamana izbitor cu cele prezentate la Tv de reprezentantii puterii?
  Coincidenta?
  Nu domnule!In domeniul stiintelor exacte nu exista coincidente…toate fenomenele au o explicatie matematica…exista insa in ansamblul exprimarilor”de lemn”…cuvinte atent alese,ce au scop de a sensibiliza ascultatorul…inbinare eleganta bazata pe minciuna.

 41. Skiuc says:

  @George L, esti criminal, domle! mai rar asa analfabet, zau…

 42. Ion Ion says:

  Se pare ca fiecare avand dreptul la opinie isi exprima parerilefunctie de aprecierile personale cum este omenesc si firesc,dar bine ar fi ca acestea sa conduca in final la gasirea unor modalitati de rezolvare rezonabila a divergentelor al deosebirilor de pareri astfel ca in final pensionarii caci despre acestia se vorbeste sa fie pe deplin satisfacuti fata de sumele ce le vor primi functie fireste de anii munciti de ei in armata.Categoric sper ca acestea doresc toti,caci asa este normal si omeneste si atunci nu ar mai fi disordie,controverse etc.

 43. PANI HACITIN says:

  Armata nu declara razboaie ci doar este pregatita pentru a duce un razboi pe care il declara conducerea politica a tarii.Pentru a fi pregatita de razboi , armata duce si pe timp de pace o activitate identica cu cea de razboi, desigur fara riscurile razboiului. Deaceia militarii nu trebuie pedepsiti pentru ca nu a avut loc un razboi. In l968, Romania nu a fost invadata ca Cehoslovacia, deoarece conducerea de atunci a tarii declarase public, spre deosebire de cea din Cehoslovacia, ca armata romana va lupta impotriva cotropitorilor si ar fi facut-o. In acest caz armata romana, avand in vedere superioritatea armatei care urma sa invadeze Romania, ar fi fost masacrata. Este ceace nu i-a convenit puterii agresoare deoarece si-ar fi demonstrat in fata lumii intregi caracterul sau agresiv si imperialist. Este vorba de Rusia sovietica. Aceasta este explicatia pentru care armata romana, desi pregatita sa se sacrifice, nu a fost nevoita sa o faca. Prin simpla sa existenta si prin spiritul sau de sacrificiu in legatura cu care agresorul era informat, a salvat Romania de la o invadare cu repercursiuni dramatice pentru populatie, fara a fi avut ocazia sa lupte desi era pregatita.In cazul in care ar fi avut loc acea invadare a Romaniei, cu urmari dezastruoase pentru poporul roman si economia Romaniei, momentul oricum inevitabil al lichidarii comunismului din Romania, (care s-a petrecut in toate statele comuniste ), ne-ar fi gasit sub ocupatie ruseasca , astfel ca in prezent Romania nu ar face acum parte din Uniunea Europeana ci din Comunitatea Statelor Independente asa cum este cazul Basarabiei. Se poate spune ca prin simpla sa existenta , fara a fi fost nevoita sa lupte, armata romana a salvat Romania de la riscul de a deveni o colonie ruseasca.Lasand deoparte problema pensiilor, instigarea la denigrarea de catre romani a armatei lor, este un caz unic in lume si deaceia o rusine pentru poporul roman, desi toate tarile au armate pe care le intretin cu mari cheltueli, .Un politician ratat, (numit pare-mi-se Guse),a adus public insulte armatei romane.Nu este de mirare deoarece respectivul este cunoscut si ca un notoriu anti-american, ceace corespunde portretului robot al agentului KGB-ist , specie care nu avea cum sa se volatilizeze din Romania post-decembrista. STUPIDITATEA SI INVIDIA NE FAC VIATA AMARA AMARA …..