Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ordonanţa nr 1 respinsă de Comisia Juridică din Senat – Update

Ordonanţa de Urgenţă nr 1 din 2011, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a fost respinsă de senatorii din Comisia Juridică a Senatului.

OUG 1/2011 a fost iniţiată de Guvernul României în urma suspendării de către Justiţia română a HG 735/2010 prin care se iniţia un proces de recalculare a pensiilor militare.

UPDATE 1. 11.20 (Antena3)

Senatorii au luat decizia respectivă ca urmare a neputinţei reprezentanţilor MApN, prezenţi în sală, de a justifica care a fost baza legală în care au fost anulate gradele militare de pe documentele oficiale emise, precum şi de ce nu sunt justificate legal natura veniturilor care au stat la baza recalculării pensiilor.

Senatorii au cerut reprezentanţilor MApN ca până când vor fi în măsură să justifice care este baza legală a veniturilor trecute în aşazisele adeverinţe de venituri obţinute de militari pe parcursul carierei să se patreze actualul cuantum al pensiilor militarilor.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

106 Responses to “Ordonanţa nr 1 respinsă de Comisia Juridică din Senat – Update”

 1. PANI HACITIN says:

  Din pacate regimul Iliescu a reusit sa ne imparta si sa nedezbine si pe noi, pensionarii militari, inca din anii 2001/2002 cand ne-au impartit in doua categorii: cei care au iesit la pensie pana in aprilie 2001 si cei care au trecut in rezerva dupa aceasta data (cei privilegiati care au ajuns sa ia pensii mai mari cu 5-8 milioane, pana in prezent, decat cei din prima categorie care au iesit la pensie in conditii egale.).Atunci cei din a doua categorie v-ati bucurat fara sa va ganditi la inechitatea creata, la faptul ca noi, fostii colegi, suntem grav dezavantajati.Acum platim cu totii pentru acele aberatii legislative care au creat si un dezechilibru financiar in sistem.Acum vom fi iar egali dar la limita minima!Sa nu uitam, ca mai devreme sau mai tarziu platim cu totii pentru greselile facute! As vrea sa-l intreb pe ,,onor” Presedintele Romnaniei de unde au venit banii poentru salariile compensatorii date cadrelor militare fortate sa treaca in rezerva datorita restructurarii armatei? Oare, acesti bani nu au fost donati de catre NATO pentru aderarea la pactul mai sus mentionat? Am impresia ca Presedintele Romaniei este scurt de memorie , sau mai bine zis , nu mai recunoaste valorile care au ridicat aceasta tara si pe timpul lui Ceausescu. In campania electorala a stiut sa se foloseasca de serviciile secrete, armata , politie si acum , a uitat cum a ajuns Presedinte in ultimul mandat, mintindu-ne. Iti multumim dle Basescu ca ne-ai furat demitatea si onoarea de militari ai armatei Romane. Pacat…. Esti un vanzator de tara, asa cum au fost si inaintasii tai care au vandut tara pe nimic, sub pretextul ca privatizeaza industria, agricultura, etc. Te rog sa marturisesti in al 12-lea ceas cat suntem de aserviti occidentului??? . Iti multumim ca ne-ai adus in aceasta situatie …INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA…

 2. PANI HACITIN says:

  După cum se ştie, un număr mare de militari au fost pensionaţi înainte de termen, pentru că NATO a impus o reducere drastică a efectivelor militare. Deci în acest caz este imposibil de vorbit de stagiu complet, iar vina nu le aparţine celor care au ieşit astfel din sistem. Numai că în loc să se găsească o soluţie pentru pensionaţii pe motiv de NATO, s-a apelat la miştoul prezidenţial, care i-a catalogat drept pomanagii pe cei în cauză (faptul că au primit salarii compensatorii a fost consfinţit prin lege) şi, mai mult, le-a fost minimalizat serviciul sub drapel pe motiv că nu au fost în Irak sau Afganistan. Aici autorul acestor afirmaţii, Traian Băsescu, i-a prostit pe români pe faţă. Pentru că pensionarii NATO nu aveau cum să ajungă în respectivele teatre de operaţiuni, pentru simplul motiv că nu se mai aflau în armată atunci când au început misiunile. Şi ar mai fi o problemă legată de vechimea integrală în serviciu: între anii 1955 şi 1965 (situaţia nu a fost specifică doar în armată sau în MAI) statul, prin serviciile de cadre/personal, nu a ţinut o evidenţă riguroasă privind documentele angajaţilor. Deci şi în acest caz există rezervişti “vinovaţi fără vină”.

 3. PANI HACITIN says:

  . A venit însă porcăria – da, acesta este cuvântul – cu pensiile militare. Aici, ocupanţii palatelor Victoria şi Cotroceni şi-au făcut un calcul simplu: este vorba de un segment de 175-200.000 de persoane, aşa că rezistenţa nu va avea o rezonanţă prea mare. Şi dacă va avea, atunci se va arunca totul pe televiziunile mogulilor. Calcul greşit. Militarii rezervişti sunt o nucă foarte tare pentru Putere. Şi asta pentru că rezerviştii nu ţin doar la drepturile câştigate, ci şi la onoarea uniformei pe care purtat-o. Guvernanţii au intrat cu brutalitate în pensiile rezerviştilor deşi, dacă chiar ar fi fost rost de o economie prin scăderea acestor pensii, avea la îndemână alte pârghii legale care, poate, ar fi fost acceptate chiar de către foştii militari. Numai că – şi acest lucru a fost recunoscut în martie 2010 chiar de către ministrul Apărării – mutilarea pensiilor rezerviştilor nu aduce nici un “beneficiu” la bugetul statului.

 4. PANI HACITIN says:

  Scandalul generat în chestiunea pensiilor militare a scos la suprafaţă tot ce au mai rău actualii guvernanţi. Să apelăm puţin la memorie. Anul trecut, când au apărut temeri privind pierderile ce le vor suferi rezerviştii la cuantumul pensiilor, guvernanţii – cu ministrul Gabriel Oprea şi premierul Boc în prim-plan – s-au întrecut în declaraţii prin care garantau (Oprea chiar cu funcţia) că nici o pensie sub 3.000 lei nu va scădea. După ce au apărut primii fluturaşi cu pensii mai mici, aceste declaraţii au continuat să curgă pe bandă rulantă. Abia când gluma s-a îngroşat, la începutul acestui an, a ieşit premierul Boc şi a aruncat pe piaţă un element de care nu s-a vorbit niciodată: rezerviştii care nu au stagiul de lucru complet vor avea pierderi la pensie. Numai că, făcând referire la acest aspect, se poate constata că în laboratoarele de la palatele Victoria şi Cotroceni s-a premeditat mutilarea pensiilor rezerviştilor.

 5. PANI HACITIN says:

  Justiţia s-a pronunţat încă din septembrie 2010 privind ilegalitatea procedurilor guvernamentale referitoare la recalcularea pensiilor, a suspendat recalcularea, dar guvernul NU a ţinut cont de acest aspect. Practic, din septembrie trebuia sistată recalcularea, până ce în justiţie se decidea definitiv dacă se anulează sau nu recalcularea. Nici după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat hotărârile instanţei inferioare (Curtea de Apel), guvernanţii nu opresc recalcularea, şi, după o interpretare în stil propriu a motivării ÎCCJ, trioul Boc-Băsescu-Oprea a decis continuarea recalculării. Ei bine, acest lucru se pare că a umplut paharul.

 6. PANI HACITIN says:

  Modul în care guvernanţii au acţionat în problema pensiilor militare şi au reacţionat la nemulţumirile şi protestele rezerviştilor a făcut ca ultimele măşti de pe faţa Puterii să cadă şi toată lumea să vadă realitatea. Rezerviştilor li se vor alătura şi alte segmente ale populaţiei. Mutilarea pensiilor militare va fi “conexată” cu tăierile salariilor şi pensiilor civililor şi, să nu uităm şi de o altă bombă – preconizatul nou cod al muncii. Care va afecta milioane de români. Nu este exclus să se ajungă la o grevă generală. Şi în acest caz actualii guvernanţi, cu toate eforturile pe care le vor depune, nu vor mai putea să se menţină la Putere.