Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

OUG 1/2011 privind recalcularea pensiilor militare pe cale de a fi suspendata

Societatea de avocatura Piperea si Asociatii, in numele a peste 600 de reclamanti, a depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de suspendare a OUG nr. 1/2011, privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Motivatia este ca una dintre anexele actului normativ are acelasi continut cu o HG suspendata deja de instanta.

SCA Piperea si Asociatii este  societatea de avocatura care ii reprezinta pe reclamanti.

In 15 februarie, SCA Piperea si Asociatii a depus la Curtea de Apel Bucuresti, in numele a 617 reclamanti, o actiune de suspendare a OUG nr. 1/2011, iar termenul fixat de instanta este 23 martie.

Petentii au solicitat, in principal, suspendarea de drept in tot a OUG nr. 1/2011 sau in parte, numai in privinta Anexei 3, in temeiul art. 14 alin. (5) din Legea nr. 554/2004. Conform acestui text legal, emiterea unui nou act administrativ cu acelasi continut ca cel suspendat de instanta va determina suspendarea de drept acelui de-al doilea.

In cazul de fata OUG nr. 1/2011, respectiv Anexa 3 are acelasi continut cu HG nr. 735/2010 care a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti.

De asemenea, in subsidiar, reclamantii au cerut suspendarea in tot OUG nr. 1/2011 pana la pronuntarea instantei de fond asupra actiunii in constatarea nulitatii aceleiasi OUG nr. 1/2011.

Avocatii sustin ca OUG poate fi atacata direct in contencios, atata vreme cat inca nu e aprobata de Parlament.

“In plus, mai precizeaza acestia, fiind o Hotarare de Guvern mascata, consideram ca instanta de judecata va putea sa o recalifice si sa o suspende/anuleze ca atare, intrucat sunt in continuare valabile motivele pentru care s-a suspendat si anulat defuncta Hotarare de Guvern nr. 735/2010”.

sursa: avocatnet.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

28 Responses to “OUG 1/2011 privind recalcularea pensiilor militare pe cale de a fi suspendata”

 1. CopperNick says:

  Aici sa fie raspunsul grabei din ordinul sefului SMG?

 2. catana says:

  Fratilor,guvernantii nostri sunt total debusolati,deja dau acte normative aiurea,nu mai stiu unii de altii.Vremea judecatii?

 3. Argus says:

  Ordonantele de urgenta emise in temeiul art. 115 al. 4 si 5 din constitutie fiind acte legislative (si nu administrative), nu pot face obiectul legii nr. 554 a contenciosului administrativ.

 4. Argus says:

  Se pune intrebarea, cine oare, i-a indrumat pe cei peste 600 de pensionari nestitutori, sa se adreseze casei de avocatura, dornica sa profite de banii si de naivitatea unor pensionari creduli, ca sa intenteze o actiune in justitie lipsita de orice temei legal ? Este oare morala actiunea acelei organizatii a pensionarilor militari care recurge la asemenea actiuni ?

 5. gigi says:

  @Argus
  L 119 are norme de aplicare? OUG nr. 1 nu inlocuieste normele anulate? pina la aprobare de Parlament , OUG nu este au act administrativ, asa cum sustin avocatii ? L 119 prevede ca in termen de 15 zile guv. va elabora norme, unde sunt acestea? nu este o golaneala sa ilocuiesti HG 735 cu un alt act normativ cu acelasi continut (vezi anexa 3)? etc… etc… De ce mapn emite ordin de terminare a revizuirii inainte ca Parlamentul sa aprobe OUG? Daca va fi anulata, transformata sau va avea adaugiri care cu greu vor mai fi puse in aplicare din cauza acestui ordin al sefului smg?, care, oricum seful smg nu are acoperire legala pentru a emite ordine care ii depasesc responsabilitatile (n v. L. 346?2006) etc… etc…

 6. mos alecu says:

  Se pare ca vor aparea casele sectoriale de pensii ( ar fi aparut un proiect de hg privind infiintarea acestora …www.avocatnet.ro/UserFiles/articleFiles/100211HG%20org%20case%20de%20pensii%20sectoriale_02111126.pdf )
  La o prima vedere se constata o crestere cu 172,2% a personalului necesar pentru administrarea pensiilor fostilor pensionari militari de stat … de la 90 persoane , la 245 persoane …

 7. mos alecu says:

  S-ar parea ca dresa indicata anterior nu mai ‘functioneaza’ … Incercati la : http://www.model-de.ro/Case+de+pensii+sectoriale+Proiect+infiintare+a+caselor+de+pensii+sectoriale-p4-8412-1-1.htm

 8. robert says:

  @ Argus!
  Se pare că nu ești rezervist militar, nici activ. In consecință, mă întreb, retoric de altfel, la ce naiba te afli în treabă și comentezi ce nu știi? Pentru că dacă ai fi știut despre ce este vorba nu-ți scăpa amănuntul legat de importanța acțiunilor lui Piperea în demolarea HG 735. Pentru știința ta, nu fac parte din grupul celor 600 pentru că am aflat prea târziu de el, dar mă bucur pentru că există.
  @ Pentru toți cei interesați
  Chiar este cazul să batem apa în piuă cu natura juridică a actelor emise de actuala putere? Au demonstrat cu vârf și îndesat că nu le pasă nici măcar de Constituție, iar legile europene obligatorii pentru un stat european sunt doar niște glume proaste. Așa că, dragi colegi, în momentul de față nimic din ceea ce este previzibil nu este previzibil. In concluzie, și noi trebuie să uzăm de orice mijloace pentru a ne susține cauza și pentru a ne recâștiga drepturile.

 9. Marlon Juvet says:

  @Argus: “….Este oare morala actiunea..?”Dacă au ajuns pupatorii în condur ai lu’ irefutabila Nuţi să vorbească de moralitate în Romania… (Înainte de a sări în sus legat de folosirea unor anumiţi termeni, te rog imperios să pui un pic mâna pe dicţionar)

 10. Fratauceanu says:

  Casa de avocatura Piperea nu a avut nici un efect direct în demolarea HG 735.
  Efectul a fost produs de micul grup din Cluj-Napoca, de pensionari MAI si de judecatoarea (care a stabilit suspendarea unor articole din HG 735 pana la judecarea pe fond a anularii acestui act normativ), sotie de alt pensionar MAI care nu a facut parte din grup.
  Restul s-a rostogolit procedural pana la ICCJ, care, juridic vorbind, a fortat legea contenciosului administrativ, stabilind pentru suspendare aceeasi procedura ca pentru anulare. Dar ce mai conteaza… cand Guvernul a incalcat si el grosolan legea stabilind prin HG 735/2010 prevederi care adaugau la Legea 119/2010.
  Tot juridic vorbind, intre o HG si o OUG este o diferenta ca de la cer la pamant. Astept sa vad cum este cu suspendarea in instantele ordinare a unei OUG.

 11. Argus says:

  @ Fratauceanu,
  La intrebarea ta, cum este cu suspendarea in instantele ordinare a unei OUG, raspunsul il gasim in art. 9 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ, potrivit caruia, o actiune impotriva unei ordonante poate fi introdusa doar insotita de exceptie de neconstitutionalitate. Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prev. in Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, sesizeaza, prin incheiere motivata. CCR, si suspenda solutionarea cauzei de fond. (atentie, instanta suspenda solutonarea cauzei si nu ordonanta !!!)
  Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, se repune cauza pe rol numai daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala. In caz contrar, respinge actiunea ca inadmisibila pe fond.

  De necrezut, ca onorata Casa de Avocatura Piperea nu ar cunoaste art.9 din legea 554 a contenciosului administrativ. A preferat insa amagirea celor peste 600 de pensionari naivi si nestiutori, pentru a profita de banii si credulitatea acestora. Ramane insa intrebarea, cine i-a indrumat pe bietii pensionari spre casa de avocatura si cum poate fi calificata o asemenea actiune ticaloasa ?

 12. Argus says:

  @ gigi,
  1. OUG se emite in temeiul delegarii legislative cuprinse in art. 115 din constitutie, neputand fi suspendata de nici-o instanta ordinara. Atacarea ei in contencios administrativ este conditionata de insotirea actiunii de o exceptie de neconstitutionalitate,de competenta Curtii Constitutionale.
  2. OUG intra in vigoare de indata dupa depunerea sa in parlament si publicarea ei in Monitorul Oficial.
  3. Metodologia de aplicare din anexa 3 face parte integranta din OUG 1/2011 si nu are continut identic cu fosta HG 735 care a fost abrogata prin art. 10 din OUG 1/2011.

 13. Argus says:

  @ robert, ma bucur ca nu faci parte din grupul celor 600 de reclamanti. Felicitari.

 14. xol says:

  mai ne arguse, cum dracu sari tu ca proasta din baie pe toate saiturile si mai comentezi si aiurea ? tu chiar n-ai treaba ??? du-te nene la o piata, la o bere, la un peste, fa draq ceva ce poate sa-ti limpezeasca mintea…

 15. JKL says:

  fratauceanu+argus=corect! felicitari! cei care va contrazic sunt de-ai lui dogaru si-a lui ceata de imbuibati, din banii camarazilor.

 16. gigi says:

  @Argus,
  Da, m-am documentat si dupa cite am inteles (eu sunt economist )aveti perfecta dreptate. Procedura este greoaie si presupune mult timp.Problema este ca tot ce ajunge la CCR poate fi respins ..”politic “?.Aspecte de neconstitutionalita sunt suficiente. Sunt identificate, deja citeva, respectiv, art. 15;art.44;art.47(1,2); art.11(2); art.20(1,2); art.148(2,4) art.115(4,6) etc .

 17. sejc says:

  @ARGUS…am impresia ca esti avocat,civil bineinteles,si in spiritul concurentei neonorabile discreditezi un alt coleg de brasla.Bun sau rau,priceput sau nu ,omul ,av.PIPEREA isi face meseria.Ramane sa demonstreze ca dincolo de bani are pasiunea vocatiei.Nu fac parte din grupul celor 600 fiindca sunt din provincie, dar nici nu mor in primul rand de grija lor.Am mai zis-o si o zic din nou.Calul moare de batran si prostul de grija altuia.In alta ordine de idei am asistat la procesul unui coleg cu m.ap.n.pe tema pensiei avand la baza salariul mediu pe economie.La primul termen s-a prezentat din partea ministerului un maior drept consilier juridic care a depus si intampinarea.Sincer intr-un fel mi-a fost mila de el.A FOST PENIBIL.Presedinta completului,o fata tanara dar si desteapta “LA BAGAT SUB MASA DUPA CARE LA SCOS SI LA UDAT CU APA”.Concluzie :consilierii juridici aplica ordinele sefilor si atat.

 18. Fratauceanu
  ” Micul grup de la Cluj ” a fost format exclusiv din pensionari MApN , dar asta nu exclude eforturile facute si de ceillalti pensionari din toate structurile de ap.si siguranta nationala pt. apararea drepturilor noastre !

 19. sejc says:

  IN ULTIMUL TIMP AU APARUT DIVERSI CARE NE INDEAMNA( CHIPURILE NE VOR BINELE) SA RENUNTAM LA ACTIUNILE IN JUSTITIE IMPOTRIVA M.AP.N.,MAI,SRI.AMINTITI-VA CA MAI INAINTE ACEEASI INDIVIZI SUB DIVERSE PSEUDONIME NE SFATUIAU SA NU IESIM IN STRADA .CINE SUNT ACESTIA CARE NE POARTA ATATA GRIJA?ACESTIA SUNT ACUM CONSILIERI JURIDICI LA M.AP.N.,MAI,SRI SI II VOM INTALNI PE TIMPUL JUDECARII DOSARELOR IN JUSTITIE.DE CURAND AM CUNOSCUT UN ASEMENEA INDIVID MAIOR,CONSILIER JURIDIC CARE NU ARE ALTA VINA DECAT CA TREBUIE SA EXECUTE NISTE ORDINE FARA ACOPERIRE SI CARE SE FACE DE RAS SARACUL.

 20. sejc says:

  cati din cei ce dau sfaturi pensionarilor inca militari sunt parte a grupului de consilieri juridici ai M.AP.N.?Dragi colegi purtatori ai uniformei militare oare uitati ca viitorul va rezerva situatia noastra?

 21. Argus says:

  @ sejc,
  – Cu toata placerea si disponibilitatea raspund , in limita cunostintelor mele, la orice opinie pertinenta pe teme aflate in discutie, cu convingerea ca dialogurile oneste si civilizate, pe forum, pot fi de folos tututor celor interesati.
  – Nu pot fi insa partener si detest orice degenerare a dialogului pe forum in jigniri bazate pe speculatii sterile despre presupusele apartanente ale comentatorilor. Va invit la decenta si respect reciproc.

 22. parere personala says:

  @Argus
  Raspunsu la intrebarea privind aparitia Casei de Avocatura Pipera in peisaj o gasesti pe mhblogonline.blogsport….cu ceva timp in urma(se critica SCMD-ul pt faptul ca a indrumat gresit sindicalistii…si se recomanda C.A. Pipera).
  In rest citesc cu placere postarile tale,cred pertinente…sincer(plecand de la lipsa mea de cunostinte in domeniu)sper sa nu ai dreptate….doresc ca pensia mea sa nu scada si sa ramana pensie militara…chiar daca speranta,dorinta in real e imposibil de cuantificat in conditiile date)

 23. sejc says:

  @ARGUS.nu accept ca diversi indivizi ascunsi inapoia unor pseudonime sa se dea drept atotcunoscatori in ale justitiei si sa dea sfaturi cand nu li se cer.Deja asta imi miroase urat si imi jigneste inteligenta.Privind sfaturi juridice am si avem suficiente siteuri (avocat net si avocatura .com de exemplu)care acorda sfaturi de specialitate in mod gratuit si imi permit eu sa apreciez ,la lumina zilei.In asemenea conditii apreciez ca interventii apartinand lui Stelian p,Argus,Fratauceanu si altii sunt de natura a naste confuzii si la o adica cel putin mie mi se par rau intentionati.In nume personal te rog sa abandonezi comentariile legate de actiunile in justitie si sa inveti ca unde nu stii nu trebuie sa te bagi.Invata si de la mine.

 24. Argus says:

  @ sejc, Libertatea exprimarii opiniilor constituie un drept fundamental a fiecaruia dintre noi. Prin urmare, confruntarea parerilor contrare, dezbaterea argumentata, bazata pe respect nu ar trebui sa-ti “jigneasca inteligenta” ! Dimpotriva, capacitatea de dialog civilizat constituie un barometru al inteligentei, stimate SEJC !

 25. SEJC says:

  ARGUS-unde nu ma pricep ascult si tac.Prostia ,noastra a romanilor ,este ca acceptam cu greu ca sunt si lucruri pe care nu le stim.Polemica de dragul polemicii e aiurea.

 26. robert says:

  @ ARGUS, uite ca nu ai murit, cum credeam eu nevazanu-te intre comentatorii altui artico! Ma bucur maxim, nu de alta dar un doct mai doct decat tine pe juridic, mai rar bobocule, sa te-ngrop! Cu toate acestea as putea sa fac efortul supraomenesc si sa suport despartirea definitiva de tine. Adica definitiva, definitiva, nu doar schimbarea numelui cu care ne-ai obisnuit. Apropo: pentru altii poti sa incerci si rozmarin, salata, cartofi prajiti etc.

 27. Argus says:

  @ SEJC, perfect de acord.

  @ robert, uite ca nu mor caii cand vor cainii. In rest, sa auzim numai de bine.

 28. Ritzi Pitzi says:

  Si ca sa punem punct, astazi parlamentul a propus ca pensiile care vor scadea in urma recalcularii sa ramana nemodificate, adica cui ii creste ii creste, cui ii scade ramane nemodificata.

  La ce bun atata agitatie ?!

  Sa mai spuneti ca OUG trebuie contestata in justitie…