Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pakistanul îşi extinde capacităţile de producţie a materialelor nucleare

Mai multe imagini obţinute din satelit şi publicate marţi, 19 mai, arată că Pakistanul şi-a extins două complexe “cruciale” pentru programul său nuclear.
Potrivit experţilor de la Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS), fotografiile din satelit arată o amplă extindere a unui complex chimic din apropiere de Dera Ghazi Kahn, care produce două tipuri de uraniu (uranium hexafluoride (UF6) şi uranium metal), utilizate la fabricarea de arme nucleare.

Experţii au identificat noi facilităţi de producţie cu caracter industrial şi noi elemente de apărare aeriană.
Oficiali militari americani consideră că Pakistanul a înregistrat cea mai rapidă dezvoltare a programului nuclear în lume, cel puţin în ceea ce priveşte instalarea capacităţilor necesare producerii de material nuclear.

“Toate aceastea indică faptul că Pakistanul este angajat să-şi upgradeze şi să-şi consolideze arsenalul nuclear”.

ISIS avertizează că, având în vedere situaţia actuală din Pakistan, unde armata a lansat o puternică ofensivă împotriva talibanilor din nord-vest, “securitatea arsenalului nuclear (al ţării) ar fi pus sub semnul întrebării”.

Sursa: ISIS

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.