Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Păreri despre o lege a pensiilor militare

În ediţia electronică a Observatorului de Bacău, am dat peste un scurt articol semnat de un militar de carieră, Col.(r) Constantin Nour. Dl. colonel îşi exprima părerea vis-a-vis de un mare “off” al pensionarilor militari: era vorba despre legea privind pensiile militare.
Domnia-sa considera că l-ar costa mai ieftin pe premierul Ponta dacă “s-ar renunţa la principiul contributivităţii privind calcularea pensiilor militare”.

Totodată, dl. colonel era de părere că prin renunţarea la acest principiu, s-ar “face o ierarhizare corectă a pensiilor, după principiile militare”.
“Astfel, nu vom mai întâlni maiştri militari cu pensii mai mari ca a generalilor, sau ofiţerii  care au condus unităţi militare, cu pensii mai mici decât ale acelor militari care au lucrat în economia naţională, combinate, agricultură, canal”, afirma în articolul respectiv Col.(r) Constantin Nour.

Apreciind că “o evaluare ulterioară a pensiilor, după veniturile  obţinute de militari în cariera lor, este imorală şi o mare eroare”, domnia-sa a afirmat, totodată, că “OuG 1/ 2011, este imorală şi are un caracter distructiv, prin introducerea în formula de calcul, a unui element şi anume salariul mediu pe economia naţională, care nu a fost niciodată reper pentru stabilirea soldelor militare”.

Fireşte, de tot acest haos îl face vinovat  pe fostul ministru al Apărării, actualul vicepremier, Oprea.

“Oprea şi cu ai lui, în nemernicia sa, a lovit în toată ierarhia fostei armate”, este de părere dl. colonel.

În finalul articolului, dl. colonel trage un semnal de alarmă: “Aloooo!!!! Guvernul, aveţi o ordonanţă care vă papă banii nejustificat. O lege militară pentru pensionarii armatei va face ordine în buget”.
Să sperăm că vocea acestui cadru militar va fi auzită.

Sursa: Observatorul de Bacău

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

383 Responses to “Păreri despre o lege a pensiilor militare”

 1. gigimarga says:

  Toţi juriştii militari făcuţi din subofiţeri cu faculatate de drept on-line sau off-line au reprezentat pe izmenar în procesele cu membrii SCMDRR şi au debitat numai tâmpenii în faţa judecătorilor!

 2. marin says:

  Dupa ce am fost purtat din birou in birou cu un apel telefonic la sectii pensii militare pe aceasta tema ,in final am primit un raspuns de genul; cei care au trecut in rezerva prin aplicarea Hg 1294 ,adica dupa 2001 ,beneficiaza de prevederile S-1019. Asta a fost prin august 2012. Acuma sa vedem daca se tin de cuvint fiindca la astia cei azi nu-i miine. In rest cine a impartit si-a facut parte.

 3. al adin says:

  Eu zic ca s-a inteles acum ca 1294 se aplica cu anexele modificate de 1019, iar Gourkha prin citarea art 1 din 1294 da si baza lui 1019, adica pentru armata sunt specifice CD, CS si AC. Nu si CN.
  Eu zic ca e bine pt noi si cred ca cei de la Casa Sectoriala vor reverifica pana la finele lui 2014 dosarele si vor face indreptarile necesare.
  Specific ca nu sunt Cezar. Asta in cazul in care @marin a postat ca reply pt ce am zis anterior.

 4. Bovary says:

  …….,,g 1294 ,adica dupa 2001 ,beneficiaza de prevederile S-1019. Asta a fost prin august 2012. Acuma sa vedem daca se tin de
  SE REPETA MARLANIA CU 164 ….???

 5. LoremIpsum says:

  Mda, cam incepi sa imi dai dreptate ca la noi functiile sunt apreciate si nu omul atat la salarizare cat si la incadrare in grupe de munca si multe altele.

 6. kukhuri says:

  Nu esti de acord cu petitia,hortopane?

 7. LoremIpsum says:

  @Bovary
  Il gasesti in listele cu pensionarii militari in tabelul “Pensii militare peste 3000 RON cu cariera militara incompleta”, mai e unul tot cu 3 stele dar 48 de ani.

 8. indisciplinatu says:

  O fi, din moment ce dumneata confunzi scaderea nominala a unui salariu/solda cu scaderea puterii de cumparare!!!

 9. LoremIpsum says:

  Asa oi fi eu confundator, dar ma intreb de ce s-a intamplat “confuzia” asta numai la MM si subofiteri.

 10. Relutu says:

  Domnilor oare cine o fi muncitorul ofiterizat care a impestritat vocabularul juridic militar cu acea expresie stupida ” loc de munca”al militarului?
  Si credeti ca de capul sau a facut-o? Nu domnilor, nimicirea noastra a fost pregatita mult mai minutios decat isi imagineaza unii dintre noi, incepand cu “civilizarea” vocabularului (loc de munca!!!!!!?????) si terminand cu “civilizarea” legii pensionarii noastre.
  Spuneti-mi va rog si mie care este “locul de munca” al unui comandant de pluton si care experti “elaboratori” de HG1294 sau HG1019 au fost la “locul de munca” al acestuia? “Locul sau de munca” incepe de pe platoul unitatii de la Plenita si se termina pe la Prundul Bargaului sau Vatra Dornei, de la Dunare la Tisa.
  Voi ce ati facut in armata ati muncit? Nu ati desfasurat un program de pregatire de lupta si misiuni de lupta ca toti miliatrii acestei planete?
  Pai daca acceptati ca ati muncit, la ce va tot revoltati ba impotriva L119. ba impotriva L163 ca nu va plac, pai ele nu se refera tocmai la oamenii muncii?
  Prin HG1019 au incercat doar sa dreaga putin busuiocul recunoscand tuturor militarilor o minimala diferentiere fata de civili pentru a nu se trezi cineva sa ridice problemele “deranjante” ale sclavagismului in uniforma asa cum a facut-o Gourkha. Dar curios spiritul de turma flamanda si rea s-a manifestat promt, turma condamnand imediat pe cei carora li s-a dat intr-adevar complice o gura de oxigen, ca un gest chipurile reparatoriu si care recunoste nu? servitutile serviciului militar dar nu s-a “otarat” absolut deloc la manipulatori. Credeti ca nu se stia ca in acest mod se escaladeaza alt conflict intre militari, punand pe seful serviciului financiar in aceeasi grupa cu comandantul de pluton? Ba se stia dar tocmai asta era scopul, dezbina-i drace!
  Gourkha apreciez ca ai inteles ceea ce multi dintre noi nu au reusit si anume ca cel care ti-a furat bucata de paine, nu ti-o va inapoia de buna voie, doar pentru ca i-o ceri tu fluierand si huiduind.
  Nu va mai lasati manipulati cu terminologie care nu are nimic de a face cu specificul militar ci impuneti, nu cersiti recunoasterea dreptului.

 11. LICA says:

  Ma raliez 100% , stilului camaradului Gourkha.

 12. Marlon Juvet says:

  @Lica: iar te bagi în seamă Lica?

 13. calin says:

  Din convingere, mi-am dedicate viata acestei tari. Si nu oricum…ca ostean!
  Am inceput de jos si n-a fost usor! Printre altele, 3 luni la postul de santinela de la capatul pistei de la Otopeni, avea sa-mi aduca pentru restul vietii handicapul de a nu mai auzi normal. Daca n-am putut zbura-visul meu, am pastrat legatura cu cerul, poate in mod cinic, optand pentru o arma de elita, atunci, artilerie si rachete AA. Au urmat 12 poligoane la marginea marii. Comandant de pluton si apoi, baterie. Toate, trageri de lupta. Vagoane de rachete si munitii de 57 si 100 mm. mi-au trecut prin mana – si a fost pregatita pentru lupta nu inscriptionata si numarata in depozit! Nu mi-au lipsit nici masca si salopeta care ma fereau de vaporii mortali ai rachetelor si nici, ulterior, castile care, cica, m-ar fi protejat de salvele tunurilor din jurul meu. Nu cred ca este o grozavie mai mare sa-ti crape cozorocul si sa-ti intre camasa printre coaste din cauza presiunii, iar, la nici un metru deasupra capului, sa ai flacari de 7 metri in urma proiectilelor plecate spre tinta. Si nu cred sa fi trait multi “vorbitori” pe aceste “cai ”, mai nou, atat de batatorite, clipele de groaza cand, din cauza unui amplificator, tunurile din prima linie trag, din inertie, inca 3,4 salve cu teava la orizontala, mancand ca un buldozer din biuta. Daca erau cele din a doua linie? Sau, cum v-ati fi simtit cand, din aceleasi motive, cu alta ocazie, sa auzi dupa cateva ore ca proiectilele tale au cazut pe o scoala-noroc ca era vacanta!. Sau, ca racheta nu mai raspunde la comenzi si traiectoria era, fatal, cu “finalizare” pe Mamaia? Au murit oameni manuid tehnica asta. La pace! Pe decizia mea de pesie citesc, acum, “conditii deosebite” – Da! Au fost conditii deosebite! NU?

 14. Relutu says:

  Caline ma plec in fata comandantului care ai fost si nu doar ai stat cu curul pe lazile cu munitii ca subofiterul sau maistrul subit aruncat de tradatorii armatei in valtoarea dezbinarii acesteia, prin ridicarea surbelnitei la rang de general si incurajarea generalului la pensie de surubelnita ci ai fost utilizatorul nemijlocit al munitiilor doar pregatite si ingrijite de unii care au grupa superioara tie, tu ramanand doar cu acel CD ca si colonelul de la logistica sau plutonierul casier.
  Comandantul de pluton si companie la trupele terestre si pilotul la aviatie, (similarii) adica executantii nemijlociti ai misiunilor cu risc ridicat sau foarte ridicat in utilizarea explozivilor sau in contextul meteo-geografic si sanitar existent, sunt adevaratii expusi pericolelor si conditiilor grele (utilizati functie de specific superlativul potrivit) si de la care trebuie sa plece in jos adica tocmai invers ierarhiei gradelor si functiilor, celelalte grupe de munca, asta in situatia ca totusi se doreste hotarat mentinerea noastra in statutul si limbajul specific activitatilor civile.

 15. marin says:

  Caline ,chiar nu cred ca se poate asa ceva. Vrei sa spui ca ai primit o decizie acum prin care ai fost trecut din CS in CD. Cind ai trecut in rezerva?
  La modul cum ti-ai expus activitatea mai sus asa ceva este inadmisibil. Sa nu fie totusi o greseala.
  Nu pot sa cred ca seful contabil iesit la pensie in 3 o1. 2011 are CS iar tu CD. Curata bataie de joc. Fii tare .Toti trebuie sa luptam,sa facem front comun in asa fel ca aceste anomalii sa fie eliminate,activitatea fiecaruia sa fie asezata la locul cuvenit.

 16. calin says:

  @marin, relutu si cei care mai au indoieli…
  – nu-mi ridic statui, sunt mandru ca fac parte si din familia acestor fosti luptatori;
  – ce-am prezentat e 1/4 din cariera;
  – restul de 3/4 au fost in state majore de U si MU din mai multe arme, acolo unde e mai greu-operatii, informatii, cercetare, misiuni cu implicare si raspundere directa;
  – din 2004, ma “bucur” de pensie, iar la cei 40 ani (cumulat), un anume guvern a zis ca mai mult de 1950 lei nu merit (colonel cu peste 25 ani vechime reala);
  – cu chiu cu vai, am mai recuperat, dar…au ramas -500 fata de 2010;
  – mentionez ca nu m-am bucurat de “noutati”, am ramas pe “rit vechi”(!)- n-au avut timp pana acum sa-mi actualizeze nici veniturile, nici conditiile de munca, cu alte cuvinte sunt furat pe fata….
  – nu v-as dori sa luptati cu 3 entitati statale plus arhivele acestora in paralel cu o misiune sacra: a face acelasi lucru pentru tatal tau, veteran si slujbas in haina kaki, o viata intreaga, al aceluiasi stat atat de… “recunoscator”
  Poate intelegem, odata, ce ni se intampla!!

 17. Marlon Juvet says:

  “Ca să nu mai rămâie repetent şi anul acesta, mam’mare, mămiţica şi tanti Miţa au promis tânărului Goe să-l ducă-n Bucureşti de 10 mai.” Dacă ar fi reală (dar nu e, dintr-o serie de motive înrudite cu cele pe care le-am semnalat în cazul “domnilor” camarazi Lica şi Panait) asta ar fi prima concluzie subliminală dorită a se înşuruba în mintea audienţei. Adică un alt brav care nu a fost în stare să intre la o facultate civilă şi, ca să nu facă fecioru’ foamea, după serviciul militar şi cei doi ani obligatorii la strungul construcţiei comunismului, tăticu’, bine înşurubat pe undeva pe la vreun post cu putere de influenţă prin armata comunistă, l-a “rezolvat” şi l-a “băgat” la şcoala de ofiţeri. Mai departe, e clasica piesă cu “Duty, Honor, Country”, varianta în traducere furculisionică românească.
  Şi pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus pe rând Panait, pe urmă Lica şi acum Calin.
  Sunt curios domnu’ profesor de Jeopolitică, păstorul acestui blog ce concluzii a tras legat de I.P.-urile de pe care apar aceste produse. Şi dacă l-a citit, de exemplu, pe Antonio Momoc cu studiile sale asupra campaniilor din online-ul românesc (sunt cele mai bengoase şi nu e doar opinia mea).

 18. calin says:

  @marlonjuvet
  Incep sa regret ca mi-am exprimat si eu parerea pe aici. Credeam ca ma adresez unor fosti camarazi si tovarasi de suferinta. Trec peste faptul, chiar invocat, ca ar fi, totusi, putine persoane care-si exprima punctul de vedere, totul fiind o mistificare, dar nu pot uita ca in spatele celor care “au curajul” sa posteze, sunt poate sute, mii, zeci de mii de destine cu drum in viata similar.
  De unde aceasta rautate? Tata, bine “insurubat” in luptele din est, apoi din vest, simplu subofiter in Armata romana, dupa ce n-a uitat sa-mi dea cei 7 ani de acasa, atat mi-a zis: “Mai baiete, armata e grea. Ai incredere in fortele tale? Du-te!” Si m-am dus. Baremele medicale de la Academia tehnica mi-au barat prima optiune, asa ca am cautat alte variante, iar ce mi-a oferit viata, prin munca si efortul meu, fara proptele – oare de ce se invoca aspectul asta pentru orice reusita in viata?- n-am sa regret niciodata. Nu am de gand s-o demonstrez, dar sunteti undeva departe, departe de realitatile de atunci si de acum. V-a placut circul, l-ati comentat cu savoare, dar n-ati stiut ce realitati ascunde….

 19. Marlon Juvet says:

  @Calin: Personajul tău e fals, asta vreau să spun. Nu vreau să mă lansez aici într-o analiză de context pe ceeace pretinzi că eşti. O singură remarcă – luînd în calcul vârsta (care s-ar deduce foarte uşor) că o are personajul tău cu cea a “simplului subofiţer in Armata romana, bla bla, luptătoru’ pe doo fronturi” domnu tac’tu, apare un “gap”, o falie temporală de vreo douăj’ de ani care nu poate fi explicat decât prin aportul unui vecin de pe lângă casă, mai tânăr şi mai viguros. Îmi permit să cred că este singurul element real din biografia ta, aşa se construieşte un alterego viabil, o, cum îi spuneţi voi, Legendă / Legendare, plecând de la date reale.

 20. calin says:

  @marlon
  Nu te lansa! Oricum e periculos, atata timp cat nu se ridica ceata. Nu vrei sa vezi ce e dupa perdeaua mincinoasa. Te complaci in mijlocul personajelor false, iar realitatea se converteste si ea. Am 60 si bunul meu tata (pe mine poti sa ma injuri dar pe parinti, ai mei sau ai altora, sa nu-i vorbesti de rau!), 94. Unde-i falia temporala? Cred ca in capul tau! In fond, ce nu-ti convine din afirmatiile mele? Ca nu-nteleg.

 21. plotonierul says:

  @ Marlon Juvet
  Ati cam sarit calul, parerea mea. O fi de vina si sistemul asta alambicat de raspunsuri care deruteaza și dialogurile pe două articole simultan.
  Sa fiu eu in acestă postura, cu toate dubiile pe care probabil le mai aveti, mi-as cere scuze.

 22. Marlon Juvet says:

  Nu am de de să-mi cer scuze, sunt sătul de eroi din ăştia, care pretind că sunt ceeace nu sunt. Nu îmi bat capul să văd care ar fi scopul lor, doar mă amuz cand văd cu câtă seninătate sar toţi şi se lansează în dezbateri interminabile pe tema, pensia şi statutul lor, dacă da, de ce e atât, dacă nu, de ce şi tot aşa.

 23. spertuitu' says:

  Gata, linistiti-va! Ati reusit sa omorati tema…

 24. LICA says:

  PENTRU CANTARETII CONTRIBUTIVITATII FALSE.
  Domnule Premier V.Ponta , Doamna Ministru M.Campeanu,
  Va rugam sa rezolvati abuzul si nedreptatea facuta de catre guvernarea Basescu-Boc asupra profesorilor, invatatorilor, medicilor…, care s-au pensionat la termenul legal in perioada 2010-2013 si care au iesit cu o pensie batjocorita, micsorata foarte mult (cu cca.200-300 Ron), in comparatie cu alti colegi care au iesit la pensie inainte de 2010.
  Astfel, prin taierea salariilor cu 25% si prin diminuarea concomitenta a punctului de pensie facuta de catre niste minti bolnave,noi am suferit dupa o viata de munca cinstita,o mare nedreptate si un abuz imoral si ilegal comise de ticaloasa guvernare, de trista amintire Basescu-Boc.
  Dumnezeu sa va dea intelepciune in rezolvarea acestei nedreptati !
  Profesor pensionar V.B.

 25. Cornel says:

  Vă certați ca la usa cortului. Terminati cu toate porcăriile, interpretările si jignirile . Atâta timp cât nu ati pus nici măcar o virgulă la vreun ordin nu aveți nici dreptul s-o scoateți. Dacă sunteți înfierbântați ( cred că doar la minte mai puteți fi) faceți dracu o baie rece.

 26. LICA says:

  .*Noul program SENIOR ….pentru PENSIONARI *
  *Esti un cetatean pensionar bolnav si guvernul spune ca nu exista nici o
  ingrijire medicala la domiciliu disponibila pentru tine? Deci, ce faci?
  Planul nostru pentru pensionarii de 65 ani sau mai in varsta : vi se da o
  arma si 4 gloante . Vi se permite sa trageti in patru politicieni. Desigur,
  acest lucru inseamna ca veti fi trimis la inchisoare dar aveti avantajul ca
  veti primi trei mese pe zi, un acoperis deasupra capului, incalzire
  centrala, aer conditionat si tot suporul de ingrijire a sanatatii de care
  ai nevoie! Aveti nevoie de dinti noi? Nici o problema. Nevoie de ochelari?
  Asta-i grozav. Aveti nevoie de un nou sold, genunchi, rinichi, plamani sau
  inima? Sunt toate acoperite. Ca un bonus, copiii dvs. pot veni in vizita la
  dumneavoastra la fel de des cum o fac acum. Si cine va plati pentru toate
  astea? Este acelasi guvern care tocmai ti-a spus ca nu isi poate permite sa
  te ingrijeasca dupa ce ai platit 40 de ani taxele catre stat. Si poti sa
  scapi de 4 politicieni inutili, si in plus pentru ca esti un prizonier, nu
  trebuie sa mai platesti taxe pe venit . Este aceasta o tara mare, sau ce? *

 27. LICA says:

  Astazi 24 ianuarie 2013 presedintele Filialei Iasi a SCMD a avut o scurta intalnire cu primul ministru Victor Ponta, prezent in garnizoana cu ocazia sarbatoriririi Zilei Unirii.
  Intrebat fiind despre modul concret de solutionare a revenirii pensiilor militare diminuate la cuantumul lunii decembrie 2010 si mai ales despre termenul la care se vor repara nedreptatile savarsite de guvenul PDL la adresa celor 30.000 de rezervisti militari,vizibil surprins si contrariat de faptul ca inca mai avem nelamuriri legate de acest lucru (?) ,a raspuns textual ca : » Am vorbit cu Mircea (Dusa n.n.) si acesta o va rezolva asa cum am promis ».
  Biroul Operativ

 28. tepes says:

  iesti un prost . vorbesti ca un ziarist tip 1980.

 29. raduku says:

  Este CORECTA solutia bszata pe principiul CONTRIBUTIVITATII !!!
  UNII AU COTRIBUIT SUCCESIV TOATA CARIERA !!!
  Unii au fentato pe ultimul AN – cu calcularea pe ultimele 6 luni – pupamanisti de functii , s-au incadrati pe BAZA DE PILLE !!! proveniti din civilie – care
  pe perioadele anterioare au avut salarii mici ( deci cotributii mici ).
  Astors din urma vor POMANA DIN 2010 !!!

 30. gz says:

  Ai dreptate raduku dar este foarte greu de inteles de superiorii de tinichea care au luat functii in ultimele luni la apelul bocancilor iar acum cersesc pensii militare

 31. VISO says:

  Gradele obtinute multumita slugarniciei politice poate fi un impediment major in recunoasterea faptului ca si-au calculat pensiile pentru perioade de 3-6 luni inainte de pensionare iar cei care au tras din greu pentru pensie sa ramina asa cum sunt. Rusine!

 32. Maiorul DLEN says:

  Are mare dreptate dl.colonel. Acea lege tembelistica,expresie a slugarniciei,,capitanului izmana” constituie bomboana otravita de pe coliva armiei romane. Un,,plotoner”ramane tot acelasi,indiferent cat l-au aburcat neispravitii. Mai ales in situatia celor ce ne-am distrus sanatatea si visurile pe santiere. Pe latraii de pe margine as fi vrut sa-i vad comandand puscariasii si analfabetii Romaniei. In timp ce tu,ca ofiter si comandant,erai trezit in toiul noptii pentru a aplana o incaierare intre penalii aliberati conditionat si echipati in uniforma armatei,dl,,plotoner”tragea la aghioase fericit ca a mai pacalit o zi. Iar la pensie sigur ca a urlat din toti bojocii cerandu-si,,drepturile”. In 12 ani de dormit in baraci cu plosnite,paduchi si raie n-am avut macar un revelion in familie.De paste si craciun nici nu putea fi vorba. E timpul dreptatii.Cat mai suntem vii. Post mortem nu ne intereseaza!