Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Păreri vis-a-vis de declaraţiile lui Traian Băsescu despre abdicarea Regelui Mihai

Regele Mihai, Principele Duda si Traian Basescu.old.cotidianul.ro

După subiectul aruncat pe “piaţă” cu regionalizarea, Traian Băsescu a mai lansat o altă temă de discuţii. Astfel,  Traian Băsescu a declarat, pe 22 iunie, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost “un act de trădare” . El a mai spus că “relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală”.

“Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Băsescu.

“Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război – şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?”, a comentat Băsescu.

La aceste afirmaţii, firesc, au apărut unele reacţii. Printre ele, le amintim pe cele ale unor personalităţi din viaţa publică şi politică.
Eurodeputatul PDL Cristian Preda susţine, pe blogul său, plecând de la un citat din politologul Ghiţă Ionescu, că “între 1940 şi 1944 Ion Antonescu a fost conducătorul statului, cu puteri depline, în timp ce Regele era “pur ornamental”, iar Petru Groza era “şi prim-ministru, şi slugă la ruşi”.
Cristian Preda, a postat un citat din cartea “Comunismul în România” a lui Ghiţă Ionescu, despre care spune că este “acel politolog român care a dat numele programului în cadrul căruia preşedintele Băsescu a ţinut un discurs la London School of Economics acum câteva săptămâni”: “Noul guvern [din septembrie 1940] reprezintă o asociere a Generalului Antonescu cu Garda de Fier, sub conducerea lui Horia Sima. Sima însuşi era Vicepreşedinte al Guvernului, iar Garda deţinea, printre alte ministere cheie, şi pe acelea de interne şi externe. Garda dorea să abolească monarhia, dar Antonescu a realizat un compromis, printr-un decret din 5 septembrie 1940, prin care se stabilea că Regele dăduse puteri absolute Primului Ministru. La 6 septembrie, noul rege s-a găsit în prezenţa unui guvern în faţa căruia era clar că el trebuia să reprezinte doar un simbol şi să nu ia deloc parte activă la conducerea statului. Din acel moment, Regele Mihai s-a retras într-o izolare tăcută, dar în mesajele sale radiofonice din Ajunul Anului Nou, el lăsa ţării impresia, an de an, că urmărea cu atenţie situaţia”.

Preda adaugă că “între 1940 şi 1944, Antonescu, având  «puteri depline», nu a fost un banal premier, ci «conducătorul statului», Regele fiind în acea perioadă pur ornamental”.

“Era, în schimb, şi prim-ministru, şi «slugă la ruşi» Petru Groza, cel care l-a silit pe Mihai I să abdice, sub ameninţarea pistolului. Istoricii spun că Groza îşi luase la el pistolul, ca nu cumva să fie arestat, aşa cum se întâmplase cu Antonescu în august 1944″, adaugă Preda.

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, la rândul său, de pe poziţia de istoric, că “afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu despre Regele Mihai reprezintă un fals istoric şi o lipsă de eleganţă la adresa unui fost şef de stat”.

“Există două perspective din care trebuie să privim aceste declaraţii, una este din punct de vedere istoric. În acest sens, declaraţia preşedintelui reprezintă un fals istoric. Pe de altă parte, din punct de vedere cetăţenesc, este o declaraţie lipsită de eleganţă la adresa unui fost şef de stat, al unui predecesor, dacă vreţi” , a declarat Cioroianu, citat de MEDIAFAX.

Liderul PNL, Crin Antonescu, i-a adreasat, joi, 23 iunie, o scrisoare Regelui Mihai în care îi cere iertare, în numele tuturor românilor, pentru jignirile pe care şeful statului român, Traian Băsescu, catalogat drept un “apatrid moral”, i le-a adus, săvârşind astfel o “agresiune stupidă şi ticăloasă”.

“Majestate, Vă scriu în numele tuturor românilor, republicani sau monarhişti, care-şi iubesc ţara şi îşi respectă istoria. Aţi fost jignit încă o dată şi am fost cu toţii jigniţi încă o dată de către un apatrid moral, care se află astăzi, vremelnic şi din ce în ce mai abuziv, în fruntea statului român. În numele tuturor compatrioţilor mei care Vă respectă ca pe un simbol al istoriei noastre, Vă cer eu iertare pentru această agresiune stupidă şi ticăloasă”, îi scrie Antonescu Regelui Mihai.

Preşedintele PNL îi mai transmite Regelui Mihai că îi este alături.

“Suntem alături de Majestatea Voastră pentru ceea ce aţi reprezentat şi reprezentaţi, din respect pentru istoria şi demnitatea României”, mai scrie Antonescu.

Sursa: blog Cristian Preda, MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

52 Responses to “Păreri vis-a-vis de declaraţiile lui Traian Băsescu despre abdicarea Regelui Mihai”

 1. Don Corleone says:

  subscriula cele spuse de partizanul,1983,
  Poate ne spuneti ceva si despre rebeliunea legionara,cum a fost inabusita,de catre cine,si ce facea regele mihai in acest timp
  @Directia Generala de Informatii a Armatei(DGIA)
  Timpurile v-au depasit demult.Ati ramas ancorat in vremurile “bune” cand “taiati si spanzurati” dupa bunul plac doar de dragul de a arata ca aveti “activitate” si gaseati nume de informatori si spioni(inclusiv notele lor informative) dupa numele scrise pe crucile din cimitire.Un pic de modestie nu v-ar strica si un pic de postare mai scurtuta.Va doare pe dvs de siguranta nationala asa cum ma doare pe mine de micul dejun al Papei.In schimb va doare rau de banuti fira-r ei sa fie ca fac din om,NEOM!

 2. Don Corleone says:

  Da stiu am scris cu greseli din viteza,dar nu tastatura e de vina(cum se scuza altii) ci chiar eu ca ma grabii bre!