Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Parlamentul elveţian votează “da” pentru achiziţia de Gripen E

Gripen EF zburand in Elvetia

Gripen EF zburand in Elvetia

Standerat, una dintre cele doua camere ale parlamentului elvetian, a votat în majoritate pentru anularea pragului de cheltuieli pentru achiziţia de avioane Gripen E pentru Elveţia.

Consiliul Statelor (Standerat), una dintre cele doua camere ale Parlamentului elveţian, a votat “da” cu o majoritate absolută pentru anularea pragului de cheltuieli pentru achizitia de Gripen E pentru Elvetia.

Statderat votase deja în favoarea achiziţiei de Gripen E – avionul multirol de următoare generaţie al Saab – şi pentru un fond special de achiziţie, în martie, anul acesta. Votul a întrunit o majoritate absolută clară, de 27 de voturi pentru la 17 voturi contra. Astfel achiziţia are sprijinul necesar în ambele camere. La finele actualei sesiuni parlamentare, pe 27 septembrie, ambele camere ale Parlamentului elveţian, Standerat şi Consiliul Naţional (Nationalrat), vor relua şi vor vota din nou toate deciziile federale adoptate în cadrul sesiunii, inclusiv achiziţia de Gripen E.

Dacă voturile vor fi reconfirmate de camerele reunite, procedura elveţiană prevede convocarea unui referendum public pentru achiziţia de Gripen, înainte de a fi făcută o comanda pentru avioane.

Elveţia intenţionează să comande 22 de avioane de luptă Gripen E de la Saab, urmând să semneze contractul în 2013 iar prima plată o va face la un an după aceasta. Guvernul suedez garantează Elveţiei un preţ fix de 3,1 miliarde franci elveţieni (3,2 miliarde dolari).

În conformitate cu politica de offset, Saab s-a angajat în Programul de Participare Industrială Elveţiană semnând deja 456 de contracte cu 117 firme elveţiene, contracte evaluate la 315 milioane de franci elveţieni. La finele lui 2012, Saab şi partenerii livraseră aproximativ 250 milioane franci elveţieni (205 milioane euro) în afaceri cu peste 100 de companii elveţiene.

Spre comparaţie Fabrica de Avioane din Craiova a fost salvată în 2012 de la prăbuşirea totală de o finanţare de zece milioane de lei (2,2 mil euro) pentru repararea a două  (?!) avioane IAR 99 aparţinând MApN.

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Parlamentul elveţian votează “da” pentru achiziţia de Gripen E”

  1. Dani says:

    Lasa ca mai bune sunt vechiturile ruginite F-16 block 25 de pe vreamea lui Stefan ce; mare Asa l-a scapat Baroso pe masa verde de furia poporului.Pe bani grei.