Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Participarea Romaniei in Irak: 116.000 lei/zi in primele 6 luni din 2008

In urma efectuarii unor calcule financiare de catre expertii Money Chanel, mentinerea trupelor romanesti in Irak se ridica la 116 mii de lei pe zi. Suma alocata pentru intregul an se ridica la aproximativ 46 de milioane de lei, adica putin peste jumatate din cheltuielile de anul trecut.

Potrivit acestui calcul fiecare roman a contribuit – in primul semestru al acestui an – cu un leu la razboiul din Irak. Suma pare a fi in scadere daca tinem cont de faptul ca in 2007, acelasi roman a platit 4 lei pe zi. Chiar si asa, ea trebuie justificata, mai ales ca vorbim despre bani publici.

Potrivit Ministerului Apararii, “defalcarea acestor fonduri utilizate constituie informatii clasificate si, conform prevederilor Legii nr.544/2001, art. 12, alin. (1), lit. a) sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor”. Putem insa sa intuim traseul banilor spre Irak: pe langa diurne, bugetul prevazut de Ministerul Apararii mai trebuie sa acopere transportul soldatilor, hrana si cazarea lor, echipamentele militare, dar si asigurarile pentru tehnica de lupta si cele de viata. In cifre, asta inseamna aproape 46 de milioane de lei, respectiv suma prevazuta anul acesta pentru Irak.

Cifrele sunt considerabil mai mici fata de cele din 2007, cand Ministerul Apararii a pus la dispozitia trupelor din Irak peste 88 de milioane de lei. Nu mai vorbim de 2004, varful contributiei in bani a Romaniei la razboi – peste 126 de milioane de lei, adica 5,5 lei de roman.

Din datele oficiale prezentate de autoritati, in acest moment in Irak Romania are 500 militari. Numarul lor ar putea scadea din 2009 cu 100, ceea ce va duce si la o reducere a cheltuielilor. Nu inseamna neaparat si o reducere a numarului de romani de pe teritoriul irakian.

Reprezentanti din Ministerul Muncii spun ca, in acest moment, in Irak lucreaza intre 800 si 1.000 de romani – sudori, electricieni, zugravi sau asistenti sociali. Atractia este una pur financiara. Cele mai mici salarii sunt cuprinse intre 1.000 si 1.400 de dolari.

sursa: Money Chanel

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.