Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Patru militari români au fost răniţi în Afganistan

MRAP

Duminică, 1 mai, în jurul orei 05.30, un autovehicul blindat, tip MRAP, aflat în misiune cu militari din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, pe autostrada A1 în Provincia Zabul, Afganistan, a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.

În urma deflagraţiei, care a provocat răsturnarea vehiculului MRAP, locotenentul George Olteanu a suferit leziuni în zona spatelui şi la muşchii piciorului stâng, plutonierul major Marius Apostol are glezna piciorului stâng fracturată şi caporalul Daniel Riza a suferit o ruptură de ligamente la genunchiul stâng, starea lor fiind stabilă. Al patrulea militar aflat în vehicul, caporalul Nicolae Barbu, care a acuzat doar lovituri superficiale, şi-a reluat activitatea în Baza Lagman.

Locotenentul Olteanu, plutonierul major Apostol şi caporalul Riza au fost evacuaţi către Spitalul Militar din Kandahar, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Deşi cantitatea de explozibil utilizată în atac a fost foarte mare, fapt care a dus la răsturnarea vehiculului tip MRAP, gradul ridicat de protecţie asigurat de blindajul maşinilor de luptă folosite de forţele NATO în Afganistan a dus la salvarea vieţilor militarilor români.

Vehiculele tip MRAP au fost împrumutate de militarii români de la armata americană în urma unei solicitări făcute de preşedintele Traian Băsescu. Solicitarea a fost făcută ca urmare a lipsei de protecţie oferite de TAB-uri şi Humvee-uri lucru care a dus la numeroase decese în rândul militarilor români dar şi ca urmare a neputinţei armatei de a asigura vehicule performante militarilor din Afganistan.

sursa: Biroul de presă al MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Patru militari români au fost răniţi în Afganistan”

 1. altfel says:

  Textul asta provine integral de la Biroul de presa al MApN?! Adica, Biroul de presa al MApN vorbeste despre “neputinta armatei de a asigura vehicule performante militarilor din Afganistan”? Sau a fost elaborat de Cotroceni, ca sa vedem noi cum a salvat presedintele viata militarilor romani? Ca eu n-am mai auzit ca vreun minister sa vorbeasca despre propria neputuinta, prin Biroul de presa! Un minister ia act de propria-i neputinta, daca e cazul, si ia masuri sa nu ramana asa, ca doar nu este doar “fotograful propriei neputinte”!

 2. octavian says:

  http://www.mapn.ro/cpresa/13645_Comunicat-de-pres%C4%83

  Biroul de presă o spune astfel încât să nu arate neputința.

 3. cosmin says:

  daca armata este neputincioasa , in a asigura vehicule adecvate , de ce-i trimite in afganistan ? sa-si riste viata inutil ? pentru ce ?

 4. Costel says:

  niste idioti dom’le…

 5. TOPGUN says:

  NU V-ATI PRINS?????

  SCAPA CINE POATE?????
  OPREA, VRETI SA FACA INFARCT, DACA VA DA SALARIU SI PENSIE ATATA VREME ??????
  II MAI TRIMITE NITEL IN AFGANISTAN,NITEL IN IRAK,NITEL IN LIBIA,CU FREGATA SI TOT ASA PE UNDE SUNT CONFLICTE,DOAR, DOAR O SCAPA DE NOI,DE VOI!!!!!!

 6. CopperNick says:

  Desi au trecut 20 de ani de la revolutie, intre modul de gandire al liderilor nostri temporari si cel al liderilor marelui vecin de la rasarit in ceea ce priveste protectia trupelor pe front pare ca nu e nici o deosebire.

 7. RUMANU says:

  Nu am mai intrat de mult pe acest site si asta pentru ca subiectul principal al comentariilor era pensiile militare, indiferent de articol. Ma minunez ce vad acum. In primul rand, un articol preluat partial de pe site-ul MApN cu adaugiri insa avand ca sursa biroul de presa. O fi profesionist si deontologic?!! In al doilea rand, vreau sa cred ca “cei care arunca un ochi” pe acest site au o anumita cultura, in special militara. MApN ar cumpara cele mai performante avioane, fregate, submarine si TAB-uri daca ar avea alocat bugetul necesar acestor achizitii. In al treilea rand, decizia trimiterii trupelor in COSMOS nu este luata de MApN. Sfat: inainte sa apasati pe taste ar fi mai mult decat bine sa va documentati. Riscati sa contaminati si alti oameni cu ideile false emanate din capusoarele dumneavoastra.
  PS. nu sunt portocaliu, rosu sau albastru desi tin cu STEAUA.

 8. Bure Bista says:

  @Rumanu

  Dotarea trupelor din TO tine de management mai mult decat de bani. Vezi cazul Piranha.

  Apropos de bani. Arunca o privire in curtea MApN dinspre Mariott si o sa vezi un adevarat parc auto de masini occidentale exclent utilate cu optionale. Deci bani sunt. Mai trebuie sa-i si cheltuiesti cu capul.

  Dupa decizia de achizitie a unor F16 second hand la pret de avioane noi (e drept alt model) ma indoiesc ca “MApN ar cumpara cele mai performante avioane, fregate, submarine si TAB-uri daca ar avea alocat bugetul necesar acestor achizitii”.

  Sa ne auzim cu bine.

  Ma bucur si eu sincer ca mai dezbatem si altceva decat pensiile militare.

  Dumnezeu sa-i ajute pe baietii raniti ca sa revina sanatosi la familiile lor.

 9. SHAHAB KARRAR says:

  Vai ,Steaua, a mancat bataie de la fraierii aia de la Rapid!!!!!!
  Saracul nea Jiji,a mers si la Athos,s-a rugat si tot degeaba!!!!!
  Sa mancam asa o bataie?????? Lasa ca ne revenim!!!!! Sa fim optimisti!!!!
  Mi-a placut comentariul RUMANULUI,pertinent si la obiect!!!!!
  Sa intrati mai des pe acest site,mai ales ca sunteti stelist,ca si mine!!!!!
  Bingo!!!