Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

PDL îşi manifestă făţiş intenţia de diminuare a pensiilor militare

În cursul dezbaterilor din Parlament, de la Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, în cadrul cărora trebuia aprobată OUG1/2011 privind măsurile de recalculare a pensiilor militare, membrii PDL au părăsit şedinţa întrucât ceilalţi parlamentari doreau adoptarea unui amendament care prevedea ca pensiile militare care în urma recalculării ar fi fost diminuate acestea urmau să fie plătite în cuantumul vechi.

Mai precis, poziţiei opoziţiei i s-au raliat şi parlamentarii UDMR şi UNPR care au susţinut adoptarea amendamentului. În această situaţie amendamentul avea şanse să fie adoptat.

Ca urmare parlamentarii PDL au părăsit sala de şedinţe lăsând comisia fără cvorumul necesar adoptării unei decizii.

Membrii PDL au invocat faptul că nu cunosc impactul financiar al unei astfel de măsuri.

Acest lucru atestă faptul că intenţia PDL a fost de la început de reducere a pensiilor militare nu de recalculare a acestora.

Stire in curs de actualizare

InfoMondo Militar

UPDATE 1

Retragerea de la dezbateri lor a avut loc după ce membrii comisiei au respins, cu 12 voturi împotrivă, propunerea deputatului PDL Gelu Vişan de amânare a dezbaterilor cu o săptămână pe motiv că nu există un punct de vedere al Guvernului şi al Ministerului de Finanţe cu privire la impactul bugetar pe care l-ar avea cinci amendamente aduse acestui proiect de act normativ, amendamente ce au fost adoptate în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor şi care, potrivit secretarului de stat în Ministerul Apărării Mihail Vasile-Ozunu, sunt susţinute de ministrul Gabriel Oprea.

Vişan a propus invitarea la următoarea şedinţă a ministrului Apărării, Gabriel Oprea, şi a ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, propunerea fiind respinsă, de asemenea, la vot.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru muncă, Victor Paul Dobre, a declarat că dezbaterile vor fi reluate săptămâna viitoare. “Astăzi am avut în discuţie OUG nr. 1/2011. A fost prezentată ordonanţa, împreună cu o serie de amendamente însuşite de Comisia de apărare, şi am fost informaţi că sunt însuşite şi de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), de către secretarul de stat Ozunu. Din păcate, nu am putut trece de dezbateri generale, întrucât, la solicitarea colegilor de la PDL, s-a încercat amânarea şedinţei. Neobţinându-se, s-au retras şi, din lipsă de cvorum, am suspendat şedinţa, urmând să reluăm dezbaterea săptămâna viitoare”, a spus Dobre.

Potrivit deputatului Niculae Mircovici, sunt cinci amendamente aduse OUG nr. 1/2011, acestea fiind formulate de Comisia pentru apărare, la propunerea sa şi a unor deputaţi care sunt de la diferite partide, inclusiv PDL, dar şi de la opoziţie. “Aceste cinci amendamente vizează spiritul OUG 1/2011. Noi nu am fost împotriva prevederilor ordonanţei, ci am vizat doar o rezolvare corectă a unor cazuri care sunt prevăzute în ordonanţă. De exemplu, ordonanţa prevedea că în situaţia în care nu se găsesc documentele financiare pentru recalcularea pensiei, să se folosească salariul mediu brut pe economie al perioadei respective. Noi am venit în Comisia de apărare şi am spus că nu este nevoie să apelăm la salariul mediu brut decât pentru perioada anterioară anului 1952, pentru că, după acest an, există memoriile originale, adică dosarul fiecărui cadru militar unde sunt prevăzute solda, gradul şi funcţia pe care a avut-o. Or, în legislaţia vremii ştim cât era în 1980 funcţia de căpitan, ştim cât era în 1960,” a spus parlamentarul.

Potrivit deputatului Mircovici, nu este nevoie să apelezi la salariul mediu brut atâta timp cât ai posibilitatea să scoţi din dosarul original al ofiţerului ceea ce scrie în statul de plată. El a adăugat că nu există cazuri de ofiţeri, subofiţeri sau maiştri militari din armata română care să nu aibă acest dosar, pentru că în arhiva armatei române nu este o harababură. “Noi atunci când vorbim despre negăsirea unor documente de evidenţă contabilă, state de plată, ne gândim la faptul că au avut loc atâtea restructurări în armata română şi volumul de documente este atât de mare, când ne referim la statele de plată lunare, încât este imposibil ca într-o perioadă atât de scurtă să găseşti aceste state de plată. Şi nu poţi crea o situaţie de inechitate în care unii să primească pensie pe baza soldei pe care o au în statul de plată pe care l-ai găsit, iar altuia, la care ştii cât a avut salariul din memoriul original, să-i aplici salariul mediu brut pe economie. Este o inepţie. Şi acesta este motivul pentru care am cerut în Comisia de apărare – şi Comisia de apărare în marea majoritate a fost de acord – să adopte acest amendament”, a explicat Mircovici.

În ceea ce priveşte al doilea amendament adus OUG nr. 1/2011, acesta stipulează ca în cazul militarilor pentru care rezultă din recalculare o sumă mai mică a pensiei, să se păstreze suma avută în plată. “Acesta este un amendament pe care îl veţi găsi în toată legislaţia lumii. Oricând vrei să faci o recalculare, aşa cum s-a făcut prin Legea nr.19/1998, s-a prevăzut ca în situaţia în care prin recalculare rezultă un cuantum mai mic, se va plăti cuantumul aflat în plată”, a spus deputatul.

El a explicat cum s-a ajuns la acele “pensii nesimţite” la care face referire premierul Emil Boc şi a subliniat că situaţia lor s-ar fi putut rezolva pe cale administrativă, prin Ministerul de Finanţe. “Situaţia acestor pensii este următoarea: a apărut la un moment dat în legislaţie că pensia este un anumit procent din venitul ultimei luni – în cazul aviatorilor, al parlamentarilor, al magistraţilor. Aici s-a produs o ticăloşie din partea unora dintre ei, care ar trebui să răspundă dacă nu penal, măcar material, prin a da înapoi banii pe care i-au luat. De exemplu, dacă a avut 6.000 de lei salariul, la pensie trebuia să primească 80% din această sumă”, a explicat Mircovici. El a explicat că au existat cazuri în care o persoană, ştiind că va ieşi la pensie în luna decembrie, şi-a amânat toate plăţile ce au putut fi amânate. “De exemplu, cel care a luat al 13-lea salariu şi-a amânat primirea acestuia în decembrie, cei care primeau indemnizaţie de concediu au amânat-o pentru luna decembrie, în cazul aviatorilor – cel care ieşea la pensie a preluat toate zborurile, salturile cu paraşuta etc. Şi, atunci, la un moment dat, a ajuns la ultima lună pentru care se calcula pensia de la un salariu normal de 6.000 de lei la 30.000 de lei şi s-a calculat 80% din 30.000 de lei. În astfel de situaţii, trebuia să intervină administrativ statul şi să spună că s-a făcut o greşeală de calcul la pensie.(…) Şi, în termen de trei ani, să se ia înapoi toate sumele care s-au primit peste suma normală ce i s-ar cuvenit ca pensie. (…) Aceste situaţii ar trebui administrativ rezolvate, fără intervenţia parlamentului”, a conchis Mircovici.

El a adăugat că MApN susţine aceste amendamente.

AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

323 Responses to “PDL îşi manifestă făţiş intenţia de diminuare a pensiilor militare”

 1. virgilius says:

  Cred ca nu ati inteles ce am postat eu. SAu ati citit pe sarite. Principial nu sunt impotriva mentinerii cuantumului celui mai avantajos insa cu anumite mentiuni pe care le-am expus. E corect oare sa se mentina in plata pensiile de peste 100 de milioane lei vechi in conditiile in care se stie clar ale cui sunt, ale unor spagari si smenari, pensii obtinute fraudulos prin fel de fel de artificii? E constitutional? Cum am mai citit, smecheria a devenit element curat constitutional, coane fanica nedumiritule? Poate intr-o tara dezvoltata, cu resurse uriase si nevandute pe nimic de guvernarile haotice o pensie de 2000-3000 euro pentru un colonel care a activat in Armata , nu prin alte institutii la caldurica( fara aplicatii, alarme, exercitii, fara misiuni in locuri fierbinti), ar fi ceva obisnuit si normal. In situatia noastra, coane fanica zis nedumiritul, nu se poate admite ca unii profitori sa-si traga pensii de peste 100 milioane lei vechi (si culmea, nici nu se stie cu siguranta pe unde s-au fofilat! ca in Armata nu prea au activat, se pare!)iar un chirurg de renume, de exemplu sa aiba de 10 ori mai putin. De aceea, inchei din nou cu VIVAT REVIZUIREA, JOS PENSIILE NESIMTITE, BANII INAPOI DE LA SMECHERI!!!!!!!!!!

 2. ciprian says:

  @virgilius
  Hai sa vedem ce prevedea L164, daca nu stii, iti spun eu cateva elemente:
  – pensia se calcula pornind de la 60% din ultima solda. Pentru fiecare an ce depasea vechimea de 20 ani se suplimenta cu 2%. Apoi se adauga procentul de pensie suplimentara si OMM.
  – pensia nu putea depasi cuantumul ultimei solde care se forma din urmatoarele elemente (maxim posibil): solda de functie, solda de grad, indemnizatia de dispozitiv, vechimea, salariul de merit, idemnizatia de comanda.
  Acum, spune, daca ai cunostinta, ce colonel putea depasi valoarea de 100 milioane lei vechi?
  Parerea mea (pentru mine este certitudine) este ca NUMAI OFITERII MAGISTRATI!
  Acum, cu toata retorica ta, corecta spun eu, te anunt ca pensiile NESIMTITE, vor ramane in plata. De ce? Simplu. Pentru ca CC a declarat ca statutul magistratului este CONSTITUTIONAL, nu legal. Adicatelea, modul de calcul a pensiei lui nu poate fi stabilit de parlament, decat daca se umbla un pic la CONSTITUTIE.
  Deci, sunt doua categorii de urangutani evoluati (conform teoriei lui Darwin):
  – urangutani evoluati constitutional;
  – urangutani evoluati legal.
  Cei din urma se frig unii pe altii la greu, primii ii frig pe cei din urma si se scarpina intre ei.

 3. virgilius says:

  Ce mai tura vura? Sa fie publicate toate pensiile militare in plata in luna dec 2010 mai mari de 5000 lei si sa se spuna clar cui apartin( grad avut la pensionare, nume, prenume, ce functie a detinut, la ce varsta a iesit la pensie, baza de calcul ) si sa vedeti surprize mai ceva ca la zana surprizelor. Chestia cu magistratii o sa cada ( foarte putini dintre cei vizati cred ca sunt magistrati). Si cred ca e ceva absolut normal, in fond e vorba be bani publici, deci modul de cheltuire a lor trebuie facut public. Ce mare secret deconspiram cand o sa vedem un tabel in care o sa apara niste coloneli ( in nici un caz magistrati) care au iesit la pensie la 47-50 de ani si au nenicule o pensioara de 8000-9000-10000-11000-12000……..lei noi si culmea (!!!!!!!!!!!!) au cam fost tangenti cu Armata, cu privatiunile vietii de militar. Nu e vorba de celebra de acum capra a vecinului, e vorba de eliminarea smecherilor si a smecheriilor! VIVAT REVIZUIREA1 BANII INCASATI FRAUDULOS INAPOI !

 4. tupak amaru says:

  virgilius esti ” virusat” de portocalii . omul iti explica ce spune legea , pe indelete si tu faci pe nestiutorul . parca spuneai despre altii ” ati citit pe sarite ” .
  ai citit legea . ma indoiesc . altfel ai intelege ca este imposibil sa ai o asemenea pensie , ca militar . ca civil este posibil . daca o pensie este frauduloasa , este simplu de rezolvat cazul , nu trebuie schimbat tot sistemul legislativ .

 5. alt anonim says:

  virgilius,
  si tu esti un frustrat si marginalizat al sistemului.
  Suferi nespus de mult dupa capra vecinului care e mai grasa si da mai mult lapte si aceasta boala ti-a afectat grav ratiunea. Esti plin de venin si ura ca o basica puroioasa, gata sa se sparga. Esti de compatimit. Vai tie!

 6. cata_strophik2010 says:

  Ieri trebuia sa se dezbata in Comisia de munca din CD, OUG 1/2011.Stie cineva daca s-a dezbatut si ce s-a adoptat?Multumesc.

 7. nellu says:

  mai virginilingus
  ESTI DUS RAU MAI BAIATULE, CE CAUTI TU PE AIST FORUM PROSTUTULE?AI GRESIT ADRESA ,DU TE LA PDL FRAIERE ,TE DAI SI DESTEPT NU???PAI CE SOLDA DE MILITAR CU PROCENT DE 60 SI MAI MULT PUTEA SA DEA O PENSIE DE 8-12000 MII LEI MAI FRAERE??MA ENERVEZI DAR TARE RAU ESTI DUS.aI VAZUT COMUNICATE OFICIALE CARE AU SPUS CLAR CA DIN CEEA CE ESTE PESTE 5000 NUMAI DOUA SUNT ALE LUI POPESCU SI BADALAN MAI TUTA.CE M— MAI VREI???ESTI VRE UN FOST MAGISTRAT MILITAR SI VREI SA TI DISCULPI CUANTUMUL PENSIEI??DACA NU ESTI UN REBUT AL ARMATEI SI MI PARE RAU CA NU TE AM INTALNIT PE UNDEVA SA TE PUN PE DIRECTIE IN SENSUL BUN ,NU CU BATAIA CA ERA DEJA TARDIVA.IN NICI UN CAZ MAGISTRATI DE UNDE AI SCOS -O??DE COLONEI SI NU GENERALI??APROPO DE CAPRA VECINULUI DE MAI SUS POMENITA,N AI VREA SA VII LA CAPRA MEA SA TI DAU [T]ATA N GURA ?TREBUIE SA TE MATURIZEZI BAIETE.SI GATA …A CAZUT CHESTIA CU MAGISTRATII…TARE P—T MAI ESTI ,DE NE CREZI ATAT DE FRAIERI ,INCAT SA ACCEPTAM INEPTIILE TALE.RUSINE SI NU MAi intra pe forum ci acest virginilingus ,ca or sa te ia toti la ,pardon pe la ..spate.

 8. nellu says:

  Am recitit si vad ca” fraere” ti se potriveste ,e in argou de Pantilimon,nu meriti varianta corecta,asa ca cum gandesti asa primesti.

 9. alt anonim says:

  cata_strophik2010,
  da, din pacate … dar mai bine, citeste aici:

  http://groups.yahoo.com/group/roarmy230/message/14478

 10. fagarasanu says:

  sa radem cu generalul Oprea si cu armata sa din plastilina
  24/05/2011
  Astazi am dezbatut si votat in Comisia pentru Munca, Proiectul de lege privind aprobarea OUG 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (PL-x 158/30.03.11).

  Desi ministrul Oprea a iesit public si si-a aratat opozitia fata de prevederile acestei OUG, dupa ce s-a batut cu caramida in piept ca a depus o serie de amendamente la Comisia de Aparare care vor face dreptate pentru pensionarii militari… astazi la Comisia de Munca am asistat la un spectacol jenant pentru Guvernul Boc, ministrul Oprea si UNPR. Initial, la prima luare de cuvant, secretarul de stat de la Ministerul Apararii, a declarat ca sustine amendamentele aprobate de Comisia de Aparare, ca ei sunt foarte grijulii fata de soarta pensilonarilor militari. Secretarul de stat de la Ministerul de Finante a spus ca nu sustine pentru ca acele amendamente ar provoca o grea povara bugetara. Dupa un telefon primit, secretarul de stat de la Ministerul Apararii a luat cuvantul si a declarat ca “Ministerul Apararii nu sustine nici un amendament al Comisiei pentru Aparare si doreste aprobarea OUG in forma prezentata de Guvern” …

  Un alt moment de mare “professionalism” a fost atunci cand doamna Mariana Campeanu a cerut secretarului de stat de la finante sa precizeze exact impactul bugetar al respectivelor amendamente pentru a vedea si noi care este acel efortul bugetar catastofal… si, surpriza… domnul Gherghina afirma ca acest impact bugetar nu a fost calculat!!!

  In concluzie, deputatii PDL, UDMR, UNPR au votat impotriva amendamentelor cu care s-a laudat domnul ministru Oprea, si ordonanta a fost adoptata in forma agreata de Guvern.

  Mai ramane ceva de comentat?!

 11. karadeniz says:

  Mărind, aparent, pensiile la 70-75 dintre pensionarii Sistemului Naţional de Apărare ( cifra exactă o vom vedea abia la sfârşitul anului) PDL şi UNPR şi-au asigurat un număr însemnat de voturi pentru alegerile de anul viitor. Foştii militarii disponibilizaţi în condiţiile ordonanţei 7 ( 15 – 20.000) vor fi singurii care vor pierde, iniţial, la recalculare. Probabil că în 3-4 ani vor câştiga la CEDO. Doar că până atunci România va fi mult mai săracă iar viitorii guvenanţi vor institui noi curbe de sacrificiu şi vor pierde toţi pensionarii militari. Scopul nedeclarat al acestei măsuri a fost atins şi chiar depăşit. Legătura între activi şi pensionari a fost ruptă iar cei din urmă puternic divizaţi. Impreună erau singura forţă capabilă să schimbe în bine soarta acestei ţări şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi de 21 de ani de declin economic, social şi moral.

 12. JVEK G. says:

  nu aparent ci in mod REAL!!

 13. alt anonim says:

  JVEK G.,
  “nu aparent ci in mod REAL!!”
  persisti in ignoranta si dovada de analfabetism.
  Ca sa poti sa comentezi si tu corect romaneste pe bloguri si sa nu mai faci de rusine pensionarii militari, as putea sa-ti acord GRATIS cateva ore de consultatii la limba romana – gramatica si ortografie. Ei, ce zici? Ma suni?

 14. ciprian says:

  @Jvek
  Este vorba de magazinul ala? varianta pentru toti a lui metrou? REAL? sau este vorba despre “aparenta realitatii”?

 15. JVEK G. says:

  “Mărind, in mod real, pensiile la 70-75 dintre pensionarii Sistemului Naţional de Apărare ( cifra exactă o vom vedea abia la sfârşitul anului) PDL şi UNPR şi-au asigurat un număr însemnat de voturi pentru alegerile de anul viitor. Foştii militarii disponibilizaţi în c” PLANGETI TOLOMACILOR!

 16. Ghita de la Pocreaca says:

  Jvekule , cindva , tu si clonele tale , iti mai ascundeai jigodismul , curopupismul , prostia , in incercari de a vorbi cit de cit civilizat . Da la un timp ai inceput sa vorbesti asa cum iti este gradul de pregatire …

 17. Skiuc says:

  @ JVEK G., o singura intrebare am: sunteti cumva cel ce semneaza si cu pseudonimul Cezar??? daca da, nu-mi pot imagina cum un fost ofiter superior al armatei romane poate fi atat de analfabet si prost; daca nu, imi cer scuze, intrebarea mea e mai simpla: in ce corp al armatei romane ati activat? ( Of., MM/S.Of., eventual altul)
  Multumesc pentru eventualul raspuns!

 18. JVEK G. says:

  Ghita de data asta revin cu explicatii-textul este preluat cu c/p de mai sus(Kara..) tolomaci sunt doar cei doi (Cipi si ano..) care se leaga de mine. Sa fii iubit!

 19. KONSTANTIN C says:

  NU MAI INTELEG NIMIC. PANA LA URMA, ORDONANTA A FOST APROBATA CU AMENDAMENTELE CARE NE INTERESEAZA SAU NU? CINE STIE DAR CEVA SIGUR NU DIN AUZITE? CE SANSE MAI AVEM?

 20. Stelian P. says:

  CARE ESTE TERMENUL REAL ?

  – “Pana in 2012 salariile militarilor si politistilor activi se vor alinia la salariile omologilor din tarile membre NATO.”
  28.01.2011
  – “In 2012, salariile militarilor activi se vor alinia la salariile omologilor lor din NATO.”
  18.02.2011
  – “…in perioada 2012-2015 salariile activilor, militari si politisti, se vor alinia la salariile omologilor din statele membre NATO.”
  25.05.2011
  Honor et Patria! Vae victis!
  PRESEDINTELE SCMD
  Col. (r) dr. Mircea DOGARU

 21. ELENA says:

  @KONSTANTIN C
  In Comisia de munca s-a votat Raport de admitere in forma propusa de Guvern.
  Nu stiu ce va fi la votul final, la plen.

 22. KONSTANTIN C says:

  @ELENA. MULTUMESC

 23. ciprian says:

  @Jvek
  Pentru ca ma caracterizezi drept tolomac, nu pot sa-ti spun decat “Bai…inteligentule!”