Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pe 28 septembrie – preluarea oficială a avioanelor F-16

F16 un produs de baza al Lockheed Martin

F16 un produs de baza al Lockheed Martin

Pe 28 septembrie vor fi preluate oficial primele şase avioane de tip F-16 de la baza militară portugheză Monte Real. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.
“Am avut o discuție foarte productivă cu remarcabilul ambasador al Portugaliei în România, domnul Joao-Bernardo Weinstein; am discutat, printre altele, şi despre modalităţile de marcare oficială a preluării în serviciul Forţelor Aeriene Române a primelor 6 aparate F-16, pe 28 septembrie, la Baza Aeriană Monte Real din Portugalia, respectiv la începutul lunii octombrie, la Baza Aeriană Feteşti”, a scris Mihnea Motoc pe Facebook.


În 2013, România a decis să achiziționeze din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial s-a dorit achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12. Aceasta, din motive bugetare.

În afara de oferta portugheză de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen şi Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi.

A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault. Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze în bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

În 2015 autorităţile române au anunţat intenţia de a mai achiziţiona şi alte aparate de tip F-16.

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Pe 28 septembrie – preluarea oficială a avioanelor F-16”

  1. ifrim says:

    Cum vin trase, impinse, pe roti,imbarcate? Sa nu ziceti ca vin prin vazduh!