Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pensiile militare ar putea deveni pensii ocupaţionale

În urma discuţiilor purtate la o întâlnire informală, organizată de MApN,  s-a ajuns la concluzia că militarii ar putea beneficia de pensii ocupaţionale separate, drept de care se bucura în prezent, dar care nu mai este prevazut în Legea unitară a pensiilor.


Întâlnirea informală a avut loc joi 11 martie, la la Hotelul Militar Haiducului, fiind prezenţi: ministrul Apărării, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Muncii, Marian Sarbu, membri ai Comisiilor de Muncă şi de Apărare din Parlament, reprezentanţi ai organizaţiilor militarilor şi pensionarilor militari din sistemul naţional de apărare, Armată, Interne, SRI, SIE, STS, SPP etc.

Cei prezenţi au abordat, printre altele, subiectul pensiilor ocupaţionale pe care militarii le pierd prin Legea unitară a pensiilor, odată ce va fi aplicată.

În cadrul discuţiilor a fost avansată ideea potrivit căreia este posibil ca, de la 1 ianuarie 2011, să se introducă pensiile ocupaţionale pentru militari, eventual prin amendamente aduse la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, care nu vorbeşte de pensii ocupaţionale, au declarat, pentru NewsIn, sursele prezente la întalnire.

În cadrul întâlnirii, miniştrii Oprea şi Blaga au pus la dispoziţia participanţilor mai multe documente cu situaţia existentă în alte armate şi sisteme militare din cadrul NATO sau UE.      

Documentar pensii militare

“A fost pus la dispoziţie un documentar, în jur de 7 documente, cu situaţia reală a militarilor din statele NATO sau UE, unde se arată că peste tot militarii au pensii ocupaţionale separate, întrucat au alte condiţii de viaţă. Concret, s-a spus între ce vârste sunt acei militari activi, vârstă şi condiţiile lor de pensionare şi alte lucruri de genul acesta”, au mai spus sursele.

În 20 mai 2009 Guvernul a eliminat principiul ocupaţional, care permitea unei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii.

Privind atitudinea ce urmează  să o adopte asociaţiile cadrelor militare pensionare precum şi reprezentanţi ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS şi SIE surse MEDIAFAX afirmă că aceştia intenţionează să propună o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, în cazul în care nu va fi menţinut, în ceea ce priveşte aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 şi 179/2004.

Intenţia este de a menţine actualul sistem de pensii pentru militari şi poliţişti fie în mod distinct, prin aplicarea în continuare a Legilor 164/2001 şi 179/2004, fie prin iniţierea unui proiect de lege care să reglementeze unitar pensiile militare de stat şi pensiile de stat ale poliţiştilor, fie prin introducerea unui capitol distinct privind pensiile de stat ale militarilor şi poliţiştilor în actualul proiect normativ.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că, în situaţia în care nu se acceptă propunerea menţinerii sistemului de pensii militare de stat şi a pensiilor de stat pentru poliţişti, vor fi formulate şi susţinute o serie de amendamente la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii.

Unul dintre amendamentele care ar putea fi introduse vizează modificarea articolului 54 din proiectul de lege, astfel încât, în cazul cadrelor militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, vârsta standard de pensionare să fie de 55 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, faţă de 60, cât este prevăzut în proiectul în forma actuală.

Concomitent va fi propusă reducerea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, precum şi reducerea stagiului complet de cotizare la 25 de ani.

Un alt amendament avut în vedere vizează modificarea articolului 100, litera c. Potrivit proiectului actual, acesta prevede că persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective cu 50% şi ar urma să fie majorat la 100%.

De asemenea, este avută în vedere modificarea articolului 136(1) din proiectul de lege, astfel încât, alături de ministrul Muncii, să devină ordonatori principali de credite pentru bugetul asigurărilor sociale de stat şi ministrul Apărării, ministrul de Interne şi directorul SRI.

Totodată, iniţiatorii amenamentelor doresc să propună completarea articolului 164 cu un alineat care să prevadă că în cazul cadrelor militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale care nu pot dovedi cu acte drepturile salariale de care au beneficiat în perioadele anterioare intrării în vigoare a legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare.

De asemenea, este vizată modificarea articolului 172 (2) din proiectul de lege, astfel încât cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru perioadele în care au desfăşurat activitate în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale să beneficieze de majorarea punctajelor anuale realizate în perioadele respective, în funcţie de anul ieşirii la pensie, în procentaj diferit în funcţie de anul ieşirii la pensie.

Astfel, pentru 2011, majorarea de punctaj anual realizat în sistemul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se propune a fi de 50%, pentru 2012 – 47%, 2013 – 44%, 2014 – 41%, 2015 – 38%, 2016 – 35%, 2017 – 32%, 2018 – 29%, 2019 – 26%, 2020 – 23%, 2021 – 20%, 2022 – 17%, 2023 – 14%, 2024 – 11%, 2025 – 8%.

În prezent, sistemul pensiilor militarilor este reglementat de Legea 164/2001, iar după demilitarizarea profesiei de poliţist, sistemul pensiilor de stat pentru aceştia este reglementat prin Legea 179/2004.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice urmează să intre în dezbatere la Parlament, până în prezent având loc discuţii la nivelul Comisiei de muncă.

Update 13.03:

La intalnire au mai participat Iulian Fota, consilier prezidential si seful Departamentului Securitatii Nationale, generalul locotenent Ion Oprisor, secretarul CSAT, Mihail Vasile- Ozunu, secretar de stat in MApN, generalul maior Gheorghe Savu, directorul DGIA, generalul de brigada  Florian Coldea, prim adjunct al directorului SRI, generalul locotenent Vasilica Sarca, adjunctul directorului SIE, generalul de brigada Gabriel Cretu, adjunctul directorului SPP, generalul locotenent Marcel Opris, directorul STS, precum si toti sefii de directii financiare din sistemul de aparare si ordine publica. (Ziua Veche)

sursa: HotNews; MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

26 Responses to “Pensiile militare ar putea deveni pensii ocupaţionale”

 1. fagarasanu says:

  bine , bine , un pic de praf in ochi.
  DAR , pentru cei iesiti in baza L 164 si OG 7 – pensiile mai raman legate de cresterile salariale ale militarilor activi? sau cu ce avem pana acum asa ramane ?
  au aparut modalitatile de calcul ale soldelor aplicabile din 2011
  un colonel plin la max va avea 9600 ron( cu ind de c-da ) , un plt adj. 2800 ron , probabil un maior probabil in jur de 6000 ron

 2. CRISTIAN says:

  Cand pensiile civile se tot mareau .. cele militare trebuiau sa astepte cresterea soldelor militarilor activi (conf . legii) ; si cum ele nu au mai crescut de ani de zile , pensiile militare au stat pe loc . Si ca sa nu mai creasca chiar deloc .. “onor guvernatii ” au trecut pensiile militare in ” curtea “civililor , ba mai mult, confunda VIATA DE MILITAR cu VIATA DE ..CIVIL .

 3. NELA BATIRU says:

  Orice altceva in afara de pensii ocupationale pentru militari si politisti inseamna: NECONSTITUTIONALITATE, INCALCARE JURISPRUDENTA CCR, CEDO, DREPT COMUNITAR.

 4. SAM says:

  Propun ministerului muncii ca in Legea unitara a pensiilor pe langa caracterul contributiv sa se mai prevada macar urmatoarele prevederi-care erau obligatorii pentru militari….

  -La incadrare sa se depuna un juramant in care angajatul se obliga sa-si dea viata la locul de munca in caz ca seful lui ii va cere acest lucru;
  -Sa-si execute sarcinile de serviciu chiar cu pretul vietii;
  -Sa renunte la drepturi si libertati cetatenesti fundamentale;
  -Sa renunte la libertate;
  -Sa fie disponibil incontinuu la necesitatile locului de munca cu obligatia de a nu parasi domiciliul fara aprobarea sefului (inclusiv sambata si duminica)
  -Sa lucreze continuu 48-96 de ore (de la strung in serviciul de zi si invers)
  sau cu pauze de somn,2-6 saptamani(cam cat tine o aplicatie) si sa fie proaspat barbierit in orice situatie

  Am insirat doar cateva dintre indatoririle avute de noi prin specialul nostru
  cod al muncii din regulamentul disciplinei militare,care ne confera normal
  cred,si drepturi speciale.

 5. fagarasanu says:

  lupta pro si contra Geoana din senat va duce oare la trecerea tacita a legii pensiilor ? nemernici mai sunt PDL-eii.

 6. Marlon Juvet says:

  Până una alta, din raţiuni tactice cred, secta “Martorii lui Băsescu” au renunţaţ să încerce să-l dea jos pe Geoană.

 7. bebe says:

  CA SA NU ACTIONAM IN JUSTITIE,APOI TRECE TIMPUL SI NU MAI POTI CONTESTA NIMIC SI UITE ASA IEI PENSIE CA SI CEL CARE CURATA TOALETA SI CUM EU NU MA INCRED IN PROMISIUNI CUM VA FI PUBLICATA LEGEA IN M.O MA VOI PREZENTA LA TRIBUNAL SI GATA.

 8. NELA BATIRU says:

  @bebe
  Stati intai sa primiti prima pensie diminuata, noua decizie de pensionare, cu pensia recalculata si apoi actionati in justitie, da’ imediat, ca vorba dumneavoastra, timpul trece … in defavoarea noastra.

 9. SUN-TZ says:

  ce bine v-ati ales pe acest forum ,la toti va place la nebunie l164/2001.ma intreb de ce-pt. ca mie nu-mi place de loc e strimba si discriminatorie.aveti idee de ce/?[85% dintre pensionari o considera ca fiind facuta de jmecheri pt. jmecheri.DA O LEGE OCUPATIONALA NOUA IN CARE DE LA GEN. LA SUBOF. SA BENEFICIEZE DE ACELEASI ELEMENTE DE CALCUL A SOLDEI BRUTE–ASA NU V-AR PLACEA?

 10. pavelescu says:

  CA SA NU AVETI PROBL. DE INTEL. VA VOI EXPLICA EU DE CE NU E BUNA L164/2001OK? SE CALCUL. DUPA ULTIMA LUNA DE ACTIV. DA?ABERATIE MAI MARE NICI CA PUTEA SA EXISTE.SI CEAUSESCU A PROCEDAT MAI CORECT[CEIMAI BUNI 5ANI DIN ULTIMI 10] CE A REZ. VOI CEI DE PE FORUM SUB OFORMA SAU ALTA V-ATI TRAS DUPA POSIB. O POMOVARE.O SOL. DE MERIT,O INDEM. DE COM.[CHIAR SI PE LA B, FINANC.] VA-TI PUS SI UN SPORDE VECHIME ,SI UN PROCENT PENS,SUPLIM.A IESIT SUPER. DAR CE A PATIT UN FOST CDT. U. CARE A FOST SCOS IN2000 SI CARE IN ULTIMA LUNA NU A MAI FOST -DAT. RESTR.PE FUNCTIE DE COL,NU AMAI AVUT SMSI IC NU A PRIMIT NICI SPOR DE VECHIME SI NICI PENS. SUPL. PT. CARE CA SI VOI A COTIZAT?RASPUNDETI VOI CEI CARE VRETI LEGEA 164/2001.CAZUL NU E IZOLAT.ESTE IN PROP. DE PESTE855%-SURPRIZE…….

 11. pavelescu says:

  @NELA TU CU CE TE-AI OCUPAT PRIN ARMATA[SANT SIG.CA AI IESIT DE PE F.DE COL+sm+ID]

 12. general says:

  nela batiru esti fata desteapta si subscriu in totalitate ideilor tale. orice negociere cu astia este pierdere de timp.problema este ca nu toti au pregatire in dreptul muncii si cod procedura civila.unii nu au bani suficienti pentru a platii avocati .ideia mea este ca cineva cu pregatire in domeniu sa ofere din spirit de solidaritate modele de chemare in judecata plus alte indrumari.

 13. NELA BATIRU says:

  @ pavelescu
  Sigur nu mi-am luat gradele ca as fi fost … fata lu’ tata sau nepotica lu’ unchiuletul! Si dupa cum si ce postez (ma refer la continutul postarilor, evident)… cam ce crezi ca as fi fost in Armata? Oare sa fi fost inginer? Unde nu ma pricep, citesc, incerc sa-mi imbogatesc cunostintele si atat.
  @ general
  Poate pare un paradox, dar eu zic ca inca prin venele noastre de rezervisti mai curge sange kaki, ca inca mai suntem uniti, ca inca nu am uitat cum culegeam noaptea tuburi de cartuse la lumina farurilor masinilor in poligoane, nu am uitat cum ne clantaneau dintii de frig in februarie in aplicatii etc. Un exemplu de … iubire vesnica: pe legea 329 (aia cu cumulul) am cautat si gasit pentru cei care au dorit sa mearga in instante avocati (proveniti din ofiterii nostri de justitie) care i-au taxat la 50% din cat ar fi luat un alt avocat. Pe unii, cu probleme financiare grave, nici atat!
  In privinta modelelor, va spun un lucru: cum nu exista boli, ci bolnavi, nu exista nici modele, cereri tip care sa se potriveasca la tot si la toate. Daca ar fi asa, de ce nu intrati pe net, ca gasiti o multime! dar fiecare caz juridic are specificul lui.

 14. BOCBOC says:

  @NELA asta e clar nu ai fost inginer[de parca ar fi rusine sa fi ing. mil.]dar nici ciorapi de soldat nu ai mirosit,nici pe u8n tab/tac/avion nu ai calarit.a mai ramas lucrator cu gura[ev.din tagma alora care ne-ar fi bagan pe noi la puscarie fara sa clipeasca pt. arata cat de exig.sunteti]–ce zici am nimerit?

 15. BOCBOC says:

  @nela si ca sa te supar si mai tare am sa-ti spun ca ex. tau de iubirevesnica’e scza-ma vax demonstrand inca odata cat de individ. ganditi.nu am votat nici macar din greseala[cum se scza uni]cu ciuma portocalie,dar pe de alta parte de data ast BOC are dreptate.ce e asta cum. pensei cu sal. la stat-?–o hotie pe fata sa sugi de la buget dublu nu?adica treci in rez.umfli sal. compensat.ei pensie si ramai pe aceiasi functie dar civil ca vezi doamne vrei sa muncesti.cati din armata au putut face jongleria asta jegoasa?Cine te-a oprit sa mergi la privat si sa-ti dem. calitatile?eu am facut-o nu m-a oprin nimeni,TU si pcei care ii consiliezi de ce nu.FITI MAI OBIECTIVI CEL PUTIN INCERCATI

 16. NELA BATIRU says:

  @BOCBOC
  Nu ai nicio sansa sa ma superi, indiferent ce ai zice (zic si eu, nu ma las mai prejos!).
  Nu am fost cumularda, nu lucrez in mediu bugetar (din fericire, se pare ca am stiut catre ce arma sa ma orientez), stiu ca au fost si cazuri de persoane care au trecut in rezerva si a doua zi s-au angajat pe acelasi loc (de fapt, de aici a pornit … balamucul acesta cu cumulul), dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii punem pe toti in aceeasi oala. Ce vina au unii carora chiar li s-au desfiintat unitatile? Si nu-s putini! Si nu-s in Bucuresti! Cum sa nu-i ajut pe aceia?

 17. BOCBOC says:

  @NELA…..PRINCIPIUL TREBUIE SA FIE CORECT…..ASTA CONTEAZA;IN REST SARUMANA PT. CA NU TE-AI SUPARAT-SARBATORI FERICITE

 18. Al II-LEA prim-ministru says:

  al II-lea prim ministu a scris:
  30 Martie 2010 la 3:16 pm
  @ D-na NELA ce parere aveti ?

  Iata ce propun pt. Romania:
  – propun doar legi care au sprijinul si aprobarea presedintelui R.daca presedintele isi schimba parerea imediat ma adaptez si eu si partidul
  – popun legi impuse de FMI indiferent daca va afecteaza in asa masura de muriti pe capete.
  – tot ce propun caut sa fie cit mai anticonstitutional pentru ca sa puteti cistiga in justitie
  – propun legi care sa dea bine la norod (incusiv taierea pensiilor pentru militari si politisti) pentru ca numai asa ne vom asigura votantii si noi victorii in alegeri
  – va propun si voua militarilor si politistilor o lege ocupationala dar o voi aplica dupa ce obtin acordul presedintelui R.,fondului monetar int., societatii civile, ONG-urilor si nu in ultimul rind al norodului.
  – propun legi prin care elevii sa conduca si sa evalueze profesorii, primarii(unii pe la comune) soferi de meserie sa conduca directorii de scoli ,licee – spitale(unde exista) si politistii, subofiterii sa conduca ofiterii daca se poate prin emisiuni tv.gen. OTV- DD direct, cintaretii sa fie consilieri ai ministrului finantelor ca sa faca reclama la creditul ipotecar pe timp de criza economica,et,
  – propun ca in fiecare an sa fac legile pentru salariati si pensionari functie de bugetul statului.Adica mai concret-din ce mai ramine dupa ce ingrasam clientela politica mai dam ceva si la amaritii astia.
  – d-nului Bocboc & compania le asigur dupa prezenta lege in dezbatere parlamentara o pensie egala cu a lui nea Caisa de la saiba sau mai mica ca a femeii de serviciu sau soferului de la Romgaz.Sper ca atunci nu vor mai fi suparati pe nimeni. Atunci vor sti ca sm si ic se acorda pentru un an de zile si nu in ultima luna si va mai sti ca SCMD lupta ca 164/2001 si 179/2004 sa se aplice pt.toti militarii respectiv politisti.precum si faptul ca militarilor nu li se poate aplica principiul contributivitatii iar daca ne lasam pacaliti cu aplicarea acestei legi, de o alta lege ocupationala pentru noi vom beneficia probabil cind nu vom mai avea nevoie de pensie. Asa ca atentie ce sprijiniti si ce tot scrieti pe forumuri.
  Vaintreb nu ar fi bine totusi sa sprijinim legea 164/2001 si 179/2004 cu unele amendamente?
  Nu am avut intentia sa jignesc pe nimeni.
  Va urez tuturor SARBATORI FERICITE!

 19. SEITAN-K says:

  ATI OMIS SA PRECIZATI CARE AR PUTEA FI AMENDAMENTELE

 20. NELA BATIRU says:

  @ AL II-lea prim-ministru
  Nu ati reusit sa jigniti pe nimeni si cred ca nu acesta a fost scopul postarii.
  SCMD sprijna categoric ideea pensiilor ocupationale pentru politisti si militari!!!! Fara niciun fel de rezerve!
  In privinta amendamentelor la Legea 164/2001 sau 179/2004, atata timp cat acestea vor fi spre binele celor care sunt sub incidenta acestor legi, va pot garanta ca sprijinul SCMD va fi total! Asadar, cei de specialitate sa treaca la formularea amendamentelor.
  Dar – in privinta militarilor si politistilor – nu poate fi vorba de amendamente la legea unitara a pensiilor care este acum in Senat. MILITARII SI POLITISTII NU AU CE CAUTA IN LEGEA COMUNA DECAT PRINTR-UN CAPITOL SEPARAT, CARE SA INSEMNE “Copy+Paste” ACTUALA LEGE 164 SI 179!

 21. SEITAN-K says:

  primul amendament1.s.m.+id.c.-dispar ca element de calcul al soldei brute 2.nu se mai ia in calcul ULTIMA LUNA DE ACTIVITATE CI SE FACE O MEDIE A CELOR MAI BUNI 5ANI DIN ULTIMI 10 3.IN ACORDAREA UNOR BONIFICATII[IND.DEPERICULOZITATE] SE VA FACE O DIF, NETA GEN-1;0,75;0.50. INTRE CEI CARE AU ACTIVAT IN UNIT.OPERATIVE GATA DE LUPTA SI ALTE UNIT.GEN FANFARA MILITARA,CLUBUL STEAUA,UNIT.DE TRUPE TERITORIALE ETC[ACUM ACESTIA AU I C+SM]——-ROG SI PE ALTI SA CONTINUIE………….

 22. MOZILA says:

  HA.HA.HA.HA.HA…..CE FACI DOMNULE…?II IEI INDEMNIZATIA DE COMANDA MILITARA LU IORDANESCU……….NA.HA.HA.HA……….

 23. @nicu corabia says:

  D-nule Nicu sunt consternat cum unii camarazi pe care incercati sa-i lamuriti se incapatineaza sa nu priceapa ca prin ceea ce propun ei pierd atit ei cit si cei pensionati dupa aprilie 2001 si trag in jos toata lupta asta cu guvernantii desi lupta se duce si pentru ei.
  Aveti dreptate dezbinati si cu urlete in strada nu vom reusi nimic. Lupta trebuie dusa prin unitate si pe tarim juridic cu oameni si coducatori curajosi si bine pregatiti.
  Si daca va fi cazul sa luptam cu ei prin propriile lor arme cum spunea cineva.
  Aceste arme ale lor cu care putem lupta sunt coruptia,hotia si alte lucruri necurate pe care le comit si prin care au acumulat averi uriase..Cu toate acestea bine documentate trebuiesc impinsi in bratele justitiei- dupa senatorul recent arestat. Este singurul lucru de care poarta frica. Atunci vor da inapoi stiind ca exista o forta care stie multe si singura care are posibilitatea sa le faciliteze o astfel de oportunitate.

 24. DE rasul LUMII says:

  de acord cu amendamentele

 25. jvek/imperator says:

  GRESEALA — NU POATE FI UNITATE IN LUPTA CAND NU ESTE UNITATE IN DREPTURI SI PRINCIPII

 26. DODY says:

  P revad ca vor scadea pensiile militare de doua ori ,o data acuma cu 15%,si odata dupa 1 ian 2011.Neputand sa le scada prin legea unitara a pensiilor d-l Com suprem al armatei ,ne-a scazut la toti cu 15%iar dupa anul nou va gasi o modalitate sa le scada iar dar numai la militari si o sa avem pensii de rahat . Cine o sa aibe pensie sociala va fi fericit pe langa un pensionar militar care si-a facut datoria fata de tara si acest popor care in aceste momente huleste pe nedrept armata si personalul militar bagandu-i in aceeasi oala cu toti neispravitii Am vrut sa atrag atentia celor care mai pot face ceva pentru pensionarii militari asupra capcanei care ni se pregateste,Am onoarea sa va salut.