Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Pensiile militare – drept cuvenit amputat de actuala putere”

Declaratia politică a Doamnei Senator ELENA MITREA citită în plenul SENATULUI ROMÂNIEI,  pe 15 februarie 2010

Declaraţie politică:


“Pensiile militare – drept cuvenit amputat de actuala putere”

Sunt cunoscute demersurile pe care cadrele militare le fac, ca urmare a nemulţumirilor generate de introducerea pensiilor militare în sistemul public de pensii. Este un act de nedreptate. Campania de denigrare a armatei şi slujitorilor ei de ieri şi de azi este profund nedreaptă şi nu are decât un singur scop, de a amputa drepturile personalului ei, drepturi obţinute după o viaţă plină de obiective îndeplinite în mod exemplar în plan naţional, dar cu preţul unor mari renunţări, frustrări şi vicisitudini în plan profesional.

În numele parlamentarilor PSD şi cu îngăduinţa cadrelor militare reprezentate de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate- Filiala 1 Bacău, voi da glas de la tribuna Parlamentului unei parti a Memoriului adresat parlamentarilor băcăuani şi Scrisorii Apel către PF Daniel-Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca un prim demers prin care mă oblig şi mă alătur celor care vor lupta pentru apărarea intereselor reprezentanţilor Armatei Române. Astfel:

,,În condiţiile procesului general de globalizare, de integrare a ţării în structurile euroatlantice, fenomenul de criză a generat în societatea noastră grave disfuncţionalităţi în sistemul de valori. Au fost actualizate şi puse în practică principii de guvernare ca: « divide et impera », « homo homini lupus est », principii şi metode demult apuse în istoria altor neamuri. În contextul excesului de zel şi de abdicare accelerată de la atributele suveranităţii statului, în faţa intereselor marii finanţe internaţionale, actuala clasă politică este în stare să sacrifice valorile fundamentale ale statului şi poporului român.

De la înalţimea funcţiei Primului Ministru, să pui la stâlpul infamiei personalul activ al Armatei prin expresia « bugetari de lux » si pe cel în rezervă, numindu-i « pensionari nesimţiţi », este mai mult decat o jignire sau ştirbire a demnităţii. Este un fapt nemaiîntâlnit şi care presupune sancţiuni morale deosebite. Această umilire şi stigmatizare a demnităţii Instituţiei Armatei nu s-a întâmplat nici când s-a instaurat epoca atee în România, când majoritatea generalilor si ofiţerilor superiori au fost arestaţi şi, fără judecată, au fost trimisi la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în anii 1945-1946. Se uită că această instituţie a sângerat pe câmpurile de bătălie în toate războaiele purtate de statul român pentru independenţă, întregire şi neatârnare a neamului.

Armata a sângerat şi în vremurile de pace pe şantierele patriei, la realizarea unor obiective cu adevărat naţionale ca drumul Transfăgarăsan, în minele de cărbune, la obiectivele de energie electrică, canalul Dunăre-Bucuresti, la realizarea şi restabilirea căilor de comunicaţii rutiere şi feroviare, la muncile agricole etc..

Tot în contextul populismului ce a rupt legătura mai marilor zilei cu realitatea societăţii noastre, s-a renunţat prematur la seviciul militar obligatoriu, ceea ce a dus la îngroşarea rândurilor şomerilor, la cheltuieli suplimentare pentru întreţinere precum şi la renunţarea funcţiei naţionale şi formativ-educative a armatei. Din a doua şcoală a poporului cum a fost supranumită, a ajuns o instituţie de rang inferior în care domină frica de a-ti exprima opinia, în care politicul s-a amestecat în mod brutal pentru a o transforma în renumita « mare mută ». Generaţiei cadrelor militare disponibilizate la jumătatea carierei, în numele integrarii în NATO si a accederii la UE, i s-a produs prea multă suferinţă îndeosebi familiilor tinere. Interzicera apoi prin lege a cumului pensie–salariu în anul 2009, au trimis din nou aceste tinere familii, cu copii la şcoli şi facultăţi, pe culmile disperării.

Urmează, în acelaşi spectru de dezinteres faţă de cadrele militare (şi nu numai) noul proiect al Legii unice a sistemului public de pensii, prin care se vor recalcula pensiile militare, în sensul reducerii acestora , după principii şi consideraţii contradictorii constituţional, discriminatorii, în ciuda faptului că de la înfiinţarea armatei moderne de către Domnitorul A. I. Cuza, cadrele militare au făcut obiectul unor prevederi legislative specifice, în conformitate cu specificitatea misiunilor sale, în comparaţie cu populaţia civilă”.

Pe lângă toate acestea, putem reaminti că instituţia militară este prima instituţie a statului care a făcut o reformă reală, obiectiv despre care abia acum celelalte instituţii îşi pun problema. Nu trebuie uitat că în pofida dotării sale stil second-hand (vezi navele achiziţionate din Anglia, TAB-urile care sunt sicrie mobile, avioanele modernizate dar matusalemice, etc.) personalul armatei şi -a îndeplinit cu credinţă şi devotament datoria.

Stimati guvernanti, dragi colegi,

Să nu uităm că militarii români şi nu alte categorii, se găsesc în mod sigur în sicriele înfăşurate în tricolor, care vin din când în când din Iraq, Afganistan, Bosnia-HerNegovina, Kosovo sau din misiunile ONU din Africa. Pensia acestor oameni este un drept meritat şi pe care actuala putere nu îl poate suprima.Armata a avut întotdeauna pensie de serviciu, drept ce nu a fost abrogat la apariţia Legii 19/2000, când legiuitorul a avut în vedere specificul acestei categorii. Ceea ce fac militarii prin demersurile lor, amintesc autoritatilor despre respectarea Constitutiei si a legalitatii pentru ei si semenii lor. D-le Prim-Ministru ca specialist de drept constitutional si ca autor a mai multor ordonante de urgenta si legi neconstitutionale, tocmai sunteti pe cale de a emite inca o lege neconstitutionala.

Problemele economice ale tarii nu se rezolva prin disponibilizari in masa si reducerea salariilor si pensiilor. Se impune identificarea masurilor de modernizare a Romaniei si de creeare a noi locuri munca asa cum ati promis poporului de la tribuna Parlamentului.România până în prezent nu a nesocotit faptul că în toate statele europene dreptul la pensie de serviciu îl au toate forţele de apărare a ordinii publice:armata, poliţia şi serviciile speciale şi ar fi singura ţară din Europa care introduce armata în sistemul public de pensii. Pana nu demult armata ocupa locul cuvenit,iar acordarea gradelor militare era rezultatul unor realizari in contextul unei pregatiri adecvate si de ce nu cu sacrificii numai de ei stiute. Sa nu analizam efortul militarilor de pana acum dupa modul cum astazi unii isi primesc gradele militare. Cred că nu greşesc cu nimic să cred la fel ca mulţi alţii că nu pensiile militare sunt nesimţite…

Senator PSD,

Elena Mitrea”

material video de la minutul 35
sursa:  Senatul României

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

18 Responses to ““Pensiile militare – drept cuvenit amputat de actuala putere””

 1. teo says:

  daca acesti asa zisi conducatori nu se linistesc si mai bestelesc mult armata sar putea sa simta mirosul prafului de pusca.daca se cred invincibili sa continuie……..

 2. Nimeni says:

  uimitor! cineva chiar tine cu noi!
  @ teo: sunt curios daca acesta lege va afecta si cadrele din SPP. daca da, atunci, sa fiu in locul lui boc, nu as mai iesi din casa… cine stie?!

 3. viktor89 says:

  felicitari si multumiri doamnei senator!

 4. ionica_minune says:

  Stimati colegi, facand abstractie de dictia slabuta a doamnei senator ( probabil emotia), va declar deschis ca este prima data dupa 20 de ani cand “se ridica parul pe mine” ascultand pe cineva vorbind cu atata pasiune despre armata romana. Va dau cuvantul de onoare(nu ca ar conta) ca este prima oara dupa ceva ani buni ca sunt mandru ca fac parte din randul cadrelor militare fie ele active sau in rezerva.
  Stimata doamna, cinste dumneavoastra si celor care v-au indemnat sa luati cuvantul. Vreau sa aduc multumirile personale si Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate- Filiala 1 Bacău a carui initiativa banuiesc, ca a fost acest demers.
  Totodata, rasul de asociatie de la Bucuresti ce face? O mai pune de o avansare?
  Domnilor generali si colonei din conducerea filialei ANCMR Bucuresti, aveti in fata un exemplu de demers.
  Lasati dracului avansarile de jigodii si treceti la sprijinirea celor din a caror cotizatie traiti. Treceti la contaatac intrucat va fug de sub maini pensiile si veti fi nevoiti sa traiti dupa ani buni de armata din cateva sute de lei.
  Probabil ca voi aveti conturile pline dar sunt cadre disponibilizate care si-au pus increderea in voi ca le veti sprijini…….
  Ca sa revin de unde am plecat , multumesc doamna senator pentru cuvintele frumoase spuse despre prapadita asta de armata. Multumesc Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate- Filiala 1 Bacău pentru faptul ca m-a facut sa ma simt ca atunci cand am calcat pentru prima oara in calitate de cadru militar intr-o unitate militara. Va multumesc doamna si domnilor ca m-ati facut sa ma simt tanar din nou ( nu ca as fi foarte batran)………

 5. Dunca Vasile says:

  Doamna SENATOR,
  Aveti dreptate,acest Muc cel MIC,a uitat de toate sacrificile pe care armata le-a facut ,a uitat ca multe din edificele in care se “desfata clasa politica “DEMOCRATA”,sunt construite de armata .Desigur edificile au fost construite de militari in termen,dar care veneau si plecau,incotinuare cu alte serii de militari samaneau cadrele,care se sacrificau pe ele si famililelor ,ca acum drept multumire sa aiba solde si pensii “nesimtite”.Oare timpul ,referindu_ma la trecutii,actuali si viitoarele cadre ale armatei ,vor dormi sau vor plati neobrazarea conducatorilor actuali.La lupta confrati ,legile ,justitia terebuie sa fie de parte si a noastra,tratatele si conventile militare internationale ,OARE NATO si U.E.dorm trebuie sa-i trezim.Dupa ce nu se respecta prevederile unor legi organice de functionare a armatei(asistenta medicala gratuita pentru cadrele si familile acestora ,tratamente in statiuni,acordarea unor drepturi minime de supravetuire-nu la fel ca cele din alte state membreN.A.T.O.-dar macar apropiate de cestea.De ce am intrat in N.a.t.o
  sa suplimentam cantitatea de carne de TUN,dar sa avem si aceleasi drepturi.Vorba romaneasca la placinte inainte ,pentru unii,la razboi lasa-i pe prosti .Eu cred ca nu trbuie sa fie as,ca toate statele lumii trebui sa-si respecte armata ,daca nu sa si-o desfiinteze si sa nu mai profite de ea.
  NU VA LASATI CONFRATILOR DE ARME DE ORI CE GENERATIE APARTINET !!! Col.(rez.)DUNCA VASILE

 6. maistru militar says:

  Dupa 25 de ani de activitate, ca maistru radiotelegrafist pe o nava militara, am iesit cu 1400 lei pensie. Munca in conditiile de lucru pe o nava militara(nu o nava de croaziera civila), in conditii de stress deosebit mai ales cand aveam misiuni pe mare si in conditii de furtuna, iarna sau vara, m-au facut sa am nevoie regulat de tratament balnear si alte tratamente, fiind binecunoscut ca boala marinarului este reumatismul cu toate formele lui degenartive(poliartrita, artroza). M-am angajat la primaria orasului de resedinta ca PAZNIC la primarie. Dupa ce a intrat in vigoare legea cumului pensie/salariu am fost nevoit sa renunt la serviciu pentru ca salariul era mai mic decat pensia. Deci eu, maistru militar in rezerva, nu pot sa fiu nici macar PAZNIC la primarie. Pana unde credeti ca pot fi eu jignit in propria mea tara, pentru care mi-am desfasurat activitatea sub JURAMANT?

 7. cetateanul says:

  Daca cifra de pe site-ul CNPAS REFERITOARE LA SUMELE TRANSFERATE de la fondul public de pensii catre fondurile private este corecta faceti dvs socoteala cat se pierde de la acest fond datorita unor decizii guvernamentale daca nu eronate cel putin discutabile. Au legatura deciziile actuale cu activitatea anterioara a lui Seitan de consilier pe problema pensiilor private la parlament?
  Daca adaugam si reducerile consecutive ale contributiilor angajatorilor la fondul de pensii decise de guvern vom vedea ca “gaura” este produsa de deciziile unor “competenti” aflati la guvernare.
  In plus vor sa introduca in ecuatie pensiile militare, care sunt platite acum de la bugetul de stat, ca pe viitor sa fie platite din fondul public de pensii- si asa insuficient dupa propaganda lui S-boc-eitan- lucru care va conduce la un deficit si mai mare al fondului public.

  Pentru cei care militeaza doar pentru taieri de pensii o intrebare: nu ar fi mai bine ca pensiile mai mici sa fie crescute decat sa moara capra vecinului? Raspunsul cu CRIZA… ar fi corect daca s-ar aplica si salariilor/veniturilor de zeci de mii de euro (sute de milioane lei vechi/ miliarde) pe care statul le plateste protipendadei numita in functii pe criterii politice.
  – cate pensii minime se pot plati cu subventiile date de la bugetul de stat partidelor politice? Dl boc… iata o alta sursa de acoperire a “gaurii” de la bugetul pentru pensii… sau nu va surade ideea?
  http://www.cnpas.org/portal/media-type/html/language/ro/user/anon/page/default.psml/template/generic?url=%2Fcontent%2Fcnpas%2Fstatistics2.html&title=Indicatori+statistici+pilon+II

 8. maistru militar says:

  Revenire: am fost dat afara din serviciu de la primarie in martie 2009. Numai cand a aflat primarul, n-a mai asteptat sa vada legea aprobata. Ca mine au patit-o multi, inainte de decembrie 2009. Acum mi-e rusine sa ma mai duc la primarie, chiar daca pot cumula pensia cu salariul. Multumesc!

 9. general says:

  problema este ca ne-au gasit prosti si exploateaza .scuza cu care vin este ca trebuie sa ne supunem controlului civil.nu o sa recunoasca niciodata ca au o foame de bani teribila.de unde credeti ca au avut bani pentru campania electorala?negocierea cu ei este simpla amagire.numai forta ii determina sa renunte la a recupera banii cheltuiti din buzunarele proprii de la noi.

 10. Nico says:

  Dupa legea unica a pensiilor, un ofiter disponibilizat cu Ordonanta 7/ ’98, dupa 25 de ani de munca (la care se pun 8 ore/zi, nu 24 din 24, netinand cont de aplicatii, tabere, servicii, interventii, alarme, misiuni…, altfel ar fi rezultat 50-75 ani vechime), ce are in plata o pensie nesimtita de 10-12 milioane, deci, dupa noua lege, formidabila, ar primi, tinand cont de contributia individuala, nu si de cea colectiva pe unitate/minister la care se pare ca s-a pierdut urma, ar primi 5-7 milioane, deoarece nu are termenul de contributie complet, iar aceasta datorita reducerii fortate a armatei pentru intrarea in NATO. Vom avea, destui, cu 1-2 milioane vechi mai mult decat pensia minima. Consider necesara si infiintarea unei legi a ofiterilor comunitari (daca nu musca). Daca ar fi fost fonduri (“dar le-a papat lupul”), poate era altfel. Insa se colecteaza greu datoriile la stat, deoarece firmele (albe sau negre) care au ajutat in campanie sunt pasuite. Se merge, mai nou, pe sistemul de amenzi, component al “modernizarii statului”…

 11. VanGhelie says:

  @Nico: Chiar era nevoie să multiplicaţi acest comentariu la toate articolele?

 12. general says:

  in 1989 i-am vazut cum fugeau ca sobolanii.pe fondul prostiei noastre s-au intors.avem alaturi de noi revolutionarii si suntem mai unitii ca nicio data.daca vor miros de praf de pusca sa indrasneasca.vom fi calare pe ei.de data asta au intrecut masura.

 13. voinea says:

  Filiala 1, sector 6 se pregatise bine pentru activitatea din 03.05.La ora 14.30 cei 5 membrii desemnati erau prezenti la intrarea in senat cu benere special pregatite .Din pacate benerele ne-au fost retinute la intrare iar activitatea a inceput la ora 16.30 nu 14.30 asa cum fusese anuntata.Pensionarii militari au aplaudat frenetic pe senatorii care ne-au aparat interesele, lucru care l-a deranjat evident pe dl.OPREA. A fost o prima actiune de testare a posibilitatilor SCMD.Personal sunt specializat in razboi electronic si informational ,insa sper sa ma specializez si in lupta sindicala.Ce ma deranjeaza este ca inca suntem prea putini si multi dintre noi nu mai suntem capabili sa ducem lupte de strada.Trebuie sa crestem rapid ca numar ,sa ne punem la punct un sistem de comunicatii viabil iar filialele sa devina adevarate batalioane gata de lupta permanent. Conducerea SCMD sa nu intreprinda nici o actiune fara sa consulte filialele.Nu trebuie sa neglijam insa si atragerea militarilor activi de partea noastra.
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea Ion,presedinte Filiala 1,S6

 14. Valentin says:

  Ar fi nemaipomenit sa avem numai astfel de politicieni,dar din pacate-i numaram pe degetele de la o mana…Legea pensiilor trece ,cu pasi marunti dar siguri, pe langa astfel de politicieni cat si pe sub nasul nostru,fara a putea face mare lucru.In Parlament,orice lege este la cheremul majoritatii portocalii,opozitia fiind reprezentata simbolic.Vrem sau nu,asta-i realitatea.
  Ptr. d-nul Voinea:am luat legatura cu colegii (mei) activi si pot spune ca starea de spirit in randul acestora nu este una normala.Sunt ingrijorati si nemultumiti de noile emanatii portocalii.In conditiile actuale,nu cred ca atragerea militarilor activi,de partea noastra,ar fi o problema.Oricum,situatia sociala generala este tensionata.Sa avem mai mult noroc,pe linia asta?

 15. lucius says:

  Domnule Col(r)ing.Voinea Ion,presedinte al Filialei 1,S6,
  Cu respect va informez ca momentul … adevarului a sosit. Suntem putini? Nu-i nimic. Acum ies in strada toate categoriile sociale. Noi am fost crescuti si educati sa conducem, sa coordonam astfel de momente de criza. Daca dvs. sau oricare alta asociatie militara stati pe ganduri in aceste momente … este chiar o optiune … de neanteles.
  Nu fac inca parte din nici o asociatie, DAR VOI FI IN STRADA ALATURI DE POLITISTI, ALATURI DE PENSIONARII CIVILI, ALATURI DE POPOR. Va doresc, atat dvs. cat si celorlalte asociatii, sa va ganditi rapid la ce faceti si cum faceti … nu de altceva, dar evenimentele care or sa aiba loc se vor si termina. Dupa care veti face o analiza atat de ampla a “teoriei chibritului” incat veti incepe din nou cu … FABULATIILE.
  Concret si la obiect cum ar trebui sa fie un militar adevarat: vorba mai putina, analizeaza si actioneaza. Dvs. … asociatiile si sindicatele …. nu ati facut nimic altceva decat sa vorbiti. Rezultatul, acum, doar il vedeti iar in viitorul apropiat o sa-l simtiti/m

 16. voinea says:

  PROGRAMUL ULTIMA SPAGA

  Motiune de cenzura a cetateanului roman

  Articol unic: Se reduce cu 25% saracia prin reducerea 100% a guvernului actual.
  Programul “Ultima Spaga” este o manifestare a cetatenilor liberi prin care isi exprima dezaprobarea fata de incompetenta, coruptia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Basescu. Prin aceasta actiune le oferim guvernantilor ultima spaga si ii poftim sa ne paraseasca.

  AJUNGE!
  Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca MIERCURI 19 MAI 2010 sa depuna bancnota regimului Basescu pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene. Haideti sa le dam ultima spaga si apoi sa ne lase in pace!

  NE-AM SATURAT:
  – sa suferim noi ca sa prospere ei;
  – sa fim intaratati unii impotriva celorlalti, cultivandu-ne ura, intr-o tara cu o religie a iubirii;
  – sa inchidem ochii la incompetenta, coruptie si dezgustul guvernului fata de propriul popor;
  – sa ne vedem parintii, bunicii si prietenii plangand in fata alimentarelor;
  – sa vedem profesori, medici, functionari publici tanjind in fata galantarelor din supermarket;
  – sa vedem militarii activi umiliti de comandantul lor suprem, iar cei in rezerva facuti nesimtiti de primul ministru si de alti ministri din cabinetul Boc;
  – sa fim stropiti de limuzinele scumpe ale unor analfabeti ale caror unice calitati sunt lipsa de cultura si instructie si apropierea de banul public
  Rugam pe toti cei care impartasesc aceste credinte ale noastre sa se alature demersului nostru. Rugam mass-media, partidele politice, organizatiile civice si sindicale sa se alature demersului nostru.
  E timpul ca acest guvern sa plece impreuna cu primul sau ministru. E deja ceasul al doisprezecelea. Mamaliga nu mai trebuie sa explodeze inca o data.
  SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

 17. lucius says:

  Neneeeeeee, hotarastete, DE UNDE ESTI?
  Pana acum ii dadeai cu sectorul 6 si te mai si semnai, iar acum trantesti la sfarsit SINDICATUL.
  Crezi ca mai ai vreun dram de credibilitate in aceste conditii? Nu ca ai fi avut cine stie ce, pana acum.
  Vrei sa fii credibil, IESI IN STRADA SI IA ATITUDINE – fa ceva din tot ce ai afirmat pana acum.

 18. PANI HACITIN says:

  DEMAGOGIA BASESCIANA

  Pensia militară medie este de aproximativ 1.700 lei. Peste 72% dintre pensiile militare sunt sub plafonul de 2.000 lei. Situaţia numerică pe tranşe valorice a pensiilor militare de stat plătite în luna februarie 2009 este următoarea:
  39 – 1.000 lei, 13.143 pensionari, reprezentând 16 %
  1.001 – 2.000 lei, 45.671 pensionari, reprezentând 55,85%
  2.001 – 3.000 lei, 15.881 pensionari, reprezentând 19,42%
  3.001 – 4.000 lei, 6.111 pensionari, reprezentând 7,47%
  4.001 – 5.000 lei, 765 pensionari, reprezentând 0,93%
  peste 5.000 lei, 201 pensionari, reprezentând 0,24%

  3. În categoria pensiilor de peste 5.000 lei sunt cuprinse doar două pensii ale foştilor şefi ai Statului Major General, restul fiind pensii ale magistraţilor militari.
  Cei mai frumosi ani din viata “pierduti” intre zidurile regulamentelor si privatiunilor militare, mii de misiuni de tot felul, renuntari si frustrari! “Servim Patria”…..si acum “patria” ne intoarce dosul…. N-am sperat decat intr-o viata decenta, o odihna, meritata zic eu, o liniste sufleteasca la care visam in rarele ocazii pe care cariera militara ni le permitea. Sa le fie rusine! Si noi ar trebui sa reconsideram termenul “camarad” si sa fim uniti indiferent de culoarea uniformei si marimea epoletilor!