Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pensiile militare în dezbaterea de luni a Comisiei de Muncă

După ce au dezbătut cinci articole din proiectul legii sistemului de pensii, discuţiile fiind întrerupte la problema includerii pensiilor militarilor în sistemul unic de pensii, deputaţii din Comisia de Muncă a Camerei deputaţilor au decis ca la dezbaterea de luni 31 mai, să fie prezenţi şi miniştrii Muncii şi Apărării.

Cele cinci articole adoptate de Comisia de muncă, din totalul de 201 de articole ale proiectului, se referă la principiile legii şi la definirea unor termeni, nefiind aacceptat niciun amendament al opoziţiei.

Reprezentanţii opoziţiei au cerut eliminarea prevederilor din proiect referitoare la militari, persoane din sistemul siguranţei naţionale şi apărării

naţionale şi cuprinderea acestora într-o lege separată.

Prezentă la dezbateri Preşedintele Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, a arătat că militarii vor fi incluşi în sistemul unic de pensii, adăugând că, astfel, vor fi preluaţi 160.000 de pensionari şi vor fi 230.000 de contribuabili, ceea ce va aduce un plus la buget.

Deputatul Nicolae Mircovici, reprezentantul minorităţilor, a spus, în cadrul dezbaterilor, că în toate statele civilizate nu se vorbeşte de un sistem unitar de pensii atunci când se face referire la militari. “Domnul ministru Oprea, prin amendamentele pe care a reuşit să le aducă, a salvat trei sferturi din veniturile pe care le aveau militarii. Militarul angajat pe bază de contract poate fi menţinut în sistem până la 50 de ani, un plutonier care se află în Afganistan poate ajunge la stadiu de cotizare de 0,71 puncte procentuale. Înmulţiţi cu punctul de pensie şi puteţi constata că el poate ieşi cu o pensie maximă de 500 de lei. Poate fi un om trimis de statul român în campanie de la 20 de ani la 50 de ani şi să aibă o pensie de 500 de lei? Acesta este motivul pentru care fiind de acord cu domnul Oprea, eu îmi păstrez amendamentele fără a le mai susţine la Comisie”, a spus Mircovici.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Mihai Vasile Ozun, prezent la lucrările Comisiei, a citit amendamentele care privesc cadrele militare şi care se referă la: asigurarea obligatorie prin efectul legii a soldaţilor şi gradaţilor voluntari ca urmare a dispoziţiilor legii privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, corelarea unor prevederi din proiectul legii referitoare la stagiul de cotizare realizat în condiţii de muncă deosebite, stabilirea modului de elaborare a bugetului asigurărilor sociale de stat, clarificarea procedurii de depunere a cererii de pensionare şi acordare a drepturilor de pensii pentru cadrele militare, poliţişti, funcţionari cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, atribuirea calităţii de ordonator principal de credite pentru bugetul asigurărilor sociale de stat ministrului Muncii, ministrului Apărării Naţionale, ministrului Administraţiei şi Internelor şi directorul SRI. De asemenea, se mai prevede în amendamentele Ministerului Apărării reglementarea situaţiei în care nu se pot dovedi cu acte drepturile salariale de care au beneficiat în perioadele anterioare intrării în vigoare a acestei legi cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, delimitarea unor drepturi care se asigură din bugetul asigurărilor sociale de stat faţă de care se asigură din bugetul asigurărilor sociale de stat faţă de cele din bugetul de stat şi corelarea mai bună între pensiile proaspăt recalculate şi cele viitoare.

Comisia de apărare din Camera Deputaţilor a discutat, miercuri, proiectul Legii unitare a pensiilor iar membrii Comisiei au adoptat amendamentele prin care militarii şi funcţionarii publici cu regim special, respectiv poliţiştii şi angajaţii din penitenciare, să nu fie incluşi în noua lege a pensiilor, adică să rămână cu pensiile pe care le iau în prezent.

Oricum, până la adoptarea legii, guvernul îşi va asuma răspunderea pe “Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor”.

La data intrării în vigoare a “Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor”, pensiile militare de stat devin pensii în înţelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Mai mult, pensiile militare de serviciu anticipate şi anticipate parţiale devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii nr.19/2000.

Proiect de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES; NewsIn

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Pensiile militare în dezbaterea de luni a Comisiei de Muncă”

 1. Trofin says:

  O aiureala !. Ce rost are dezbaterea daca Guvernul isi asuma raspunderea pe o lege al carei continut difera de continutul legii in dezbatere ?. Cred ca se doreste zapacirea atat a legiuitorului cat si a beneficiarului acestei legi. Cine castiga ?. Cine pierde ?. Nu castiga nimeni , pierdem toti. Daca poate interveni cineva , este de dorit sa intervina in anularea prevederii asimilarii soldelor cadrelor militare care nu pot fi identificate in documentele reale cu salariul mediu pe economie. Ca sa ma exprim plastic , aceasta gaselnita a guvernului este un mare matrapazlac destinat aplicarii programului de recalculare chit ca nu se pot identifica soldele reale . Sugerez acelora care pot sa intervina in actul guvernului sa impuna inlocuirea tampeniei cu salariul mediu pe economie cu solda maxima a gradului pe care a fost incadrat fiecare cadrul militar in situatia respectiva si prin adaugarea soldei de grad corespunzatoare.
  Trebuie facuti sa inteleaga , atat Emil Boc cat si Seitan ca noi , cadrele militare la pensie , nu am fost ciobani care sa fi pastorit pe la turmele nu stiu care baci sau oier si am primit simbrii ca zilieri, noi am avut si mai evem evidente de evolutie in cariera.

 2. Marinarul 2 says:

  Domnilor,conform masurilor stabilite de acest proiect de lege , imi dau seama ca armata nu mai este armata .Oare acesti indivizi care clocesc asemenea ineptii au facut armata?Nu stiu ca armata se diferentiaza de celelalte profesii prin grade?
  Ce diferenta va mai fi intre categoriile de militari, daca la calculul pensiei se ia acelasi termen de referinta(salariul mediu brut pe economie) ?
  Este desconsiderare totala a armatei. Oare mai putem rabda mult timp aceasta sfidare la adresa noastra ? Ca si colegul Trofin ,rog pe cei care
  inca mai pot interveni la Guvern, sa inlature aceasta absurditate din continutul legii.
  Iar daca nu se vrea , atunci d-ul Basescu, d-l Boc si d-l Seitan sa redefineasca notiunea de armata.

 3. KUTUZOV says:

  @MARINARUL-se pare ca toti M,arinarii” au probleme cu puterea de intelegere 1. se ia in calcul retributia fiecaruia dupa statul de plata-aceasta-i diferentiata pentru fiecare. 2. probabil ca acolo unde nu se gasesc state{prea vechi] se ia salariu mudiu brut.3.fi fericit ca ti-o trage unul de-al tau pe care si cu votul tau a ajuns unde este[in loc ssa urce treptele la d.n.a. pt. explica unde s-a evaporat flota.HA.HA.HA …….ce i-am ciuruit pe fraieri

 4. Marinarul 2 says:

  Kutuzov-un pseudonim pe care nu il meriti.De unde sti ca eu nu sunt sunt in situatia enuntata in proiectul de lege ? Si chiar de n-ar fi asa ,oare nu este mai buna varianta lui Trofin? Si…ce ai cu marinarii ,domnule? Esti si tu un
  intrus din aceia platiti pentru a creea o anumita stare de spirit?Imi pare rau ca am intrat in polemica cu tine. Nu meriti nici atat!

 5. KUTUZOV says:

  @popey-marinelul:acum sincer recunosc ca am si eu o problema cu intelegerea–nu am inteles nimic din ce ai dorit sa-mi spui Pe de alta parte ma intrebi ce am cu marinari-[toata stima fata de marina militara]-nNU OBSERVI cine a bagat tara in rahat pana la gat:peste tot numai marinari. Inca o data ,toata stima fata de marina milit. dar vreau sa recunoasteti ca desi sunteti buni prof. pe mare ,nu aveti abilitati de a conduce pe uscat.rezult. il aveti in fata de vreo 6 ani

 6. micutzul says:

  A inceput de o vreme sa ma cuprinda o stare de greata, cand ma gandesc cum niste impostori si niste talhari, incearca prin orice mijloace sa ne dijmuiasca veniturile meritate, oferite si garantate de statul roman. Am fost oare pacaliti cand n/i s/a spus ca trebuie sa ne restructuram, sa reducem efectivele pentru ca Romania sa poata adera la structurile euroatlantice? Acesti guvernanti dementi sunt trecatori dar armata trebuie sa dea o lectie care sa nu fie uitata nicicand. Nici un CACANAR nu poate sa isi bata joc de cadrele militare in activitate sau in retragere. Noi nu trebuie sa ne ridicam ca sindicatele zi de zi, ci am invatat ca trebuie sa lovesti o singura data dar decisiv. Noi cei in rezerva , luptam pe cai diferite pentru a ne atinge scopurile , dar vreau sa inteleg ce fac cei activi? Domnilor generali, care sunt reactiile dumneavoastra cu privire la batjocura la care sunt supusi camarazii vostrii, care au inteles la timpul lor necesitatile societatii si s/au retras decent , pentru a sprijini Romania si implicit pentru ca voi sa apucati aceste grade? Noi suntem ofiterii, maistrii militari si subofiterii care au facut trecerea la o armata moderna, cel putin din punct de vedere al conceptiei, suntem cei pe umerii carora voi v/ati faurit un viitor. Domnilor generali , noi suntem in evidentele marilor unitati si unitatilor pe care le comandati, suntem rezerva tarii, asa ca este datoria de onoare sa va aparati subordonatii, colegii, camarazii,
  ASA SA NE JUTE DUMNEZEU

 7. justice says:

  Imi pare rau ca-i dezamagesc pe cei din cadrul armatei ,activi si pensionari. Stimabililor, nu sunteti cu nimic mai presus decat un profesor sau un medic, asa ca eu consider ca nu va justificati nici salariile si nici pensiile foarte mari pe care le aveti. Sa nu mai vorbim ce plati compensatorii a-ti luat si a-ti iesit la pensie unii la 42 de ani,iar acum ne sfidati cu ele. Trebuie rapid recalculate pensiile militare ,trecute in sistemul public si acordate dupa contributie. Domnule Mircovici, cel mai amarat maistru militar are o pensie de 1600 RON, pe cand un inginer dupa 40 de ani de munca in jur de 1200 RON ASA CA ……CRIZA-I PENTRU TOTI !

 8. cetateanul says:

  pentru justice si pentru corectitudine:
  1.Din cate stiu, militarii nu au contribuit la fondul de pensii si nici statul nu a platit pentru ei. Din acest motiv sunt platiti din bugetul apararii si nu din fondul public de pensii.
  2.Legea 164 a pensiilor militare de stat este similara cu reglementarile din statele NATO. Prin proiectul legii unice chiar devenim “unicat” in NATO.
  3. Introducerea militarilor in sistemul public va conduce la cresterea deficitului acestui fond cu inca 280 milioane euro si nicidecum la economii (vezi ” In ceea ce priveste Ministerul Apararii, cheltuielile cu plata CAS vor fi de 850 mil. lei (200 mil. euro). Cheltuielile anuale cu pensiile angajatilor Ministerului Apararii sunt de 480 mil. euro” din http://www.zf.ro/profesii/exclusiv-online-statul-ar-putea-plati-cas-de-600-milioane-de-euro-pentru-pensiile-politistilor-si-ale-militarilor-dupa-aplicarea-noii-legi-a-pensiilor-5500694/.)
  3. Salarii compensatorii s-au platit in primul rand in economie (minierit, industria constructoare de masini, cea de aparare)incepand din 1990 si se mai platesc si acum iar la militari mult mai tarziu-1998.
  4. Vad ca doriti reducerea pensiilor militarilor in loc sa cereti sa le creasca pe ale noastre. Stiu… criza. Incorect, deoarece dezastrul l-au adus guvernantii prin masurile lor:
  – dupa legea care interzice cumulul pensiilor cu salariul, cheltuielile cu pilotii aeronavei prezidentiale au crescut de trei ori (diferenta se duce la o firma capuse, pilotii castigand la fel)
  – plata a doi sau mai multi directori pe aceeasi functie, ca urmare a unor numiri pe criterii politice fara respectarea legii
  – plati compensatorii de zeci de mii de euro pentru cei destituiti pe criterii politice
  – salarii de zeci de mii de euro pentru functionarii numiti politic
  – subventiile acordate partidelor politice
  – scutirile de plata a miliarde de euro acordate unor societati de stat ( vezi ordonanta racent aprobata prin care se scutesc de plata la buget a 8 miliarde de euro a unor societati care-si permit sa vanda energie ieftina baietilor destepti in loc sa-si plateasca datoriile la buget)
  – investitii la preturi de cateva ori pana la zeci de ori mai mari decat in alte state UE, in loc sa se prevada in caietul de sarcini preturi maximale similare statelor UE
  – investitii in sali de sport din localitatile natale
  – investitii in programe neoportune (case la tara)
  – infiintarea a doua noi ministere (sport si turism) care au cheltuit intr-un an peste 5 miliarde de euro

  Si cred ca mai pot adauga exemple pe cateva pagini.
  Asa ca mai analizati ca sa vedeti cauzele. Asta in caz sa nu sunteti… pdl-ist…
  Oricum, pe actualii guvernanti nu i-a fortat nimeni sa ia conducerea tarii…
  Cred ca si masurile de reducere luate au justificari in mare parte electorale, deoarece puterea recunoaste ca mai putem plati cel putin 6 luni, dar eventualele reduceri in anul viitor (preelectoral)ar fi fost proaspete in memoria alegatorilor…
  Nu uitati: ROMANUL IARTA DAR NU UITA

 9. micutzul says:

  RASPUNS PENTRU JUSTICE………Stimate domn, as putea sa scriu 100 de pagini despre diferentele dintre un militar si un profesor sau un inginer. In primul rand regret ca manipularile v/au atins si pe Dv. si au reusit sa induca starea de ura intre categoriile sociale . Mergand pe principiul sa moara si capra vecinului, nu rezolvati nimic decat va taiati creanga. Trebuie sa luptati sa ajungeti la pensii si salarii decente echivalente cu cele din statele foste com. ca Ungaria, Polonia, Cehia etc. Trebuie sa realizati ca un inginer militar este si militar avand obligatii si raspunderi duble. Un medic militar este si militar, un ofiter care are in subordine militari, este si profesor, etc.Intrebati oamenii care au facut armata la unitati tehnice, aviatie, RAA, marina, auto , tancuri daca le predau militari sau profesori civili. Nu cred ca un om normal, ar putea sa compare un pilot de supersonice, cu un profesor de ,,,,un parasutist care are sute de salturi in orice conditii meteo cu un inginer IT de exemplu, toata stima pentru el, un marinar pe vedetele torpiloare, un militar din cabinele de dirijare a rachetelor, un tanchist la 50/60 de grade sau la /20 de grade si altele Pe langa aceasta noi nu am avut dreptul nici sa dam meditatii, nici sa avem cabinete particulare, nici…. De exemplu daca Dv. lipsiti de la serviciu eventual va da afara, noi facem inchisoare. Noi nu avem sindicat, deci este normal ca drepturile sa ne fie aparate de comandanti.Pe de alta parte va rog sa/mi dati daca puteti un singur exemplu de ofiter cu solda de 8000/ 30.000de lei asa cum am auzit ca au profesori universitari, secretari de stat, angajati la deconcentrate, etc. Noi nu am cerut niciodata asemenea drepturi, am cerut doar sa fim respectati. Daca elemente fara cultura si fara educatie ca Prigoan, si altii au reusit sa induca o ura a civililor impotriva armatei, intrebati/va ce urmeaza? O sa spuneti ca stiam de privatiunile serviciului, dar a/ti putea sa le spuneti asta vaduvelor si copiilor aviatorilor, marinarilor infanteristilor , parasutistilor morti in teatre de lupta, in aplicatii sau plecati mult prea repede din cauza radiatiilor, stresului fizic si psihic. Incercati si mergeti la un CMZ , intrebati cati militari activi sau in rezerva mor de afectiuni cardiace, de afectiuni cardio vasculare. Va respect pozitia, punctul de vedere dar sfatul meu este sa va uitati decent in jurul Dv. si sa vedeti cine ia bani mai multi Comandantul Statului Major General sau un trepadus de secretar de stat care probabil are si afaceri de milioane cu statul. Pot sa va mai spun multe dar mai am de lucru in alta parte. Cu respect. Apropos, eu de pe functie de Lt.col. , cu 27 de ani vechime am in mana o pensie de 1472 lei . Vi se pare o pensie nesimtita,exagerata? Va salut.

 10. micutzul says:

  Stimate Justice de ce nu ii intrebi pe cei care urla in luna lui mai ca nu mai sunt bani , ce s/a intimplat cu miliardele de euro planificati pentru tot anul. Sau nu au stiut sa faca un buget sau au bagat mana fiecare cat a putut si acum cand au calculat impreuna s/au cracanat de ce au facut? Urlu pe toate blogurile si spun cine si cat castiga . In conturile si vilele lor sunt banii dumneavoastra, cei care nu castigati licitatii mincinoase, cei care va uitati daca mai aveti bani de paine. Eu am cuptor in curte si tot va apar interesele . Da mana cu militarul, militarul cu civilul si trebuie sa ne cerem drepturile . Noi te primim sa fii camaradul nostru , dar doar daca esti decent, ai onoare si stii sa respecti omul de langa tine.

 11. baraba says:

  @CETATEANUL-voi incerca sa amendez doar primele 2 puncte din prealungul tau expozeu:1.spui ca nu au cotizat cadrele militare- fals A COTIZAT STATUL OPRIND DIRECT DIN CUANTUMUL SOLDEI la fiecare in parte. 2. spui ca L164 este in acord cu ue si nato. ma indoiesc pentru ca aceasta lege -daca nu ai stiut pina acum -este NEDREAPTA,INCORECTA,DISCRIMINATORIE SI GENERATOARE DE CORUPTIE in cadrul sistemului militar.este cum am mai spus FACUTA DE SEFI PENTRU SEFI-pentru 85% dintre cadre firimituri.daca ai nelamuriri solicita explicatii

 12. cetateanul says:

  Pentru baraba :
  1. Daca considerati ca va va fi mai bine sa fiti platiti din fondul public de pensii aflat in cadere libera si introdusi in legea unica atunci asa sa fie. Daca va doriti sa fiti la cheremul fiecarui guvern, sa nu mai aveti o corelare cu cresterea soldelor celor din activitate este dreptul dumneavoastra. Dar cand, in cativa ani, veti constata ca cel care a ocupat o functie similara cu cea pe care ati avut-o va iesi cu o pensie mult mai mare, atunci veti avea ce va doriti acum si nu veti mai avea nici un drept sa va plangeti.
  2. Nu exista lege perfecta. Dar 164 chiar este dupa modelul NATO (adica pensia este un procent din ultima solda). Oricum daca exista nedreptati, acestea pot fi corectate mult mai usor pentru o lege specifica profesiei decat discrepantele ce apar in proiectul legii unice. DAR daca va doriti calculul pensiei echivalent cu cea a femeii de serviciu de la ENEL sau cu cea a soferului de la min finantelor este dreptul dvs.

  Cred ca ati muscat din momeala aruncata de putere ca vor fi afectate doar pensiile peste 3000 RON. Cititi proiectul legii unice a pensiilor si veti vedea ca nu exista nici un fel de plafon la care sa se faca referire in textul legii.
  Dar daca “sa moara capra vecinului…” e optiunea dvs…aveti acest drept constitutional.
  ………………………………………….
  “Dezbina si stapaneste”
  ——————————————
  Mi-a placut intr-o alta postare de pe acest site : “DE CE UITATI CA-N VOI E NUMAR SI PUTERE”
  Citind parerile, revoltele si frustrarile din unele comentarii incep sa am dubii…
  —————————-
  “Ce isi face omul cu mana lui
  Nici dracu nu desface”
  —————————————
  Continuati asa… doar asta doreste puterea
  Daca a deranjat pe cineva remarca mea cu … pdl-ist… precizez ca a fost fara intentie.

 13. baraba says:

  @cetateanul-ok colega. dar cum sa-ti spun ;de vreo 10 ani se tot”corecteaza”L164 si rez. este ca uni baga la buzunar bine mersi o pensie calc. cu vreo 7 elemente de calcul in timp ce alti doar cu 3-4. o fi asa in nato dar ei in mod sigur au avut grija ca solda bruta sa se calculeze dupa un principiu unic si corect.asa ca nu va mai plangeti ca ne desbina boc.ne-au dezbinat scumpii nostri sefi ,care ca intodeauna s-au gandit numai la ei.decat sa-mi rada in nas un “coleg” grad si functie egala,dar care ia aproape dublu decat mine si zice ca EL MERITA mai bine sa mi se calculeze dupa principiu unic. daca asta-i ,sa moara capra vecinului” apoi asa sa fie-dar sa raspunda cine s-a scremut sa scoata o asa lege [boc stie ca 85% din cadre sunt in aceasta situatie si are AER]

 14. cetateanul says:

  Fara comentarii.
  Precizare: NU EU MA PLANG. DOAR REMARCAM DINTR-O POZITIE NEUTRA ANUMITE ASPECTE.
  Sau cum ar spune puterea (evident fericita) in acest caz: “Clientul nostru, stapanul nostru”.
  Doar pe asta sau bazat …
  altfel totul se rezolva prin impozitarea cu 95% a pensiilor ce depaseau un anumit plafon, fara a dezbina societatea.

 15. micutzul says:

  PENTRU BARABA Asta si urmareste guvernul si chiar partidele din opozitie, in ideea ca vor veni odata la guvernare. Vor ca pensiile noastre sa nu fie recalculate odata cu modificarea soldelor de grad si de functie. In acest caz in cativa ani se va ajunge la situatia anterioara cand erau diferente extraordinare intre pensiile vechi si cele noi. Exact in aceasta idee ne arunca acum momeala ca nu vor fi recalculate cele sub 3000 lei. Dar odata abrogata legea noastra, s/a terminat intri in saracie. Trebuie luate masuri incat la nici un guvern sa nu/i mai treaca prin capatana sa se lege de armata. NOI AM IESIT CU 60 DE PROCENTE DIN ULTIMA SOLDA SI AM FOST SI PENALIZATI. SA NU SE MAI MINTA CA AM IESIT CA ALTII CU 80 SAU 100 LA 100. PE POSTURILE TV. URLA CA NU SUNT BANI. AVEM O DATORIE EXTERNA MICA IN COMPARATIE CU ALTE STATE, IAR BNR ARE O REZERVA LA NIVEL DE MAXIM ISTORIC. CE FACEM?

 16. Armaghedon says:

  pentru acest Justice:
  Să schimbăm Constituţia dacă suntem egali. Vreau şi eu să fac politică, să candidez la Preşedinţie. Pot? Nu pot. Deci nu suntem egali. Dacă uniformizăm totul, să începem de la Constituţie. Mie, ca militar, îmi pui interdicţii şi incompatibilităţi peste tot, dar îmi ceri să fiu egal cu tine. Guvernul si cei ca tine frustatule să înţelegeti că avem dreptul să protestăm.
  Militarii nu sunt de acord nici cu ridicarea vârstei de pensionare la 60 de ani, în condiţiile în care statisticile arată că ar mai trăi în medie încă 2 ani şi jumătate după retragerea din activitate spre deosebire de ceilalti justici!!!!