Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pentagonul sceptic în privinţa calităţilor avionului F-35

F-35 mai mult marcheting decât valoare militară?

Într-un raport al Departamentului Apărării al SUA, “F-35 Joint Strike Fighter Concurrency Quick Look Review”, se arată că programul avionului de vânătoare american F-35 se confruntă cu o nouă serie de probleme tehnice. Raportul recomandă producerea într-un număr mult mai redus al aparatului.

Raportul indică cinci probleme tehnice “ale căror consecinţe majore au fost identificate” dar nu au fost remediate până în prezent:

– o defecţiune la ecranul integrat în căştile piloţilor;

– o problemă la sistemul de evacuare al carburantului;

– probleme la sistemul electric;

– probleme la crosa de apuntare a avionului;

– probleme de ergonomie provocând vibraţii, şocuri şi extenuarea piloţilor.

Aceste deficienţe tehnice întreţin “o lipsă de încredere în stabilitatea avionului” a cărui producţie a demarat deja, arată raportul care recomandă “o reexaminare serioasă a organizării producţiei şi a aprovizionării”.

Estimat la aproximativ 385 miliarde de dolari, Programul F-35 sau Joint Strike Fighter (JSF) este cel mai cunoscut program de armament al Pentagonului cu un cost estimativ pe aparat de 103 milioane de dolari, preţ constant (fără a lua în considerare inflaţia, n.r.) sau 113 mlioane de dolari preţul actual, conform Departamentului american al Apărării. Programul prevede producerea a 2500 de aparate care ar urma să înlocuiască în special flota de F-16 americană.

Un purtător de cuvânt al programului a confirmat miercuri că oficialii iau în considerare reducerea ritmului producţiei pentru a permite rezolvarea acestor noi avarii.

“Una dintre modalităţile de reducere a costurilor este scăderea producţiei” a precizat Joe DellaVedova fără a da detalii, afirmând că rata producţiei depinde de negocierile dintre Pentagon şi constructorul Lockheed Martin precum şi de proiectul pentru 2013 al legii Apărării.

sursa: Project On Government Oversight

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Pentagonul sceptic în privinţa calităţilor avionului F-35”

  1. nelu says:

    pai este o diferenta mare fata de f22–foarte scump si pretentiosla mentenanta.veti vedea ca in conditiile dezvoltarii de noi si puternice radare,se va renunta la tehnologia”invizibil”extrem de pretentioasa si scumpa.