Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pentru a renunţa la disponibilizări “Pro Lex” propune renunţarea la salariile de merit şi de excelenţă

În speranţa găsirii ueni variante care să permită nedisponibilizarea a 18.000 de poliţişti şi jandarmi, sindicatul “Pro Lex” propune MAI renunţarea la salariul de excelenţă şi la salariul de merit.

Salariul de excelenţă reprezintă jumătate din salariul de bază şi este primit de 5% din personal iar salariul de merit reprezintă 20% din salariul de bază şi se acordă unei treimi din angajaţi.

Preşedintele Sindicatului “Pro Lex”, Vasile Lincu, arată, într-o scrisoare adresată ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, că disponibilizarea personalului MAI reprezintă o soluţie extremă de încadrare în cheltuielile bugetare şi trebuie avută în vedere după aplicarea celorlalte soluţii legale.

“Numirile în funcţii de conducere după alte criterii decât cele de profesionalism v-au pus într-o situaţie previzibil dificilă prin susţinerea unor soluţii inoportune şi chiar nelegale”, spune liderul “Pro Lex” în scrisoarea intitulată “Soluţii pentru încadrarea în cheltuielile bugetare fără disponibilizări de personal”.

Lincu precizează că obligaţia încadrării în cheltuielile bugetare este prevăzută în lege, nefiind necesară adoptarea altor legi pentru ca fiecare ordonator de credit să se încadreze în bugetul alocat.

Liderul sindical a adăugat că, în prezent, 30% din funcţiile publice de poliţişti nu au atribuţii specifice activităţii de poliţie, printre aceştia fiind sportivii, artiştii, angajaţii din structurile suport, juriştii sau contabilii, iar acest lucru ar fi în contradicţie cu prevederile Legii 188/1999.

“Pro Lex” a mai propus aceste soluţii şi înainte de discutarea în Parlament a proiectului privind disponibilizările din MAI.

Camera Deputaţilor nu a adoptat, marţi, proiectul de lege privind disponibilizările din MAI. Anterior, proiectul a fost respins de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în cazul acestui act normativ.

Şefii structurilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, reuniţi marţi seară într-o şedinţă extraordinară convocată de ministrul Traian Igaş, au găsit o soluţie alternativă pentru continuarea restructurărilor, în contexul respingerii proiectului privind disponibilizările din MAI, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX surse din minister.

Proiectul privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevede că numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, preoţi militari, funcţionari publici şi personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel încât să asigure, pentru 2011, încadrarea în cheltuielile bugetare şi în numărul maxim de posturi aprobate.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată şi disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.

Ce nu înţeleg  poliţiştii şi jandarmii e că guvernul doreşte reducerea efectivelor nu încadrarea în buget.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Pentru a renunţa la disponibilizări “Pro Lex” propune renunţarea la salariile de merit şi de excelenţă”

 1. arti 78 says:

  Salariu de excelenta?
  Suna bine !
  Dar mai este o posibilitate: faceti-va gradul functiilor mai mic !
  Pa, bai, fratilor, la armata unul care are functie de colonel are in subordine si conduce intre 50 si 500 de oameni. La MAI sunt unii care au functie de colonel si au in subordine si conduc 14 oameni.
  Exemple dau doar daca mi se cer !

 2. tupak amaru says:

  institutii diferite . orice comparatie este deplasata . discutam , in mare parte , de functionari piblici .

  si daca tot veni vorba : colonel , cu 50 de oameni in subordine ? este comandant de puton , detasament , companie ???
  mai bine nu deschideai discutia .

  tupak amaru

 3. JVEK G. says:

  …ei lasa ,lasa nu va mai dati nestiutori!!!
  va dau eu ex. de lt.col. cu 2(DOI) subordonati -un maior(FEMEIE) si un subofiter. Acesta beneficia -pt. ca merita – de solda de merit +ind. com. la pensie pe 164 boier Bibescu Functia era de Cdt. B .Trupe Teritoriale(G.P.) peste 3 din astia era o functie de col. plin

 4. tupak amaru says:

  noi discutam astazi , 31.05.2011

  tu ai ramas inainte de 1989 . ramai acolo .

  am inteles subtilitatile : pensii nesimtite , etc.

  oricum , discutam de salariul de excelenta . dar mai are vreo importanta ?
  totul este sa combatem .

 5. JVEK G. says:

  Tu esti defazat! nu-i inainte de 89 ci prin 2002! Te-am nimerit cumva ,esti beneficiar? hai sa traiesti…….
  PS. ce-i ala ,salariul de excelenta”? -o jmecherie pentru sefi. Salariul e salariu si atat .

 6. tupak amaru says:

  explica ce inseamna G P !
  nu ai nimerit .
  salariul de excelenta – definitia o gasesti in lege . il poti intui din termenul “excelenta ” .
  se acorda in toate institutiile .
  cum ? asta depinde de sef .
  intentia legiuitorului este aceea de a pastra in sistem oamenii de valoare , care , in alte conditii de salarizare , ar prefera mediul privat .simplu .
  daca sunt ilegalitati , de ce nu le rezolva “portocala mecanica” ?
  sau mai bine desfiintam legea . logica lor .

  tupak amaru

 7. arti 78 says:

  am revenit
  tupak:
  – cati oameni are in subordine un cdt de CMJ? Or fi 50 ?
  – cati are in subordine un cdt B? Or fi 500 ?
  – dar un sef birou pasapoarte la un judet? Or fi 14 ?
  Acum m-ai inteles?

 8. ciprian says:

  @arti 78
  De ce nu duci pana la capat argumentatia?
  Pentru sprijinirea unei concluzii, intreb si eu, asa, sa ma aflu in treaba:
  1. Cate fctii. din B. sunt prevazute cu ind.c-da.?
  2. Cate fctii. din CMJ sunt prevazuta cu ind.c-da?
  3. Cate fctii. dintr-un birou sunt prevazute cu ind. c-da.?

 9. ciprian says:

  @ tupak
  Stimabilul JVEK face confuzie intre GP si TT! Pare a fi la fel, totusi nu e!

 10. plotonierul says:

  Acum 65 Maresalul Ion Antonescu a fost executat. Am cautat pe internet ceva despre comemorarea acestui militar militar si om de stat atat de controversat. Nu am gasit din pacate mai nimic, un site ce-i poarta numele, care are ultimul articol de acum o luna, o petitie pentru reabilitare sa care are doar 65 de semnaturi si 2-3 articole in ziare obscure.
  ” Dar ai sa uiti caci si uitarea, e scrisa-n legile-omenesti”

 11. JVEK G. says:

  @Cipi- am spus TT adica foste GP.Nu-i nici-o diferenta! adica este -inainte de 89 GP mai faceau cate o mobilizare ,mai mergeau prin unitatile de productie socialiste cu cate un antrenament o tragere etc TT -chiar ca nu mai faceau nimic, doar pazeau depozitele mostenite.

 12. Nikk says:

  @ JVEK G.
  M-a sunat ,,boier BIBESCU” ( stii tu …, ala fost la T.T. sau G.P.).A fost deosebit de ,,incantat” sa afle ca situatia lui a ajuns subiect de dezbatere pe net.E atat de ,,entuziasmat” incat iti recomand ca vre-o 3 zile sa nu iesi din casa.

 13. JVEK G. says:

  @Nikk =Vorbesti prostii si faci confuzii.Nu cunosc niciun Bibescu-boier. Situatia era valabila pe tara,era generala.

 14. tupak amaru says:

  structurile acestea mai “caldute ” , imi sunt necunoscute . nu am lucrat acolo .
  sunt locuri pentru “pile ” . pot fi desfiintate . oricum nu au nici o utilitate .
  vorbesc politisti si militari , cei care lucreaza cu adevarat , la unitati sau structuri operative .

  salariul de excelenta nu are nici o relevanta atunci cand vorbim de restructurari .caci de aici a pornit discutia .

  sindicatele au pierdut timpul si au mimat protestul . acum platesc ( din pacate cei nevinovati – politistii de pe strada ) .

  da , am inteles ideea . dar sunt si altii care au insubordine 1000-1500 politisti sau sunt sefi de birouru , cu 4-5 lucratori in subordine dar care pot lucra cat pentru 100 de politisti .

  daca tot veni vorba , sii prostia cu “politistii din birouri ” este o gogomanie de agent de politie sindicalist . depinde care birouri : criminalistic , cercetari penale , informatii , etc.

  din expierenta mea , cu acestea vor incepe . si nu va fi o masura desteapta .

  cred , s-ar putea realiza o curatenie serioasa , acum , doar pe baza datelor avute la dispozitie de structuri : corupti sunt cu duiumul si sunt cunoscuti . daca cineva vrea sa faca reforma , poate sa inceapa cu aceasta .

  spuneam doar ca nu poate fi facuta o comparatie intre structuri militare si structuri politienesti .

  tupak amaru

 15. Radu Cojes says:

  @Nikk-iar ai aparut ma galma mica. cand am plecat en France te-am lasat sa termini clasa a4 a si dupa aia sa vii si tu pe net.pleaca acasa si suge-ti degetul,ca nu te baga nimeni in seama!!

 16. Nikk says:

  @ JVEK G.
  Nu ma subestima!Citeste ce-ai postat ieri 31 mai 2011 la ora 16:29.CEZAR te cunosc foarte bine ca dealtfel si pe cel care se afla in situatia pe care ai dat-o ca exemplu.Daca ai impresia ca sunt singurul timisorean care te cunoaste personal,afla ca te inseli. Surpriza!!! ( sau poate NU) dar te cunosc foarte multi colegi ai nostrii .Te rog sa ma crezi ca nu ai vrea sa stii parerea lor despre tine si nici despre blogul pe care il administrezi. ,, Prostii” si nu numai,vorbesti tu …, si asta mai tot timpul. In ceea ce ma priveste, este pentru ultima data cand te mai bag in seama.

 17. JVEK G. says:

  vorbesti prostii!!

 18. Nikk says:

  @ JVEK G. alias CEZAR,
  Pentru ca este a doua oara cand afirmi ca ,,vorbesc prostii”imi permit si eu sa-ti spun ca esti de-a dreptul ID..T. Cat despre ,,CONFUZIA” pe care am facut-o , o sa te convingi maine cand o sa dai ochii … cu ,, boier BIBESCU”. Si acum scuteste-ma… , nu de alta dar ai inceput sa ma plictisesti.

 19. JVEK G. says:

  @NIkk- Tu chiar nu bagi de seama ca nimeni nu te ia in serios,nici aici nici pe alte bloguri. Te-au citit oamenii fii linistit!