Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Perfidul Albion” are o problemă cu vânzările de nave de război

Zilele acestea guvernul laburist, care a asigurat conducerea Marii Britanii în ultimele două legislaturi, se află sub tirul acuzelor partidelor de opoziţie dar şi a oficialilor marinei britanice pentru numeroasele vânzări de nave de război făcute din 1997 încoace.

Opoziţia britanică reproşează laburiştilor că au decimat marina militară, vânzând prea multe nave de război sau reducându-i drastic bugetul.

Este încriminată procedura dar mai els sumele reduse obţinute în schimbul navelor.

Dacă în 1997, Marina britanică avea 137 de vase, în prezent mai are numai 99. Potrivit cifrelor oficiale, 29 de nave militare au fost vândute altor ţări, iar Guvernul britanic a încasat în total 580 de milioane de lire sterline din acorduri. Conservatorii cer socoteală actualei puteri pentru dispariţia a 38 de nave între 1997 şi 2009

“Marina a ajuns la nivelul critic, minim. Nu ne putem aştepta ca Guvernul să facă şi mai multe reduceri şi ca Marină să desfăşoare acelaşi număr de

operaţiuni, la aceeaşi intensitate. Vasele marinei sunt ca extinctoarele: Nu ştii niciodată când vei avea nevoie de ele şi este prea târziu pentru a le comanda după ce a izbucnit incendiul. Dacă Marea Britanie îşi va juca rolul potrivit în lume, nu ne permitem să nu ne consolidăm capacitatea navală”, a subliniat amiratul Ralph Curr, de la Asociaţia britanică pentru apărarea naţională.

Potrivit Parlamentului, din 1997 până în prezent au fost vândute vase către Filipine, Canada, Grecia, Trinidad şi Tobago, Guyana, Bangladesh, România, Chile, Estonia şi Brazilia. În noiembrie 2009, Lituania a primit gratis de la britanici două nave mai mici (deminoare).

Surse apropiate de ministrul britanic al Apărării, Bob Ainsworth, au declarat: “Vânzarea acestor nave este (…) o modalitate de a construi relaţii diplomatice cu alte naţiuni, un instrument deosebit de valoros pentru apărarea ţării noastre”.

Şi tranzacţiile fregatelor London şi Conventry (transformate în Regina Maria şi Regele Ferdinand) care au fost vândute cu 116 milioane de lire sterline, din care statul britanic a primit, însă, numai 200.000 de lire (restul au ajuns la grupul de armament BAE Systems) sunt aspru criticate.

La momentul tranzacţiei dintre România şi Marea Britanie, Olanda se oferise să ne vândă două nave mai noi decât cele britanice şi mai mici (mai potrivite nevoilor marinei noastre). Oferta a fost ignorată. Chiar şi în comparaţie cu alţi cumpărători de nave britanice, România a negociat mai prost. În 2005, cu 134 milioane lire, Chile a achiziţionat trei fregate mai moderne, de tip 23 (din 1987) faţă de ale noastre (tip 22, din 1986).

Deşi disputa britanică este marcată de alegerile pentru Camera Comnuelor, de joi 06 mai, în urma cărora va fi numit un nou prim ministru, aceasta readuce în prim planul dezbaterii publice afacerile din zona apărării supuse de cele mai multe ori presiunilor politice şi corupţiei la nivel înalt.

Controversa speră să aducă mai multe voturi Partidului Conservator, perceput ca sprijinitor al ideii de putere mondială a Marii Britanii, care se află în căutarea unei majorităţi parlamentare.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul Ipsos-MORI, la comanda agenţiei Reuters, conservatorii ar obţine 327 de locuri în Camera Comunelor, adică o majoritate firavă. Un alt sondaj realizat la comanda cotidianului “The Daily Telegraph” arată însă că partidul condus de David Cameron ar mai avea nevoie de 14 locuri pentru a obţine majoritatea parlamentară. Pe de altă parte, analiştii susţin că Partidul Conservator ar putea forma un guvern minoritar, cu sprijinul parlamentarilor unionişti nordirlandezi şi al celor independenţi,

surse: Daily Mail

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to ““Perfidul Albion” are o problemă cu vânzările de nave de război”

  1. Alin says:

    “Vasele marinei sunt ca extinctoarele: Nu ştii niciodată când vei avea nevoie de ele şi este prea târziu pentru a le comanda după ce a izbucnit incendiul.”
    ce bine ar fi daca si la noi s-ar intelege asta…