Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Perspectivele de aderare a Georgiei şi Ucrainei la NATO vor fi apreciate nuanţat la summitul NATO de la Lisabona

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat referindu-se la extinderea NATO că referirile ce vor fi făcute în declaraţia finală a summitului de la Lisabona cu privire la situaţia Ucrainei şi Georgiei vor fi diferite şi că, pentru prima dată, vor fi “nuanţe”‘ în planul perspectivelor nord-atlantice ale acestor foste republici sovietice.

“Decizia summitului de la Bucureşti (aprilie 2008) rămâne în vigoare. Ambele state pot intra în NATO, dacă doresc să o facă şi dacă satisfac toate criteriile pentru aderare”, a afirmat Rasmussen.

Dar, a adăugat el, “astăzi sunt nuanţe în planul perspectivelor şi ambiţiilor nord-atlantice ale acestor ţări, ceea ce îşi va găsi reflectarea în documentul final al summitului”, a preczat Rasmussen.

Ţările membre ale NATO nu au reuşit la summitul din aprilie 2008 de la Bucureşti să cadă de acord ca Georgia şi Ucraina să primească statutul de candidate oficiale la aderarea la alianţă, pe fondul opoziţiei manifestate de Moscova, dar au apreciat că cele două foste republici sovietice au vocaţie de a fi membre ale alianţei. Spre deosebire de Georgia care îşi doreşte o aderare cât mai rapidă a sa la NATO, Ucraina s-a declarat în iulie a.c. “ţară nealiniată”, printr-o lege adoptată parlamentul de la Kiev, care împiedică o viitoare aderare a ţării la alianţă.

sursa: AGERPRES

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.