Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Peste 13% din militarii germani care au revenit din Afganistan suferă de tulburări psihice

Militari germani

Militari germani

Ministerul german al apărării a făcut public faptul că “peste 13% din militarii germani care au revenit dintr-o misiune în Afganistan suferă de tulburări de ordin psihic, iar jumătate din cazuri nu sunt detectate”. Aceasta, potrivit unui studiu mai amplu efectuat pe acest subiect.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 2.500 de militari. Astfel, s-a constatat că 2,9% din militarii desfăşuraţi în Afganistan suferă de stres post-traumatic (Post-Traumatic Stress Disorder, PTSD) şi 10,4%, de alte tulburări psihice (depresie, anxietate, dependenţă de alcool), total de 13,3%.

Studiul a fost realizat în perioada 2009-2012, de către specialişti civili, de la Centrul de epidemiologie clinică al Universităţii tehnice din Dresda, în colaborare cu armata, şi nu de serviciile medicale ale Bundeswehrului.

“Răspunsurile militarilor din contingentele 20 şi 21 ale ISAF au fost comparate cu cele ale unui eşantion-test de militari rămaşi în Germania”, potrivit agenţiei de presă AFP, citată de AGERPRES.

“Riscul de a dezvolta o tulburare de stres post-traumatic sau alte probleme psihice este de două până la patru ori mai ridicată la trupele trimise în misiune. Riscul creşte până la 6,6 ori la soldaţii care au fost staţionaţi la Kunduz (nordul Afganistanului), principala bază germană din această ţară, şi până la opt ori pentru trupele de luptă.

“Aplicând aceleaşi criterii metodologice de studiu, rezultatele, în cazul militarilor germani au fost uşor, dar nu semnificativ, mai mici decât în cazul celor din Marea Britanie, însă în mod clar mai scăzute decât la soldaţii americani care au servit în Afganistan şi Irak”, a remarcat profesorul Hans-Ulrich Wittchen .

Potrivit cifrelor comunicate de echipa care a efectuat studiul, rata militarilor britanici afectaţi de PTSD, după ce au fost trimişi într-un teatru de operaţiuni, este de 4,2-5%, iar a celor americani, de 14,8%.
În Franţa, circa 400 de soldaţi care au fost dislocaţi în Afganistan au fost identificaţi drept suferind de tulburări psihice de către medicii militari, conform unor date oficiale comunicate de Ministerul Apărării în octombrie 2012, precizează AFP.

În total, circa 100.000 de soldaţi germani au fost desfăşuraţi în Afganistan începând cu 2002. Dintre aceştia, 54 şi-au pierdut viaţa (35 în luptă), în ceea ce este considerată a fi “cea mai sângeroasă intervenţie a armatei germane după cel de-al Doilea Război Mondial”.

 

Sursa: AFP, AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Peste 13% din militarii germani care au revenit din Afganistan suferă de tulburări psihice”

 1. coopernick says:

  “peste 13% din militarii germani care au revenit dintr-o misiune în Afganistan suferă de tulburări de ordin psihic, iar jumătate din cazuri nu sunt detectate”. Inteleg ca militarii respectivi au recunoscut acest lucru in particular, sociologilor sau psihologilor, dar nu si oficial sefilor lor. De aceea cazurile nu au fost detectate.
  Cel putin in unele armate exista preocupare in acest sens si transparenta.

 2. indisciplinatu says:

  Ai nostri au, ca de obicei,”sapte inimi”….iar recuperarea de “dupa” e o gluma sinistra.

 3. Bure Bista says:

  Esti nedrept ci ai nostri!

  Primesc 2,5 zile libere pentru fiecare luna de misiuni in teatru de operatii. Deja e un lux pentru birocratii de la MApN.

  Iar recuperarea o fac pe bani in facilitati de prima mana (li se spune baze de recuperare – niste spatii de cazare insalubre) puse la dispozitie de Zisu dupa satisfacerea clinetelei.

 4. Terente says:

  La noi, citiţi seria de articole din Gândul. Şi explicaţiile cretinilor care au nesimţirea să se autointituleze “psihologi Militari români”.

 5. szilard says:

  Va spun eu care e treaba :
  Au dat in bilbaiala dupa chefurile care le au dat la intoarcere acasa, si cind vad ca nu mai au bani urla(ei aveau drept de viata si de moarte inainte), vor vile luxoase cu femei frumoase pentru ca ei aveau drept sa imparta dreptul de a trai(un fel de Rambo cind sa intors acasa si a facut prapad benzinariile pe care le-a aruncat in aer si a mincat porci mistreti in padure-specie care e ocrotita de lege).

 6. szilard says:

  Pot, in scimb, sa manince iepuri si alte rozatoare daunatoare.

 7. rusi..ne says:

  Ceva adevarat e cu tigneala ..Si tradatorul de tara alogenul guvernator masa verde a fost in vizita in Afganistan.Dupa aia a adus FMI in Romania ca sa isi repatrieze bancile straine capitalurile si pe noi sa ne impovareze ca pe sclavi.

 8. ANONIM says:

  Fratele meu,astia lupta pe cand ai nostrii ,paza.