Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Petreus a prezentat noi reguli de conduita pentru trupele dislocate in Afganistan

Comandantul ISAF, Generalul David Petraeus, a prezentat noi reguli de bună conduită în cadrul strategiei împotriva insurecţiei afgane.

Regulile sunt incluse într-o broşură de trei pagini, datată la 27 iulie şi difuzată la Kabul, este un ghid destinat membrilor forţei internaţionale în Afganistan (ISAF).

Documentul, are 24 de puncte, le cere printre altele militarilor:

– să “asigure securitatea populaţiei şi să acţioneze în serviciul acesteia. Doar asigurând securitatea şi câştigând încrederea (…) Guvernul afgan şi ISAF pot reuşi”.

– “Trăiţi împreună cu oamenii: plasaţi bazele şi posturile de luptă cât mai aproape de cei pe care încercăm să-i protejăm. Acest lucru este realizabil”;

– “Înfruntaţi cultura impunităţii: talibanii nu sunt singurii inamici ai populaţiei. Aceasta este, de asemenea, ameninţată de reaua guvernare, corupţie şi abuzuri de putere, care reprezintă cei mai buni agenţi de recrutare ai talibanilor”;

– Documentul cere, totodată, militarilor să “lupte dur şi disciplinat”. “Dacă vom ucide civili şi le vom distruge proprietăţile în cadrul operaţiunilor noastre, ne vom crea şi mai mulţi inamici decât vor elimina aceste operaţiuni”;

– “Identificaţi şi înfruntaţi oficialii corupţi. Ajutaţi Guvernul să atingă acest scop”;

– “Fiţi invitaţi buni. Trataţi afganii şi lucrurile care le aparţin cu respect”;

Generalul Petraeus a preluat comanda coaliţiei internaţionale din Afganistan la 4 iulie, înlocuindu-l pe generalul Stanley McChrystal, eliberat din post după ce a criticat administraţia americană. Petreus este artizanul strategiei dar si comandantul din teren care a permis infrangerea insurgentei irakiene si transferul de autoritate catre fortele de securitate irakiene.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Petreus a prezentat noi reguli de conduita pentru trupele dislocate in Afganistan”

 1. Trifon Gruju says:

  An de an se emit astfel de “coduri de conduita”. Ideea centrala este ca individul, militarul ISAF, nu prea intelege ce cauta el acolo, altceva decat ca a primit un ordin. Deci nu este motivat decat de necesitatea respectarii unor reguli institutionale (armata din care face parte) si de spiritul de conservare (“decat sa planga mama, mai bine sa planga ma-ta”). Deci, sub acoperirea somatiilor, etc el se va asigura ca trage primul. Apoi se va gandi la codul de conduita. Si nu cred ca asta se poate schimba, oricate ore de pregatire se vor aloca. Cred ca politicienii trebuie sa inteleaga ca daca nu se investeste in cresterea nivelului de trai, implicit al educatiei afganilor, totul este un .. fâs.

 2. Trifon Gruju says:

  Poate cineva ii atrage atentia Ministresei Turiste ca o industrie a turismului va dezvolta automat o industrie a suvenirurilor. O investitie mica in Afganistan, o tara cu resurse imense de pietre semipretioase, poate genera in prezent o schimbare de atitudine a afganilor fata de români, iar in viitor chiar profit.
  Asta este o aberatie a mea, dar cine stie. Se pare ca aberatiile si ideile proaste prind.

 3. Bure Bista says:

  Atentie Trifon Gruju,

  Minestreuza cu pricina nu cred ca a depasit spatiul pontic, pentru ea al Marii Negre unde e specialist si viitor doctor. Sa ne ajute Dumnezeau sa ne aparam de imbecili.

  Cat despre Afganistan ma intreb si eu daca cineva in afara unchiului Sam, si probabil Tom, are vreo idee ce se intampla pe acolo si care sunt rosturile. Toti se alineaza si se duc buluc sa combata nici ei nu stiu ce.

  Am totusi speranta ca Petraeus dupa ce a reusit in Irak, atentie pe mana irakienilor!, va reusi sa-i prosteasca pe imbecilii de politicieni si sa pacifice regiunea. Cat s-o putea ca pe acolo starea de pace in acceptiunea noastra nu va exista niciodata.