Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Petreus apreciază că şi aliaţii se vor retrage treptat din Afganistan

După decizia lui Barack Obama de a repatria din Afganistan 33.000 de militari americani până la sfârşitul verii lui 2012, liderii americani se aşteaptă ca şi alte ţări din cadrul coaliţiei să îşi retragă o parte din efectivele militare.

Barack Obama a anunţat miercuri repatrierea în acest an a 10.000 dintre cei aproximativ 99.000 de soldaţi americani aflaţi în prezent în Afganistan

Generalul David Petraeus, comandantul ISAF, a declarat în cadrul unei audieri în Senat că retragerea aliaţilor “Este de aşteptat”, îar “În prezent, problema este să ştim care este amploarea acestor reduceri”.

Aliaţii, în principal ţări memebre NATO, dispun de 47.000 de persoane în Afganistan, alături de 99.000 de americani, dintre care 33.000 au fost trimişi ca întăriri la sfârşitul lui 2009.

Marea Britanie şi-a anunţat deja intenţia de a le reduce până la sfârşitul anului.

Franţa a anunţat retragerea progresivă a unei părţi din cei 4.000 de militari, “în mod proporţional şi conform unui calendar comparabil cu retragerea forţelor americane”. Nicolas Sarkozy, a declarat vineri la Bruxelles că ‘mai multe sute’ de soldaţi francezi vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul acestui an în cadrul retragerii militare anunţate joi.

Germania şi-a reafirmat, de asemenea, obiectivul “la sfârşitul acestui an, de a putea reduce pentru prima dată contingentul german”, format în prezent din 5.000 de persoane.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a declarat vineri la Bruxelles că Spania îşi va retrage toţi militarii din Afganistan în 2014. Zapatero a precizat într-o conferinţă de presă că retragerea graduală a celor 1.500 de soldaţi aflaţi în prezent în Afganistan va începe în primul semestru al anului 2012.

În cadrul audierii generalului Petraeus, influentul senator republican John McCain a anticipat un “efect de domino” catastrofal, situaţie relativizată de secretarul american al Apărării, Robert Gates.

Într-un interviu acordat AFP, secretarul american a apreciat că riscul unei debandade “ar fi fost mai important în cazul în care calendarul acestei retrageri ar fi fost mai redus”.

Încheierea acestei retrageri parţiale nu va avea loc decât “în mai mult de un an”, ceea ce lasă suficient timp pentru organizare, a apreciat el.
Secretarul Apărării, care va fi schimbat din funcţie în următoarea săptămână, a sugerat reacţia Statelor Unite în faţa retragerii aliaţilor: “Bine, înţelegem, prin urmare concetraţi-vă mai întâi asupra forţelor pe care le-aţi trimis ca întăriri. În fapt, dacă nu aţi trimis întăriri, nu repatriaţi pe nimeni”, a declarat el. “Dacă vreţi să repatriaţi 10% din întăriri, aceasta este probabil o decizie legitimă”, a adăugat el.

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Petreus apreciază că şi aliaţii se vor retrage treptat din Afganistan”

  1. aladin says:

    Mi se pare logica decizia. Militarii trebuie sa se odihneasca si sa familiarizeze cu situatia locala din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Unde vor pleca ulterior.