Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Petreus începe să-şi impună agenda privind pacificarea Afganistanului

Recunoscut ca omul care a adus “victoria” americană în Irak şi a permis retragerea de forţe importante din această ţară, generalul (SUA) David Petraeus, numit recent la comanda ISAF şi a trupelor americane din Afganistan îşi concentrează efortul pentru obţinerea succesului în Afganistan prin menţinerea unui număr apreciabil de efective americane şi reconcilierea cu talibanii.

Comandantul trupelor NATO din Afganistan (ISAF), generalul David Petraeus, a declarat, într-un interviu televizat, că îi va recomanda preşedintelui Obama să amâne retragerea dacă va considera că aceasta este prematură.

Generalul a recunoscut că progresele forţelor aliate sunt “foarte lente” şi nu a exclus reconcilierea cu elemente moderate din rândul talibanilor.

Potrivit unei statistici independente, numărul soldaţilor străini ucişi în Afganistan a trecu de 2000, dintre care 15 români.

Generalul american a reuşit să învingă insurgenţa irakiană şi în special grupările Al Qaeda prin cooptarea miliţiilor sunnite şi shiite în lupta împotriva primilor.

sursa: Antena3.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Petreus începe să-şi impună agenda privind pacificarea Afganistanului”

 1. altfel says:

  Victoria americana in Irak!?! Pe ce lume or trai cei care scriu asa ceva? Ce or intelege ei prin victorie?!? Probabil, ceva similar cu “Victoria din Vietnam”!

 2. Dan says:

  Victorie inseamna ca si-au atins obiectivele pt care au intrat acolo. Petrolul irakian este sub controlul americanilor si este vandut exact asa cum spun americanii. Cine crede ca americanii au intrat acolo sa lupte impotriva unor teroristi, e un prost. Altul a fost obiectivul lor iar ei si l-au atins. Daca aveau ceva de castigat din omorarea acelor insurgenti, ii exterminau demult. Dar altul a fost scopul lor iar ei si l-au atins cum nu se poate mai bine. Intelegi acum ce inseamna victorie?

 3. micutzul says:

  @ Dan

  Multumim ca ai venit si ne/ai luminat. Citeste atent ce spune Altfel . Daca citeai toate postarile de pana acum vedeai cum gandeste fiecare . Cu respect si da/i inainte..

 4. karlos says:

  Un razboi de guerilla urbana este foarte greu de castigat.Cum spunea si Dan au achizitionat petrolul.Dar cu ce pret.Zeci de mii de civili ucisi de insurgenti si peste 4000 de militari pierduti in razboi.Meritul lor este ca au adus civilizatie intr-o tara plina de constrangeri si crime in masa.Probabil pacea se va restaura in Irak si irakienii se vor bucura de beneficiile capitaliste,dar un capitalism american,nu ca la noi,un capitalism comunist,cu sleahta pdl-ista furand in stanga si in dreapta.

 5. Terentius The Younger says:

  @karlos: subscriu. As mai adauga la afirmatia ta, pe langa “sleahta pedelista” si un “sleahta pesedista”. Pentru echilibru. Ca sa “fie bine pentru toata lumea” cum zicea un clasic in viata, momentan la popreala.

 6. Dan says:

  “Micutzule”, ia citeste TU toate comentarille si o sa vezi cat de mic esti, intr-adevar. Papagalule.