Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pierderile aliaţilor în Afganistan în continuă creştere

Potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza site-ului specializat icasualties.org, 44 de militari străini au murit în ianuarie 2010 faţă de 25 în ianuarie 2009.

Acesta este cel mai tragic bilanţ lunar înregistrat vreodată de la începutul conflictului care a intrat în cel de-al nouălea an.

Dintre ei, 29 sunt americani, faţă de 15 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pierderile înregistrate în rândul trupelor internaţionale sunt în continuă creştere şi au atins 520 de morţi în 2009, faţă de 295 în 2008.

Trupele străine suferă pierderi în principal ca urmare a bombelor artizanale ascunse pe marginea drumurilor, care au provocat 60 la sută din numărul victimelor înregistrate în 2009.

“Acest an va fi cel mai rău în materie de lupte în ultimii 30 de ani de război, pentru că militarii mobilizaţi nu au venit aici să se joace, ci ca să îi oblige pe talibani să accepte tratativele de pace”, a estimat Ahmad Massoud, profesor de economie la Universitatea din Kabul.

Circa 113.000 de militari străini au fost mobilizaţi în Afganistan în cadrul luptei împotriva talibanilor şi alţi 40.000 vor fi aduşi în 2010.

“Ca urmare a acestei suplimentări a trupelor străine şi a forţelor afgane revigorate (…), duşmanul va folosi toate capacităţile de care dispune pentru a demonstra că această mobilizare creşte instabilitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, generalul Zahir Azimi.

“Atunci când luptele se vor intensifica, zona de război se va extinde, ca o consecinţă, iar numărul victimelor va creşte”, a adăugat el.

Civilii afgani devin şi ei din ce în ce mai mult victime ale războiului. Potrivit ONU, 2.412 civili au fost ucişi în 2009, cel mai dramatic bilanţ înregistrat de la începutul intervenţiei americane în 2001.

Statistici complete

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.