Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Piloţii cehi de Gripen au dobândit deprinderi pentru realimentarea în zbor

Czech Gripen squadron winners at NATO Tiger Meet foto Milan Nikodym

Comandantul Forţelor Aeriene Cehe, Vlastimil Verner, a declarat că piloţii cehi care operează avioanele de luptă JAS-39 Gripen au executat pentru prima oară misiuni de realimentare în zbor, în cadrul unui exerciţiu de instruire desfăşurat luni 27 februarie în Suedia. Acesta a apreciat că noile abilităţi dobândite de piloţii cehi reprezintă un alt pas pe drumul către o interoperabilitate deplină cu aviaţia altor state membre NATO.

La începutul acestei săptămâni, doi piloţi cehi au luat parte la etapa teoretică a training-ului ce a avut loc la baza aeriană Ronneby. Apoi, aceştia au participat la exerciţiul de realimentare în zbor cu ajutorul unei aeronave suedeze C-130 Herkules, alături de un instructor suedez aflat la bordul Gripen-ului cu două locuri.

Denisa Smitalova, purtătorul de cuvânt al bazei aeriene tactice 21, a declarat pentru agenţia de presă cehă ČTK că zborul a durat 2 ore. În acest interval, avionul Gripen a fost conectat de 7 ori la cisterna C-130 Herkules. Primele contacte au fost doar în scopul pregătirii piloţilor, în timp ce în ultimele trei contacte s-a facut şi realimentare cu combustibil.

Miercuri, piloţii au desfăşurat exerciţii de realimentare în zbor şi cu versiunea monoloc a avionului Gripen, fără a fi asistaţi de un instructor.

În prezent, Forţele Aeriene Cehe au în dotare 14 avioane Gripen procurate de la Suedia printr-un contract de leasing valabil 10 ani, până în 2015.  Recent, guvernul ceh a decis să negocieze continuarea acestui contract şi după 2015. Piloţii cehi de la bordul avioanelor Gripen au asigurat în trecut securitatea aeriană a ţărilor baltice membre NATO, dar încă nu au participat la alte operaţiuni ale Alianţei.

 

InfoMondo Militar

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Piloţii cehi de Gripen au dobândit deprinderi pentru realimentarea în zbor”

  1. Fenchea Marius says:

    Astia se antreneaza sa faca realimentare in aer iar noi cu “smartdefence-ul” american o sa zburam mai un an 2 cu zmeul si in cadere poate ajungem supersonici…..pacat de o generatie de piloti care de cativa ani asteapta trecerea pe un multirol supersonic, mai avem nevoie de aviatie? Intrebarea asta doar tampitii zilei de azi o pun…..si politicienii actuali.

  2. micutzul says:

    Ceea ce se intampla la noi, cu aviatia militara si in special cu Av.V. si Av.V.B. este un curat atentat la siguranta nationala. Sefii din M.Ap. trebuie sa ia pozitie oficiala pentru ca Romania sa poata dispune urgent de resursa de aviatie moderna si compatibila. Vinovatii in frunte cu cei din CSAT , minister si comisiile de aparare ar trebui judecati pentru diminuarea capacitatii de aparare atat in ceea ce priveste aviatia cat si in ceea ce priveste apararea antiaeriana .