Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Politicienii postdecembrişti au făcut ca, “în ultimii 21 de ani România să fie aproape scoasă din istorie”

Într-un interviu publicat de Cotidianul în luna ianuarie 2011, şi realizat de Ion Longin Popescu, academicianul Florin Constantiniu declara că politicienii români postdecembrişti au făcut, în cei 21 de ani scurşi de la Revoluţia din Decembrie 1989, „ mai mult rău decât mongolii, ungurii, turcii, nemţii şi ruşii”.
Academicianul mai afirma în interviu că “de 21 de ani trăim vremuri pretins istorice”.

“Totul a început la Revoluţie, când grupurile de tineri care ocupau Comitetul Central strigau exaltaţi: “Istorie, istoriee…”. De atunci, aşteptăm mereu să se întâmple ceva istoric. Aşteptăm ca cineva, un om de cultură sau un politician providenţial, să ne spună că ştie încotro trebuie să meargă ţara, că există un plan naţional de dezvoltare. De fapt, vrem să ne vedem pe noi înşine în postura de făcători de istorie. Din păcate, în alegeri, nu ne-am votat „visătorii” potriviţi”.

“Nimeni n-a „visat” pentru ţară şi pentru naţiunea română, ci eventual doar pentru sine, pentru ai săi şi ai partidului său. Mulţumită politicienilor, în ultimii 21 de ani, România aproape că a fost scoasă din istorie. Nici unul dintre ei n-a avut curiozitatea să deschidă o carte de istorie, pentru a găsi acolo un îndreptar, un ghid de orientare, o soluţie anticriză. Dimpotrivă, ajunşi la putere, politicienii au scos istoria pe tuşă, marginalizând-o în şcoli şi universităţi, împreună cu latina – limba întemeietoare a românilor”, sublinia Florin Constantiniu.

“În faţa acestui „holocaust” aplicat trecutului românesc, un istoric de mare anvergură, precum este academicianul Florin Constantiniu, nu poate decât să plângă, să se răzvrătească sub o copleşitoare durere”, afirmă realizatorul interviului.
“Pentru domnia sa, timpurile pe care le trăim sunt atât de goale de conţinut istoric că nu-şi mai doreşte decât să dispară fizic: „Îmi doresc să scap cât mai curând din această lume de hoţie, ticăloşie şi nevolnicie, care este România de astăzi”.
Interviul se încheie astfel:

“Ce-mi doresc în 2011? Să scap cât mai curând din această lume de hoţie, ticăloşie şi nevolnicie, care este România de astăzi. Întrucât sunt prea bătrân pentru a mai emigra, cum nu există la noi clinici de eutanasiere voluntară, cum procurarea Furadanului salvator e oprită prin lege, nu-mi rămâne decât să-l rog pe Dumnezeu să mă ia la El rapid şi uşor”.

La întrebarea “Ce urare le adresează românilor”, Florin Constantiniu a răspuns:
“Urez poporului român, la începutul lui 2011, să se revitalizeze şi să fie capabil să reînnoiască, în condiţiile secolului al XXI-lea, performanţele strămoşilor din timpul lui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul şi al luptătorilor paşoptişti”.

Lectura completă a interviului pe www. cotidianul.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Politicienii postdecembrişti au făcut ca, “în ultimii 21 de ani România să fie aproape scoasă din istorie””

 1. vasile says:

  Parca cineva ne-a sedat si nu mai putem reactiona la anomaliile care se intampla. Ne trebuie “un doctor”(a se citi, un CONDUCATOR adevarat) care sa stie, sa coaguleze energiile acestui popor. Altfel, ne meritam soarta.

 2. grominu says:

  Cu tot respectul, îndrăznesc să vă contrazic. România nu numai că nu a ieșit din istorie, ea a intrat, cel puțin în istoria acronimelor și a muzicii.
  După cunoscutul acronim PIGS care definește cele patru țări unde unii au mâncat ca niște … până nu a mai rămas nimic în troacă, iată unul nou: Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a botezat România și Bulgaria ” the R&B countries”, precizând că nu știe care este rhythm și care blues (face pe niznaiu?). Analiștii occidentali nu sunt siguri dacă Rehn se referea la tradiționala muzică R&B născută în anii `40 în delta fluviului Mississippi sau la cea contemporană. Cei care iubesc muzica știu însă foarte bine că Oli se referea la muzica R&B contemporană, în varianta care se combină cu elemente de rap, hip hop, urban contemporary etc., și al cărei cântec reprezentativ este “Gangsta’s Paradise”. (Ați auzit de Gangsta rap? Is a subgenre of hip hop music that purports to reflect the violent lifestyles of inner-city youths. Gangsta is a non-rhotic pronunciation of the word gangster.). Nu trebuie tradus, doar precizat că youths în limbaj european înseamnă noi membrii, și că non-rothic se referă la nepronunțarea lui r în cuvântul Gangsta dar nu se referă și la excluderea consoanei r din acronimul R&B doar pentru că nu este urmat de o vocală. Tocmai R-ul?
  Foarte subtil dar și sarcastic domnul Rehn. Și are și o bună cultură muzicală. Probabil că ascultă radio Gangsta-manele. Nu că ar vrea cu tot dinadinsul, dar acum că România a intrat în UE, nu cred că are încotro.
  Acum aproape un mileniu doi români au creat un țarat (Numit Țaratul româno-bulgar de români și Al doilea imperiu bulgar de bulgari. Apropo, există și acronimul B&R dar eu am încredere în Oli). În urmă cu peste un secol, un bulgar propunea unirea celor două țări sub o singură coroană regală. La început de mileniu trei nici nu se putea concepe intrarea în NATO sau UE a uneia fără cealaltă. Două popoare, un singur destin. Plin de istorie!
  R și B e love for ever / Dar și șengăn never ever (sau cum zice interpreta americană Ciara ” If that boy don’t love you by now / He will never ever, never ever love you Baby”). Se cântă ca o gangsta-manea rapp în rhythm de blues, cu mult soul, transformând în refren versurile ”We’ve been spending most our lives / Living in a gangsta’s paradise”, aparținând americanului Coolio (Cool, io i ! Și ăsta s-ó născut la noi? Că altfel de unde știe el așa de bine cum îi?).
  Haideți deci să nu fim blues (melancolici, triști) atâta timp cât rhythm-ul (succesiune regulată de evenimente) la români este suficient de alert ca să ne mențină în atenția contemporanilor.
  Că cu istoria ce treabă avem noi?!

 3. colonelul says:

  urmariti emisiunea lui radu tudor ,despre Trosca. Cei care stiu…stiu!

 4. catalin otelariu says:

  Este usor sa dam vina exclusiv pe politicieni pt toate relele din Romania. Dar adevarul este ca politicienii sunt doar niste exponenti ai societatii romanesti, sunt exponentii nostrii noi i-am adus acolo, noi ii promovam si noi le acceptam comportamentul. Adevarul este ca ei sunt la fel de superficiali, lipsiti de educatie, de bun simt, de credibilitate ca si noi. Pentru ca in cele din urma trebuie sa recunoastem ca problema in Romania suntem noi si mizeria in care ne afundam pe zi ce trece, lucrurile intolerabile pe langa care trecem cu nepasare, comentand pe marginea lor, vaicarindu-ne de nedreptatea lor, fara insa a face nimic. Nu mai e nimic bun de facut in Romania, nu cu oameni ca noi.